Kultura

TV manijak

Čačanska rolerijada

Lepi letnji dani u Srbiji donose uličnu atrakciju u vidu lepih devojaka na rolerima. Tako je ovih dana bilo i u Čačku, nezvaničnoj prestonici malko konzervativnije Srbije. Međutim, kako je prvo objavio "Blic", njihova "mnogobrojnost i nonšalancija" stvorili su ozbiljne probleme u saobraćaju. Kao što je poznato, devojke na rolerima izgledaju toliko izazovno, a imaju od 12 do 20 godina, nose one vruće pantalonice, pa se domaćinima pogled skretao sa druma i nastajale su dramatične situacije. Da zlo bude veće, problem je dospeo i na RTS, i dopisnica Silvija iz Čačka je utvrdila da ove besprizornice dodatno komplikuju situaciju vozeći rolere po kolovozu. Policajci su tako dobili neobičnu instrukciju da sexy prekršiteljkama izriču opomene.

Zamislite da polažete vožnju i rešavate one famozne testove, takozvane "raskrsnice" prema najnovijem izdanju ZOBS-a (Zakona o bezbednosti u saobraćaju). Recimo da vam u susret Ibarskom ide kamion, levo se iz Mrčajevaca uključuje traktor pun kupusa, desno imate odvajanje za Guču sa kombijem četnika kostimiranih ko u Neretvi Veljka Bulajića, a pravo pred vama par fenomenalnih guzova na rolerima. Ma, ko šiša kupus, četnike, šleper i duplu punu, oko spontano prati cikcak pokrete. Lepota božja, prosto ti dođe da i ti volanom zaigraš valcer. E, bato: Devojka iz grada, pogotovu na rolerima, uvek ima prednost!

Meni se posebno dopala ova saobraćajno-seksualna diverzija, da ne kažem eksplozija, jer je potpuno jasno da autoritarno društvo uvek i svuda seksualnost vidi (kao i humor) kao svog arhineprijatelja. Ovaj bljesak na točkićima je danas znak pobune, mnogo više od adolescentskog egzibicionizma. Bravo devojke, samo napred, jer baš ti licemeri koji se bune – upravo pokazuju svoju impotenciju.

Prosto je neverovatno delovalo objašnjenje jednog taksiste koji je "stručno" objašnjavao kako njemu smeta ta cikcak vožnja, naročito ako (obratite pažnju) devojka ne ume da vozi!? Zipa eksperta, molim te! Pa zaista se u ovoj zemlji taksisti u sve razumeju, ili je majstor vrteći đevrek po Čačku dobro izoštrio oko.

Čačanska rolerijada je zatim neočekivano dobila i komunalnu dimenziju. Naime, kada je počela hajka na čačanske lepotice (ne šljive nego rolerke) zbog vožnje po kolovozu, pokazalo se da su devojke i te kako samosvesne.

Policija ima problem da kategorizuje mladu, da ne kažem maloletnu osobu na rolerima. Biciklo nije, nije ni onaj skejt, to voze oni padavičari, njih ko šljivi to su muški, al lepe devojke, pa golišave, na točkićima, to mu dođe kao pešakinja plus. Ako je pešakinja, mož’ da se šeta gologuza, al po trotoaru, možda može i na rolere, ali ovako – prijava ide u Centar za socijalni rad, pa će kao oni da razgovaraju sa roditeljima i daju Ukore?! Rolaj me majko karaj me! Aman i zaman, ima li policija pametnija posla u Srbiji! Je’ote, što bi reko Ivica.

Samosvesne Čačanke su objasnile zašto voze kolovozom, a ne po trotoaru. Kažu devojke, trotoari su u očajnom stanju, njima ne može ni da se hoda, a kamoli da se vozi bicikl ili roleri. Opa bato, prc! Ako danas traže ravnopravnost na drumu, sutra može da im padne na pamet da istu ravnopravnost dobiju i u kući, na poslu ili u Skupštini. Zato verujem da ovaj naizgled bizaran incident krije mnogo dublju pozadinu – ovo je odličan test naše spremnosti da žene prihvatimo kao ravnopravne, bez straha od seksualne dominacije.

Sličnu potrebu prepoznajem kada dame pohađaju časove trbušnog plesa, (imaju tu uticaja i turske serije), ili, po najnovijoj modi – časove igranja uz šipku! Ova disciplina nije namenjena profesionalnim igračicama, prijatelji koji se bave trgovinom nekretninama, kažu mi da sve više stanova u ponudi ima i aluminijumsku šipku "za rekreaciju". To mu dođe kao pride, uz interfon, video nadzor i mesto za parkiranje ili garderober. U mračno doba krize, ponekad nas samo mlade devojke u proleće i na početku leta podsete kako je lepo živeti, kako svako ima pravo da uživa u životu i onome što voli. Zato savetujemo oprez na drumu i podržavamo Čačanke u njihovoj pravednoj borbi – YOU GOT TO FIGHT FOR YOUR RIGHT TO PARTY!

Iz istog broja

Roman – Bonavia

Bekstva i posledice

Teofil Pančić

Bečki pozorišni festival

Trijumf poetskih prizora

Katarina Rohringer Vešović

Izložbe – Priča o Balkanu

Pusto tursko

Sonja Ćirić

Koncert

Voda ispod mosta

Dragan Kremer

Portret – Filip Rot, pisac

Začin štamparske boje

Muharem Bazdulj

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu