Kultura

Muzika

Belo krvno zrnce

Ivan Jegdić, Bolji čovek, singl

Bela krvna zrnca ili leukociti imaju imunološku ulogu, brane organizam od oboljenja. Proizvodnja leukocita se odvija spontano i uglavnom dolazi u trenutku kada nada počinje da kopni.

Kulturni prostor Srbije je dugogodišnjim toksičnim zračenjem sa svih vrsta ekrana doveden u teško obolelo stanje i, da bi preživeo, morao je da aktivira odbrambeni mehanizam, proizvodnju belih krvnih zrnaca u nadi da će preživeti.

Ta dugogodišnja kontaminacija je rezultirala provalom prostakluka upakovanih u jeftine kopije hip-hop bitova sa juga Francuske i ostalih opskurnih niša (da se ne provali), odnosno pojavom nove generacije narodnjaka koji dolaze da zamene Cecu, Brenu, Jecu, Acu i ostale, kojima polako ističe vreme. Sve bi to bilo okej, u skladu sa prirodnom smenom došla nova generacija narodnjaka po istom šablonu koji kolokvijalno nazivamo "turbo" – da nekom nije palo na pamet da to pokuša da proda kao novu urbanu kulturu. Onomad su prostakluk pakovali u dance ritam sad u trap/rap, ali suština je ista. Jedno veliko ništa namenjeno onima koji muziku doživljaju kroz kafanski tip zabave bez obzira na to da li je "kafana" klub, diskoteka ili restoran u Nemačkoj.

Na svu sreću, kao vesnik ozdravljenja, pojavilo se jedno, ali vredno belo krvno zrnce koje uliva nadu da večiti sukob proevropske i "tradicionalne" Srbije nije izgubljena bitka za one koji traže nešto više od muzike.

Singl dvadesetogodišnjeg studenta istorije renesansnog lica i krhke građe Bolji čovek je upravo ta zdrava ćelija koja sadrži sve ono što jednu pesmu čini vanrednom: melodiju, emociju, narativ i vanserijsku interpretaciju, koja već na prvo slušanje obara s nogu i uvlači slušaoca u onaj magični krug iz kojeg nije moguće pobeći. Pesma ostaje u glavi slušaoca i tu se nastani zauvek, kao i sve velike pesme.

Posebno je vredna pomena poezija ovog dvadesetogodišnjaka koja brilijantno slika uzburkani unutrašnji život i sve dileme sa kojima se bori njegova, ali i svaka generacija koja promišlja život.

I na kraju, bitno je naglasiti da Bolji čovek sadrži mnoge reference na tradicionalno muzičko nasleđe (od koga niko ne beži), ali ga ne banalizuje, već unapređuje modernim aranžmanom i produkcijom koja prati savremene trendove.

Iako na samom početku karijere, Ivan Jegdić je debitantstkim singlom najavio izuzetnu karijeru na radost svih nas koji delimo ovaj kulturni prostor, čak i onih koji to sad ne čuju od zaglušujuće buke turbo-folk repera. Ova pesma će ostati!

Singl Bolji čovek je dostupan na svim streaming platformama.

Iz istog broja

Fenomen

U zemlji zmajeva

Mladen Kalpić

Intervju – Dušan Mladenović

Šta privlači ljubitelje stripa

Nikola Dragomirović

Arhitektura

Detalji iz beogradske škole stanovanja

Jelica Jovanović, dipl. inž. arh

Pozorište – Getsimanski vrt

Razgovetni realizam i teškoće poređenja

Teofil Pančić

Intervju – Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke

Pogled u sopstvenu dušu

Filip Švarm

Kinematografija

Manje-više samonikli film

Zoran Janković

Intervju – Mati Diop, rediteljka

Okean je masovna grobnica

Marina Richter

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu