Kultura

TV manijak

Čija je ovo pesma

Evrovizijska idila trajala je samo za vreme glasanja i dočeka Marije Šerifović. A onda su se Srbi posvađali

Zajednica Srbije i Crne Gore raspala se simbolično prošle godine za vreme finala izbora za pesmu/pjesmu evrovizije kada je publika u Centru "Sava" zviždala pobednicima (No Name) i tražila Flamingose ("oćemo Flamingose"). Žiri se podelio po tada zamišljenoj liniji razgraničenja, a Vojislav Koštunica je doživeo propast ideje o očuvanju zajednice.

Ove godine Srbija je prvi put nastupala samostalno i pobedila! Umesto Flamingosa, pesmu Molitva otpevala je Marija Šerifović, ćerka poznate pevačice Verice Šerifović, stare garde izvorne i novokomponovane narodne muzike. Odlična pesma, odlično pevanje, nepretenciozan scenski nastup, mala misterija oko dvosmislene poruke pesme – da li devojka peva dečku ili drugoj devojci – i rezultat nije izostao. Ovo je jedna od najubedljivijih pobeda na Eurosongu u proteklih desetak godina. Ukrajinski trandža/komunista i limeni pioniri nisu uspeli da ugroze našu pesmu iako su bili beskrajno smešni. Jedno je sada sigurno – dogodine u ovo vreme u Srbiji će biti održan izbor za Eurosong, ukoliko tada Srbija bude postojala kao organizovana država.

Međutim, evrovizijska idila trajala je samo za vreme glasanja i dočeka Marije Šerifović. Onda su se Srbi posvađali, a sada ću pokušati da provalim ko sa kim i zbog čega.

RTS vs. PINK: Unija evropskih emitera (EBU) je zvaničan organizator Eurosonga, pa je RTS kao suncokret u toj evropskoj đul-bašči bio zvaničan organizator u Srbiji. To je dovelo do svojevrsnog poistovećivanja RTS-a sa Marijom Šerifović, po principu: daćemo ti pare za put i hotel, kostime i lak za kosu za cicke, dobićeš i Dušku da ti ugovara intervju za BBC i smara gledaoce, sad ćeš da radiš za RTS, čitaj Državu. Ovaj model rumunskih gimnastičarki, koje su koristile odlaske na Zapad da tamo traže politički azil, možemo osetiti i danas pri evrovizijskim pohodima. Tu se kombinuje, lobira, vodi se računa da Marija uvek ima pri ruci zastavu Srbije da se zagrne ako pobedi, ili Vođu puta, da deli pres materijale i lobira među kolegama. Tako smo odmah osvojili simpatije gej lobija i, recimo, skandinavskih izvođača. RTS-u je ova pobeda bila neobično važna jer je to potvrda da Direktor dobro radi posao, a formira se nova vlada, ko zna šta političarima može pasti na pamet. Dalje, RTS očajnički pokušava da promeni imidž iz Miloševićevog vremena, jer ga od tada prati glas režimskog medija i žrtve strahovitog bombardovanja, ukratko – niko ga ne pamti po lepom. Ono što je bilo vidljivo tokom glasanja (čija geopolitička pozadina ovoga puta nije tema teksta) jeste napeti grč neizvesnosti koji je za cilj imao da gledaoce pretvori u navijače. Otuda je spontana reakcija pretplatnika bila, u stvari, uslovni refleks – pobedili smo, svi na ulicu. Vaterpolo, basket, Ceca za Novaka, Marija na Evrosongu, sa dvajes poena razlike, a plus oni Hrvati ispali u polufinalu.

Marija Šerifović snima za City records i to joj je u očima RTS-a neoprostiv greh. Eurosong je tako postao još jedan poligon za odmeravanje moći Pinka i RTS-a. Otišla je u aranžmanu RTS-a, a povratak je organizovao Pinkov čarter. Posebno se rasplamsao sukob Tijanića sa menadžerom Sašom Mirkovićem uz verbalnu artiljeriju. Dakle, počelo je svojatanje pobede, gde RTS tvrdi da je "u molitvu" uložio 300.000 evrića od pretplate, a cela svadba-to kume! Majka i menadžer su u kladionici stavili 10.000 lično svojih para na Marijinu pobedu i zaradili 46.000 – mašala, ako, jedna je majka!

SKUPŠTINA: Po povratku iz Finske Marija je posetila i Skupštinu Srbije na poziv druga Mrkonjića. Toma je već bio smenjen, Mrkonjić je pozdravio i menadžera Mirkovića i pozvao celo društvo na sokić. Zaključujem da je Mrkonja najveći fan Evrosonga, radikalima je verovatno neprijatno jer su i Rusi i Belorusi pevali na engleskom, a nama dali tek pet poena.

Onda je Evrosong, koji kao takmičenje obiluje trivijalnim detaljima, dotakao zvezdane visine – jer je doživeo debatu u Skupštini Srbije. Ovo je svakako detalj koji će ući u istoriju, jer su pobednicu svojatali naizmenično Unija Roma i SRS. Navodno su majka i ćerka Šerifović (pojavljuje se i potpredsednik iz familije) simpatizeri Unije Roma, ali je deda radikal od ‘95. Pitam se da l’ je tu prešao iz SPO-a il’ SPS-a. Dakle, Mrkonjić cevči sokić, Albijanić trči po cveće, a Voja Koštunica – pevuši i sklapa Vladu, neće se dvaput opeći ko za Flamingose.

HRT: "Srbija – Molitva za Evropu", ovako se zvala specijalna emisija HRT-a gde se više od sat vremena pričalo o pobedi Srbije i uslovno rečeno debaklu Hrvata. Do sada su Srbi zezali Hrvate zbog Mekdonaldsa, ali su Hrvati sa grupom Riva pobedili u sumrak raspada SFRJ. Nekako se verovalo da su Srbi više za narodnjake, a hrvatska pop glazba je cjeloviti i neupitni dio hrvatskoga identiteta. Pa đe je onda zapelo? Dado Topić se mučenik do suza kleo da se trudio kol’ko je mogao, Nikša Bratoš je govorio o harmonijama, Aleksandar Kostadinov je pričao o problemu glasovanja i žiriranja, kritičar Dragaš je objasnio kako je Evrosong subotnji šou bez značaja, a voditeljka je sve vreme imala izraz lica kao da je neko umro! Onda se preko linka prvo uključio Tijanić, slavodobitno, a posle njega iz Splita najbolji drug Željka Mitrovića – Tonči Magacin Huljić. "Nima pisme do narodnjaka", veli on, pa je analizirao kako su Vlaji studiozno godinama pripremali ovaj nastup, uz podršku međunarodnih centara moći i gej lobija. Hrvatska ne bi imala snage da ovako nastupi (tu je pritisak crkve) jer su konzervativni. Alo – šta to čujem, godinama slušam o hrvatskoj organizovanosti, međunarodnoj podršci i srpskom nesnalaženju, bog te pa oni za nas tripuju isto što i mi za njih! Čuj, Evrosong minoran! Setio sam se hrvatskih misica, avio-modelara, sportista, gastarbajtera koji su svako pojavljivanje u bilo kojem svetskom mediju koristili da napomenu kako dolaze iz predivne zemlje koja je bila pod agresijom. Znači ovo ludilo je obostrano, pa kad bolje razmislim – da nismo isti, ne bi se toliko ni svađali. Mada lepo je kad ispadneš faca u komšiluku. Kod kuće, na RTS-u je Tijanić u specijalnoj emisiji "Oko" u 23h, plašio voditeljku Oliveru Kovačević, Radmilu Hrustanović, pomoćne fenirane vokale i kompozitora i tekstopisca. Posle onih poljubaca, Marija i menadžer su "raskinuli" sa RTS-om. Direktor je lupao po stolu, vatao muve i, uopšte, pokušavao da izazove paniku koju, recimo, Toma Nikolić bez frke napravi kad u dva noću samo sedne za sto predsednika Skupštine i tiho kaže "Dobro veče"!

Na kraju – istine radi, treba reći da je pobeda ipak Marijina, a babice neka razmišljaju gde će i kako biti održan Evrosong 2008. Zamislite gej fanove – hiljade njih kako nasmejani stižu u Beograd, sa srcima nacrtanim na dlanovima, a čekaju ih patriote sa motkama da im objasne pravoslavni pogled na homoseksualizam. Takođe, ovogodišnji Evrosong su skupa organizovali javni servisi Finske i Švedske, dakle komšije su pritekle u pomoć. Zamislite svet u kojem bi HRT i RTS zajedno organizovali Evrosong. To mu dođe kao da je konj Ljubiše Buhe Čumeta pobedio na Sinjskoj Alci! Alkar Čume u ništa!

Iz istog broja

Evrovizija 2007

S one strane duge

Jelena Grujić

Pozorište

Četvrti konj

Ivan Medenica

TV manijak

Odevna kombinacija

Dragan Ilić

Kapitalna izdanja – "Istorija pisma sa poukama za umetničku praksu"

Ćirilica i pouke

Sonja Ćirić

Knjige – Sumporna kiselina

Zločin gledanja

Teofil Pančić

"North City Jazz&Blues Festival", Kosovska Mitrovica (27-30. april)

Festival sa dušom

Ljiljana Sađil, džez pevačica i koordinator festivala u Kosovskoj MitroviciAntrfile: Dejan Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu