Beograd

Foto: Wikipedia.org

27. 12. 2023. / 7.02

„Dislociranje“ Bajlonijeve pijace

U petak će biti završen tender za akcioni plan koji predviđa raseljavanje stambenih i poslovnih objekata sa oko 604.000 kvadratnih metara zbog izgradnje metroa. Na putu se nalazi Bajlonijeva pijaca

Tamo gde se sad nalaze cveće i voće na Bajlonijevoj pijaci, planirano je da bude ulaz u stanicu beogradskog metroa. Rok za podnošenje ponuda na trender za izradu akcionog plana raseljavanja je 29. decembar. Izabrani ponuđač imaće rok od 180 dana za izradu akcionog plana koji počinje od dana stupanja na snagu Ugovora o javnoj nabavci.

Pomenuti tender se odnosi na prvu fazu linije 1 beogradskog metroa. Tender je raspisalo Javno-komunalno preduzeće "Beogradski metro i voz“.

Površinu koja je obuhvaćena tom prvom fazom neophodno je pripremiti za radove, što podrazumeva uklanjanje postojećih objekata. Za to je zadužena Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Na opštinama Čukarica, Savski Venac, Stari Grad i Palilula, na površini od 603.783 metara kvadratnih, planirano je uklanjanje 13 stambenih i 47 poslovnih objekata.

Najviše stambenih objekata biće uklonjeno na Čukarici, njih 12, na Paliluli samo jedan. Najviše poslovnih objekata će biti uklonjeno na Starom Gradu -31, zatim Čukarici – 10, Savskom vencu – 5 i Paliluli -1.

Raseljavanje i rušenje

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da su stambeni objekti raznoliki i da obuhvataju privatne kuće, legalne i nelegalne, sa pomoćnim objektima, ali i objekte koji služe za stanovanje jedne ili više porodica koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća. Broj porodica koje žive u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci), nije poznat.

Poslovni objekti su takođe raznoliki i obuhvataju benzinske pumpe, pojedinačne lokale različitih namena, poslovne komplekse sa brojnim lokalima, jednu gradsku pijacu sa tezgama i lokalima, i slično. Broj aktivnih poslovnih aktivnosti u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci), nije poznat.

Projekat izrade akcionog plana zahteva fizičko preseljenje porodica ali i izmeštanje brojnih poslovnih objekata.

Prva linija Metroa

Prva linija Beogradskog metroa je podeljena u dve faze. Faza 1 prve linije, koja je i predmet ovog zadatka, obuhvata 14 stanica: Železnik – Makiš – Žarkovo – Bele vode – Trgovačka – Požeška – Park Banovo brdo – Ada Ciganlija – Sajam – Gazela – Savski trg – Trg republike – Skadarlija – Dunav.

Zbog izgradnje stanice Skadarlija, biće srušena pijaca Bajloni.

Pijaca Skadarlija, što je njen zvanični naziv, rekonstruisana je pre osam godina, ali će ipak biti srušena zbog izgradnje metroa.

Direktor preduzeća "Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović najavio je u avgustu da će pijaca krajem iduće godine biti "dislocirana“, nije rekao na koje mesto, s tim što će kad se završe svi radovi biti vraćena "rekonstruisana i modernizovana“. Pomenuo je tada da će i dalje biti otvorenog tipa, i da će biti reprezentativni prostor.

Najavio je da je ispod pijace planirana podzemna garaža na tri sprata, iako se zna da je to arheološki sloj.

Plan koji predviđa rušenje Bajlonijeve pijace nije bio na javnoj raspravi.

Omiljena beogradska pijaca

Bajlonijeva pijaca važi za jednu od najomiljenijih u Beogradu – računa se da se tu snabdeva oko 100.000 ljudi. Asortiman proizvoda je raznolik, kao i krajevi iz kojih stiže roba. Ima skoro 900 tezgi za prehrambenu i popularnu sitnu industrijsku i zanatsku robu, kao i "mlečnu halu“ s rashladnim vitrinama.

Bajlonijeva pijaca jedna je od najvećih u Beogradu, otvorena je 1927. godine i nazvana po svom osnivaču, Čehu Ignjatu Bajloniju, privredniku i vlasniku obližnje pivare. Prvo je radila kao "kvantaška pijaca“ – na veliko, a posle Drugog svetskog rata nazvana je pijaca Skadarlija i postala maloprodajna "zelena pijaca“ – sa svežim proizvodima.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu