Performans

POPIS STANOVNIŠTVA, serija događaja, Galerija SULUJ, Beograd, 2023.

U susret XII parlamentarnim izborima u Kraljevini Koreti

Imao je Ozren bradu, kratku par dana,
ali kad je novu lutku napravio, obrijao mu je bradu.
Sad je malo više gospodin.
Marija će njega na sastanak zvati, telefonom,
ali da mnogo priča, neće mu to dati.
Nema ona vremena, mora da radi na fakultetu.

Kraljevina Koreta je umetničko delo u kontinuiranom nastajanju. Nju čine politički procesi, njihovi akteri i imaginarni prostor njihovog odigravanja. Od 1991. godine Koreta prolazi kroz jedanaest izbornih ciklusa, kojima prethode kongresi političkih partija i ispitivanja javnog mnjenja.

Koreta je država čije je granice nacrtao pre 30 godina,
tada nije ni ličio na pravog gospodina.
Išli su na Ajderovac, to je jedno selo.
Put do njega je dug i nekako se stalno penje.
Rekao je da će crtati regije još samo nekoliko dana,
al’ se nije ni držao on svog obećanja.
Kada je došao u drugo selo,
koje se zove Podastrana,
nastavio je da crta granice.
Nakon novog roka državi su pridodate regije ispod reke Slavne.

Raspisani su XII parlamentarni izbori u Kraljevini Koreti. Nakon XI parlamentarnih izbora Vlada nije formirana pošto niko nije uspeo da postigne koalicioni dogovor i obezbedi podršku većine od 106 poslanica i poslanika u parlamentu. Najbrojnija partija nakon XI parlamentarnih izbora je Savez socijaldemokratskih partija (SSDP) dr Marije Polek, doktorke elektrotehničkih nauka iz regije Kver, koja je osvojila 59 mandata, ali je zajedno sa dve republikanske partije imala 93 poslanička mesta. Drugoplasirana partija je Zajednica demokratskih partija (ZDP) aktuelnog predsednika X Vlade dr Svetolika Plesnika, doktora političkih nauka iz Nove regije Zapadnog Kvera, koja je osvojila 56 mandata. Ona u koaliciji sa monarhističkim partijama ima 97 poslaničkih mesta. Dr Mariji Polek je nedostajalo 13 poslaničkih mesta, a dr Svetoliku Plesniku 9 poslaničkih mesta da bi formirali Vladu. Zbog neodlučnosti Narodne partije PRAVDA (NPP) nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ozrena Kodića, diplomiranog pravnika iz regiona – grada Otona, koja je osvojila 20 mandata, nije formirana XI Vlada Kraljevine Korete, a premijeru X Vlade Kraljevine Korete dr Svetoliku Plesniku prepušteno je da vrši vlast do novih parlamentarnih izbora.

Čudne je nove rezultate dobio

na važno mesto Ozren Kodić se probio.
Pa ko je sad Ozren Kodić,
pa kako sad i njega da spomene.
Moraće, šta drugo da radi, bio i je Ozren u ponekoj Vladi.
Kakva slučajnost, na početku priče ove i Ozren i Marija imaju lutke nove.
Misli da mu je starog Ozrena neko ukrao,
pa ko još krade političare?

Često on ne zna ni gde ostavlja stvari,

tako mu se izgubio i Ozren stari.
Dobro je što je odmah novog napravio.
Nekada su Marija i Ozren bili u partiji istoj,
a sad on mora da im sastanak zakazuje.

NPP je bila deo nekada jedinstvene Socijademokratske partije PRAVDA (SDPP) koju su pre II parlamentarnih izbora zajedno osnovali dr Marija Polek i Ozren Kodić. Od razjedinjenja pre IV parlamentarnih izbora, oni zastupaju različite političke stavove: dr Marija Polek je bliža republikancima, a Ozren Kodić monarhistima. NPP Ozrena Kodića nije beležila značajniji rezultat i do XI parlamentarnih izbora oni su u parlamentu bili zastupljeni sa jednim do tri poslanika. Ovo je njihov najbolji rezultat.

Imao je Ozren bradu, kratku par dana,
ali kad je novu lutku napravio, obrijao mu je bradu.
Sad je malo više gospodin.
Marija će njega na sastanak zvati, telefonom,
ali da mnogo priča, neće mu to dati.
Nema ona vremena, mora da radi na fakultetu.

Najbrojnija politička partija SSDP dr Marije Polek nije uspela da formira Vladu ne samo zbog neodlučnosti Ozrena Kodića, već i zbog odlučnosti političke partije Opšta građanska akcija NEZAVISNOST
(OGAN) dr Stevana Ercega, doktora ekonomskih nauka iz regije Tiljarin, da ne učestvuje u Vladi u kojoj bi bila partija koja zagovara monarhistički tip uređenja. SSDP bi sa republikanskim partijama koje su izašle zajedno pod imenom DRUGA REPUBLIKA i sa NPP imala 104 poslanička mesta i nedostajala bi im podrška dva poslanika za formiranje Vlade.

Od V do XI parlamentarnih izbora SSDP je opoziciona partija, a nakon XI parlamentarnih izbora očekivalo se da će dr Marija Polek postati prva žena predsednica Vlade Kraljevine Korete. Jedan deo članstva podržava dr Mariju Polek i veruje da su na korak od pobede.

Kada mu je bilo 13, napravio je prve lutke.
Sekao je stare Nade, neke je imao a neke je morao od tetke da krade.
Među prvim lutkama bila je Marija Polek,
selotejp se istopio, izbila su slova,
morala je da nastane onda lutka nova.
I kasnije je morao da menja neke druge lutke.

Drugi deo članstva kandiduje predsednika I i II Vlade Republike Korete, Predsednika Republike Korete izabranog na III i IV predsedničkim izborima, i predsednika SSDP od III do IX partijskog kongresa Nemanju Nedića, diplomiranog ekonomistu iz regije Kraljičina zemlja Rt Konreti, za novog predsednika SSDP, smatrajući ga zaslužnim za veliki uspeh koalicije Reformsko-republikanski blok (RRB), koju je formirao i na čijem čelu je bio (148 poslanica i poslanika je podržalo formiranje IV Vlade Republike Korete). U slučaju da Nemanja Nedić ne postane po drugi put predsednik SSDP, deo članstva okupljen oko njega samostalno će nastupiti na XII parlamentarnim izborima pod imenom REFORMSKO-REPUBLIKANSKI BLOK (RRB), imenom nekada pobedničke koalicije koju su pored vladajućeg SSDP činili Liberalni savez (LS) i OGAN, i koja je državom vladala 4 izborna ciklusa.

Kongres njihov organizovan je stvarno davno,
kada mu je bilo 30 ravno, i 3.
Baš je čudno što novi još organizovan nije.
On želi da u partiju dođu neki novi ljudi
al’ ne može baš toliko da odugovlači.
Neka ih već jednom napravi.
Kupio je na buvljaku, novobeogradskom, mnogo starih Glorija,
priprema za ovaj kongres ne može biti sporija.
Favorit je Marija, Nemanja je prati, ko će od njih dvoje na prvo mesto stati?

Izlaskom na izbore koalicije RRB, u državi bi se aktualizovao sukob po pitanju državnog uređenja koji je ublažen delovanjem najznačajnijih političkih partija. Partije koje i dalje insistiraju na republici sada su: jedan deo SSDP okupljen oko Nemanje Nedića, OGAN bivšeg predsednika parlamenta izabranog nakon I parlamentarnih izbora u Republici Koreti dr Stevana Ercega, i Nezavisna socijaldemokratska partija (NSDP) bivšeg predsednika III I IV Vlade Republike Korete Gorana Kovača, diplomiranog fizičara iz regije Tiljarin.

Kovaču je malo sitniju glavu pronašao
pa je i odelo manje morao da nađe.
Dobro je što su i glava i telo u profilu bili.
Iako Kovač nije čovek tela snažna,
u državi postao je figura baš važna.
Sada hoće da napravi novi savez sa Nedićem.
A zašto ga ne napravi sa Marijom?
Pa ona je baš fina žena i divna je ova nova akt(n) tašna njena.

ZDP predsednika VIII, XI i X Vlade Kraljevine Korete dr Svetolika Plesnika samostalno izlazi na XII izbore.

Lutku Svetolika Plesnika od kako je napravio,
na čelo je vlade nekim čudom postavio.
Svetolikova glava je baš lepa
i odelo je dobro,
ali su ruke previše crvene.
Kaže da će menjati ruke.

Drugi kandidat za mesto predsednika ZDP, mr Dmitar Bojić, magistar filozofskih nauka iz regije Stari Stanski, najavljuje formiranje prve regionalne partije u Koreti, partije koja bi učestvovala na izborima u samo 4 regije koje zajedno čine Zajednicu regija Podnoslavlje. Politička partija Demokratski blok (DB) predsednika V i VI Vlade Republike Korete dr Sergeja Živkovića, doktora pravnih nauka iz regije Zeler, na XI parlamentarne izbore izašla je na listi ZDP, a nekada su bili deo koalicije DOGOVOR sa NPP i Narodnom slogom (NS). Nakon uspeha NPP, ponuđeno im je ponovno ujedinjenje u koaliciju DOGOVOR, pošto NPP nema dovoljno kandidata iako ima 20 poslaničkih mesta, dok je u DB stanje obrnuto i oni nisu zadovoljni brojem mandata koji im je namenjen sa zajedničke liste ZDP. Iz DB se pre XI parlamentarnih izbora izdvojila frakcija žena koja je formirala Samostalnu demokratsku listu – ženska prava (SDL), i na XI parlamentarne izbore SDL izlazi u koaliciji DRUGA republika. Njima je sada ponuđeno da budu deo koalicije DOGOVOR baš kao i NS, koja je na XI parlamentarne izbore izašla na listi najstarije monarhističke partije Nacionalni front (NF), pri čemu je NS pripao samo jedan mandat. U slučaju formiranja regionalne Zajednice demokratskih partija Podnoslavlja (ZDPP) i njihovog samostalnog izlaska na izbore, kao i samostalnog izlaska na izbore DB, početna pozicija vladajuće ZDP se ne bi značajno menjala. Od ukupno 56 mandata, ZDP-u bi ostalo 53.

Monarhističke partije ne izlaze zajedno na XII parlamentarne izbore. Nakon XI parlamentarnih izbora monarhistička partija sa najmanjim brojem poslaničkih mesta u parlamentu jeste Veliki narodni pokret (VNP). VNP je podeljen na tradicionalno krilo predsednika Srđana Preradovića, diplomiranog arhitekte i književnika iz regije Gornij, i na reformsko krilo Boška Filipovića, diplomiranog politikologa iz regije Donji Kver. Reformsko krilo Boška Filipovića na izbore izlazi na listi VNP, uz mogućnost pridruživanja drugoj političkoj listi (ZDP, NF, MOP, ali i koalicija
DOGOVOR). Politička partija Monarhistički pokret (MOP) je zadovoljna prethodnom promenom ustava i formiranjem Gornjeg doma u kom je kraljici Ani Klarin, diplomiranoj politikološkinji iz regije Kraljičina zemlja Rt Konreti, zagarantovano jedno mesto od 21.

Na samom početku kraljica mu nije bila važna,
stavove njene zastupao je brat njenog muža (Ognjen Perović).
Iznenada, lutka se pojavila.
U novinama je pronašao glavu Sindi Kraford,
dodao joj haljinu dugu, belu.
Često on sad razmišlja se da li da je skrati celu.

Politička partija Nacionalni front (NF) koju je osnovao Ognjen Perović, diplomirani pravnik iz regije Kraljičina zemlja Rt Konreti, a čiji je predsednik mr Bojan Bodnar, magistar pravnih nauka iz regije Kver, predsednik IX i X Parlamenta Kraljevine Korete, sa osvojena 24 mandata samostalno izlazi na izbore kao partija koja se snažno protivi regionalizaciji Korete. Političkoj partiji NS, koja je na XI parlamentarne izbore izašla na njihovoj listi, NF i dalje nudi samo jedno zagarantovano mesto, što bi moglo dovesti do prekida saradnje između ove dve političke partije i izlasku NS na listi koalicije DOGOVOR.

Iz istog broja

Lični stav

Kako naplatiti zaostale alimentacije

Katarina Toskić

Inkluzija

U njihovim cipelama

Biljana Vasić

Intervju: Dragoljub Zamurović

Svi njihovi ratovi i sve naše pobune

Jelena Jorgačević

Veštačka inteligencija

Godine koje su pojeli roboti

Slobodan Bubnjević

Ratovi juče, danas i sutra

Kamo se denuo Mir Božiji

Ivan Ivanji

Intervju: Branko Kukić, izdavač i pisac

Moj život između iluzije i konfuzije

Sonja Ćirić

Platformski rad – mutna pravila, jasni motivi

Ukus slobode ili manjak radnih prava

Milica Srejić

Fudbalska 2023. godina

Slaba liga i malo bolja reprezentacija

Željko Bodrožić

Intervju: Momčilo Bajagić Bajaga, rok zvezda

Instruktor pozitivne normalnosti

Dragan Ambrozić

Košarka u 2023.

Puni betonski tereni

Milenko Janjić

Intervju: Boro Kontić, novinar, dokumentarista, producent i sarajevska ikona

Ovdašnje je novinarstvo bilo i ostalo sluga politike

Nedim Sejdinović

Intervju: Andrej Milović, ministar pravde u Vladi Crne Gore

Region više nema vremena za gubljenje

Jelena Jorgačević

Intervju: Ninela Radičević i Ivan Božović

“Ribnikar” nije škola, to je stratište

Jovana Gligorijević

Kolektivni intervju: Pavle Cicvarić, Emilija Milenković, Nikola Ristić

Nećemo da nam mladost propadne

Milica Srejić

Pojmovi koji su 2023. obeležili Srbiju

Vreme nasilja i neizvesnosti

Aleksandra Krstić

Postizbori

Izbori bez kraja i granica

Slobodan Georgijev

Izbor urednice fotografije nedeljnika “Vreme”

Slike 2023.

Marija Janković

Intervju: Aleksandar Reljić, dokumentarista i novinar

Velikom mraku treba dati malo svetlosti

Nedim Sejdinović

Ličnost godine: Dragan Bjelogrlić

Rad na osvešćivanju građana

Knjige: Varja Đukić

Sluh mi napreže jedro

Božo Koprivica

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu