Kultura

52. Sajam knjiga

Međunarodni Beogradski sajam knjiga, najveća manifestacija u jugoistočnoj Evropi posvećena knjizi, koja se ove godine održava 52. put, otvoren je u ponedeljak veče. Sajam je otvorio dramski pisac Dušan Kovačević, a u ime Italije, zemlje počasnog gosta, pozdravni govor održala je italijanska književnica Fler Jegi. Tema ovogodišnje manifestacije je Dositej Obradović i prosvećenost, povodom 200 godina Dositejevog dolaska u Srbiju.

Ove godine na Sajmu izlaže blizu 800 izdavača iz zemlje i inostranstva, a najavljeno je više od 200 promocija, razgovora i okruglih stolova. Prvi put ove godine, u hali 14 predstaviće se EUNIK – organizacija kulturnih centara Evropske unije sa sedištem u Beogradu. U sastavu EUNIK-a su Austrijski kulturni forum, Britanski savet, Francuski kulturni centar, Gete institut i Italijanski institut za kulturu. Prvi put će biti i uručena nagrada "Dositej Obradović" koja se dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos promociji srpske literature, a dobitnik je Austrijanac Lojze Vizer. Biće dodeljene i tradicionalne nagrade izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu godine, najboljoj ediciji, najlepšoj knjizi, najboljoj dečjoj knjizi i najboljoj sajamskoj prezentaciji.

Sajam knjiga ove godine posetiće pisci Klaudio Magris, Serđo Romano, Anđela Naneti, Pino Boero, Arnaldo Kolasanti, Dante Mafija, Predrag Matvejević, Đovani Tezio, Marko Dogo, Mari Luiz-Ge, Žil Perlen, Norman Ravin, Pan Bujukas, Dejvid Homel, Elizabet Abot, Tecija Verbovska, David Albahari, Dušan Petričić, Debra Megpaj-Ijrling, Vilijam T. Volman, Geri Viver, Vilijam Midlton, Ljudmila Ulicka, Elena Kostjukovič, Miljenko Jergović i mnogi drugi.

Knjige Teofila Pančića

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga na štandu knjižare Krug premijerno će biti predstavljena nova knjiga Teofila Pančića KROZ KLISURINE u izdanju izdavačke kuće XX vek iz Beograda. Pored ove knjige, na Sajmu će biti izložena još četiri naslova Teofila Pančića koji su objavljeni u poslednjih godinu dana: KARMA KOMA u izdanju XX veka, FAMOZNIH 400 KILOMETARA, u izdanju VBZa, OSOBENI ZNACI, u izdanju Beopolisa i NA HARTIJSKOM ZADATKU u izdanju novosadskog Dnevnika.


Aleksandar Zograf

U petak, 26. oktobra, na štandu izdavačke kuće VBZ na Sajmu knjiga u 17 časova održaće se promocija knjige TUŠTA i TMA Aleksandra Zografa, kolekcija stripova objavljenih u "Vremenu".

Iz istog broja

Knjige - Zora veče ili noć, Jasmina Reza o Nikoli Sarkoziju

Nema Itake

Ivan Medenica

TV manijak – Toše Proeski (1981–2007)

Mit počinje

Dragan Ilić

Intervju – Miša Radivojević, reditelj

Lična projekcija sveta

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu