Društvo

Vitlejem u vreme Božićnih praznika

Foto: AP

24. 12. 2023. / 18.22

Da se Isus rodio danas, rodio bi se pod ruševinama Gaze

Božićne proslave su otkazane širom Svete zemlje, jer se oplakuje pogibija više od 20.000 Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze. Beogradski nadbiskup Nemet ističe da je najveća poruka Božića da širimo ljubav, a ne mrak i mržnju

Svim katolicima večeras je Badnje veče.

Obično pun turista, Trg svetih Jasli i ispred crkve Hristovog rođenja u biblijskom gradu Vitlejemu, u kojem se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, danas je zbog rata u Pojasu Gaze prazan.

U Vitlejemskoj luteranskoj evangelističkoj crkvi, scena jaslica ovog Božića izgleda drugačije jer je, umesto krevetića sa bebom Isusom u jaslama punim sena, postavljena lutka Isusa Hrista umotana u čuvenu crno-belu palestinsku kefiju i leži među polomljenim kamenim blokovima, prenosi londonski Gardijan.

Božićne proslave su ove ratne godine otkazane širom Svete zemlje, jer se oplakuje pogibija više od 20.000 Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

"Ovo je realnost Božića za palestinsku decu. Da se Isus rodio danas, rodio bi se pod ruševinama Gaze“, rekao je Munter Isak, pastor luteranske crkve, a preneo Gardijan.

Pre dva dana, Aldžazira je prenela odluku opštine Vitlejem da će ove godine Božić proteći bez svetla, tradicionalne jelke i jaslica.

U svim crkvama rimokatoličke vere, na badnje veče i Božić čitaju se delovi Jevanđelja o Hristovom rođenju, događaju u Vitlejemu koji je promnio istoriju čovečanstva. Vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima, kao sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Hristovog rođenja.

Beogradski nadbiskup i mitropolit Ladislav Nemet poručio je danas gostujući na RTS-u da bi "Božićno vreme trebalo da bude vreme kada prijatelji zajedno slave, kada se porodica opet sastaje, ali je potrebno da u tim trenucima ostavimo telefon. Trebalo bi da smirimo naše duše i srca, jer ogromna količina informacija koju dobijemo, uguši u nama želju da primetimo lepotu oko nas", istakao je  Nemet.

"Najveća poruka Božića je da širimo ljubav, toplotu i svetlost oko nas, a ne mrak i mržnju“, rekao je nadbiskup Ladislav Nemet.

S.Ć./RTS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu