Kultura

Otvoren Beogradski sajam knjiga

Festival izdavaštva

U utorak veče u hali I Beogradskog sajma svečano je otvoren Beogradski sajam knjiga. Sajam su otvorili pisci Milovan Danojlić i, u ime Francuske kao počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma, francuski pisac Alen Rob-Grije. Na Sajmu je prisutno preko 600 domaćih i stranih izlagača. Pored Francuske, koja na svom velikom i ukusno opremljenom štandu daje presek francuskog izdavaštva sa sedamdesetak prisutnih izdavača, tu su i strani izlagači iz Japana, Kanade, Španije, Italije, Mađarske, Grčke, Irana, SAD, Izraela, Švajcarske, Slovačke, Nemačke, Slovenije, Makedonije. Za razliku od prethodnih sajmova, u nešto većem obimu beogradskoj publici predstavljaju se i izdavači iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Beogradski sajam knjiga trajaće do 25. oktobra.

Autori "Vremena" na Sajmu kniga

Teofil Pančić: Čuvari bengalske vatre
Izdavač: Biblioteka XX vek

Nova knjiga Teofila Pančića, sa podnaslovom "Život i smrt u srpskom postkomunizmu 2", predstavlja zbirku tekstova objavljenih u "Vremenu" između oktobra 2000. i marta 2003. – od pada Miloševića do Đinđićevog ubistva – i predstavlja nastavak njegove prethodne zbirke Urbani bušmani (Biblioteka XX vek, 2001), posvećene kataklizmi devedesetih. Ovako "uknjižene", lišene dnevnopolitičkog konteksta, Pančićeve kolumne dobijaju svoje prirodno okruženje. Bespoštedno i lucidno secirajući nuspojave velikih ideoloških lomova, Pančić ispisuje fusnote moderne srpske istorije, svojevrsnu hroniku gluposti našeg javnog života, u kojima se ubedljivije nego nego u headlineovima ogleda ova naša, kako autor reče, "žanrovski nepodnošljivo čista priča o neuspehu".

Aleksandar Zograf, Vladimir Arsenijević: Išmail
Izdavač: Rende

Išmail je ilustrovana novela nastala kao plod saradnje Aleksandra Zografa, autora stripa u "Vremenu", i pisca Vladimira Arsenijevića. Sve je počelo od jednog Zografog crteža iz kojeg je Vladimir Arsenijević "pročitao" priču o Beogradu krajem sedamdestih, vremenu iz kojeg je nastao novi talas i sve što je on podrazumevao. Arsenijevićevu priču je Zograf dalje ilustrovao, a u Arsenijevićevu naraciju kreativno su se umešala još dva glasa – glas hrvatskog pisca Bora Radakovića i beogradskog teoretičara umetnosti Svebora Midžića. Glavni junak knjige sanja o pank bendu po imenu Gliste, i slaže krhotine života svog pokojnog ujaka, konceptualnog umetnika po imenu Išmail.

Stojan Cerović: Izlazak iz istorije
Fabrika knjiga, 2004.

Tekstovi Stojana Cerovića sabrani u knjizi Izlazak iz istorije opisuju i tumače događaje koji su se zbili od 1999. do 2004. godine kao neizvestan put jednog društva ka građanskoj normalnosti. Cerović zauzima jasne stavove i vrednuje ono što se dogodilo, postavljajući tako, kao malo ko na javnoj sceni danas, i pouzdane orijentire za buduće delovanje.

Konačno

Odabrani tekstovi Dragana Ž.Todorovića, novinara nedeljnika Vreme

Iz istog broja

Koncert - Lira Vega

Dozivanje ptica

Dragan Kremer

Pozorište - Alisa, Biljana Srbljanović

Alisa i metafore

Ivan Medenica

TV manijak

Balkane, joj!

Dragan Ilić

36. BEMUS - Rekapitulacija

Reverzije i frakcije

Jelena Novak

Arhitektura - 9. međunarodna izložba arhitekture, Venecija, 12. septembar – 12. novembar 2004

Gradovi u gradu na vodi

Snežana Ristić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu