Dodatno

Studio za grnčariju uskoro u Nišu

DELI – Prostor za kreativno delovanje je u partnerstvu sa udruženjem Omladinski pokret za budućnost iz Montane, Republika Bugarska nedavno krenuo sa realizacijom projekta Grnčarstvo za sve (CP4All), referentni broj CB007.2.12.018. Projekat se sprovodi u okviru INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija koji finansira Evropska unija i primenjuje pristup realizacije istih aktivnosti u Burziji, Montana, Republika Bugarska i u gradu Nišu, Nišavski okrug, Republika Srbija.

Projekat ima za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša i Burzije kroz razvoj prekograničnih turističkih proizvoda – osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, kao i sprovođenje savremene promocije, uključujući Sajam grnčarstva i folklora i oglašavanje putem medijskih kanala, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora.

U okviru projekta otvoriće se studio za grnčariju u Nišu u kome će mladi, odrasli i stariji, kao i turisti iz velikih gradova zainteresovani za tradicionalno grnčarstvo, imati prilike da prođu osnovne obuke iz grnčarstva koje će namenski biti razvijene, kao i da se okušaju u izradi tradicionalnih grnčarskih proizvoda. Pored toga, organizovaće se i obuka iz tradicionalnih folklornih igara, ali i razvoj novih vezanih za grnčarstvo, takođe za mlade, odrasle i starije, kao i turiste iz velikih gradova.

Rezultati koje učesnici projekta budu ostvarili tokom realizacije obuka iz grnčarije i folklora biće tokom leta predstavljeni na prvom međunarodnom Sajmu grnčarstva i folklora koji će se održati na otvorenom u Nišu, uz učešće gostiju iz Republike Bugarske, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja lokalne zajednice i turista za obogaćivanjem veština i znanja iz tradicionalnih zanata i folklora. Na sajmu će biti predstavljene folklorne igre i održana aukcija grnčarije proizvedene tokom realizacije projekta koja će imati humanitarni karakter.

Krajnji rezultat realizacije projektnih aktivnosti je novi turistički proizvod u prekograničnoj oblasti Bugarska – Srbija zasnovan na tradicionalnim grnčarskim zanatima i folkloru kroz rad grnčarskih studija, obuke iz tradicionalnog grnčarstva i folklora i Sajam grnčarstva i folklora na otvorenom koji je otvoren za javnost i biće dodatno predstavljen kroz odgovarajući dokumentarni film koji će biti snimljen tokom relizacije projektnih aktivnosti.

Za dodatne informacije o projektu možete posetiti njegovu zvaničnu internet prezentaciju na adresi http://youthcraftsfolk.org, a svi zainteresovani iz grada Niša za učešće u obukama iz grnčarije i folklora se mogu javiti putem e-pošte info@deli.rs.

Projekat Grnčarstvo za sve (CP4AII) realizuje se u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Ovaj članak je napravljen uz pomoć sredstava Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija pod brojem CCI No 2014TS1615SVOO7. Jedinstveno odgovorno lice za sadržaj ove publikacije je Deli – Prostor za kreativno delovanje i ni na koji način ne može biti tumačen kao stav Evropske unije ili Upravljačkog tela programa.

Iz istog broja

Ne možete nam ništa

Nataša Stojkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu