Postizborni protesti

Foto: Milica Srejić

27. 12. 2023. / 13.45

Vladimir Obradović: Ako sada pokleknemo, biće to smrt demokratije u Srbiji

„Sve ove različite akcije imaju sinergetski efekat, sve vode ka zajedničkom cilju poništavanja pokradenih, pa raspisivanja zaista demokratskih izbora“, kaže za „Vreme“ kandidat za gradonačelnika Beograda Srbije protiv nasilja

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja na izborima održanim 17. decembra Vladimir Obradović je na protestni skup studenata i organizacije mladih "Borba“ ispred Filozofskog fakulteta došao i u svojstvu profesora i kao političar.

"Došao sam da ih podržim. Mi imamo zajedničku potrebu da se izborna volja sačuva, da se krađa otkloni. Zajednički cilj nam je da se neregularni izbori ponište i ponove“, kaže za "Vreme“ Obradović.

Težeći kao slobodnom društvu svako organizuje neke svoje akcije, "mi smo ovde, kao što će oni biti večeras od 18 časova na protestu ispred RIK-a“.

"Tako da ja gledam na sve ovo što se događa kao na sinergetsko dejstvo, jer svi zajedno delujemo da bismo došli do zajedničkog cilja“, objašnjava Obradović.

A kuda vode svi ti protesti koje Aleksandar Vučić i naprednjačka vlast ne samo sada, već čitavu jednu deceniju jednostavno ignorišu?

"Ja se nadam, ne, siguran sam, da oni vode do onoga što mi tražimo, a to je poništavanje pokradenih izbora i raspisivanje novih, demokratskih izbora u skladu sa ustavnim pravima građana na slobodan izbor“, kaže profesor na Fakultetu organizacionih nauka.

Svestan je da nije lako da se održava motivacija građana da stalno protestuju i izlaze na ulicu, ali se ovde radi o "građanskoj borbi“.

"Imali ste priliku ovih dana da vidimo na šta je sve ova vlast spremna samo da ne bi priznala volju građana. Videli smo i prekomernu upotrebu sile policije, privođenje mladih ljudi“, kaže Obradović.

Zaključuje da su ljudi svesni da ako se sada ne izbore za slobodno i demokratsko društvo, pa koliko god da to trajalo, da će to biti "smrt demokratije u Srbiji“, tako da svi moraju da daju sve od sebe da se to spreči.

Srbija protiv nasilja nastaviće sa protestima ispred RIK-a svkog dana od 18 časova, a u subotu će se svi priključiti velikom protestu kod Terazijske česme na koji je pozvao ProGlas.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu