Kolumna

Navigator

1389, zabraniti ili ne

Verovatno ste primetili da su plakati "Bulevar Ratka Mladića" koji su ovih dana lepljeni po Novom Beogradu potpisani sa "1389.org.yu", što sugeriše da je reč o sajtu neke srpske organizacije. Budući da se oko ovog slučaja digla velika buka i da nemali broj korisnika srpskog interneta smatra da je u pitanju štetna akcija, postavilo se pitanje da li sajt treba zabraniti, odnosno brisati ga iz registra srpskih (jugoslovenskih) domena. Za razliku od nekih ranijih situacija ovaj sajt i njegov domen (org.yu) dostupan je srpskim vlastima, izvršnim i sudskim. A i provajder koji hostuje sajt mogao bi da reaguje.

Kada god se pomene zabrana nečega na internetu, postajem veoma oprezan i uvek sam načelno protiv zabrane. Ono što se pojavilo na internetu obično već postoji u realnom svetu i tamo se sa pojavom treba obračunavati. Nekako mi se čini da bi sklanjanje sa interneta predstavljalo tek guranje pod tepih. Ali, rekoh, to je moj načelni stav.

Stoga sam se konsultovao sa Slobodanom Markovićem iz RNID-a (Registra nacionalnih internet domena). Potvrdio je ono što sam i sam mislio. Neka organizacija registrovana u Srbiji podnela je zahtev za registraciju gorepomenutog domena koji joj je potom dodeljen po važećim propisima. Domen im se može oduzeti samo sudskom odlukom, odnosno ukoliko se pokaže da neko drugi ima preče pravo na tu adresu ili ako se utvrdi da su podneli lažnu dokumentaciju prilikom registrovanja. Što se registratora tiče, to je to.

Internet provajder koji hostuje sajt "1389.org.yu" mogao bi da reaguje ukoliko se na sajtu pojavi sadržaj koji se kosi sa uslovima pod kojima se prostor na serveru izdaje. Ukoliko ti uslovi nisu prekršeni, preostaje javni tužilac koji može u sadržaju da pronađe nešto uznemirujuće te da podigne tužbu. Na sudu je da odluči o tužbi, a provajder bi morao da se ponaša u skladu sa pravosnažnom presudom (da skine ili vrati sadržaj, ukoliko ga je prethodno samovoljno skinuo, što takođe nije prihvatljivo). Naravno, ovde govorimo samo o inkriminisanom sadržaju, ne o celom internet sajtu, a pogotovo ne o celom domenu. Na tom domenu možda se nalaze i mail ili ftp server, i za njihovo ukidanje takođe je potreban osnov, odnosno dokaz da su zloupotrebljeni.

Sajt "1389.org.yu" definitivno nije na listi mojih favorita, ali sam ga pažljivo pregledao. Nisam pronašao ništa preterano uznemirujuće, osim potvrde da vlasnici sajta zaista stoje iza akcije sa plakatima. Nema poziva na mržnju niti veličanja genocida, mera nacionalnog zanosa je lična stvar, jedino što se može smatrati spornim jeste poricanje da je Ratko Mladić kriv za bilo šta kao i nespremnost da se preispitaju zločini koje su u ratu počinili sunarodnici. Ali to je u celom svetu tipično za ovakve sajtove.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu