Dodatno

Стање ствари

Дан после

Ако буде среће, наши потомци биће паметни и учени, и неће прво пуцати па онда мислити шта су урадили, него ће знати шта се смишља и прича и у Стамболу и у Бечу. А државу ће уредити фино, по француски. И више се никад овуда неће пуцати и гинути, него само трговати, градити и уз гусле певати

Шта ћемо сад?

Није било тако тешко побити ове Турке, а и заслужили су, али шта ако сад Султан реши да нама дâ што смо заслужили? Ако пошаље војску на нас, биће опет бежаније преко, као ономад с Чарнојевићем. А нисмо питали ни Аустрију ни Русију шта мисле, да ли им одговара да ми овде бијемо Турке и хоће ли нам помоћи.

Можда ће да се сажале и да кажу да смо мало пожурили или претерали и побили више него што је било оправдано и неопходно. Могли би они и да се препадну да се семе буне не прошири и тамо по њиховим царствима, па уместо да помогну нама хришћанској браћи – пусте Турке да нас разбију.

А Французи? Кад бисмо могли некако да дојавимо Бонапарти да смо уз њега, да смо ударили с ове стране а он нека крене отуда, па да се саставимо и сву Европу ослободимо. Али, биће да он и не зна ништа о нама, а ако зна можда би боље било да не зна то што зна. Може ли њему ова неписмена Србија да буде савезник? И против кога? Аустрије? Русије? Али ми се надамо од Беча или Москве да нас од Турака бране. А може бити да су Турци у ствари у савезу с Бонапартом.

Све ово може да нам изађе на нос, а може и на добро да окрене, али ми то сад не знамо. Да смо нешто знали, може бити да ништа не бисмо урадили, него ћутали и трпели турски зулум. Кроз сто и двеста година, ако буде Србије и Срба, можда ће нам се ругати, можда ће се стидети или ће нас проклињати што смо изазвали велико страдање и несрећу.

Нема нам друге него да питамо какве учене људе шта ће с нама бити. Ако нема таквих, да питамо неког путника или трговца који је некуд био и нешто видео. А ако буде времена, морамо се сами нечему учити. Јер и ако нас Турци не потерају, него ми њих, значи да ћемо сами да водимо државне послове, а то не умемо.

Али, ако буде среће, наши потомци биће паметни и учени, и неће прво пуцати па онда мислити шта су урадили, него ће знати шта се смишља и прича и у Стамболу и у Бечу. А државу ће уредити фино, по француски. И више се никад овуда неће пуцати и гинути, него само трговати, градити и уз гусле певати.

Iz istog broja

Ратни профитери

Палежом до ексера

Зоран Мајдин

Тајна из Кајмакама

Карађорђев досије!

М. Васић

Трговина оружјем

Барут за 18 рушпија

Филип Шварм

"Време" истражује

Шпијун пријавио кнезове!

Милош Васић

У дому Јелене и Ђорђа

Лудо заљубљени

Слободанка Аст

Документи

Мир у Београдском пашалуку

Франтишек Александар Новотни-Ћирић

Изјава недеље

„Кум није дугме.“

Јасмина Лазић, Марија Видић

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu