Kultura

TV manijak

Gle čuda!

Na trećem festivalu zdravog života predavanje je održao psiho-energo terapeut Dragan David Dabić. Tip izgleda kao Deda Mraz, (ili Gandalf, za one što ne veruju u Deda Mraza), a govorio je "o odnosu meditacije i tihovanja". Bio je to psihijatar Radovan Karadžić, koji je priveden dok je putovao ka Batajnici. Šta se tu zaista desilo?

Ne verujem da su agenti BIA maskirani u ridžovane čekali da Rašo, ili Čupo, uđe u bus za Bataju, pa sačekali da prođe Navip (tad kreću dugačke vožnje među stanicama), pa da mu šatro traže markicu i zaskoče ga. Dobri doktor sa dredovima je izgleda godinama radio u nekoj beogradskoj ordinaciji, alternativac, kako se to danas kaže, i sada me zaista zanima tehnika njegovog rada. U svakom slučaju, istina je ono što su govorili ljudi koji su Radovana poznavali pre rata u Bosni, a to je da je Rašo bio i ostao savršeni manipulator. Neverovatno je kako je psihijatar sa Romanije uspeo da zaludi tolike ljude, ali isto tako da se savršeno prikrije u tom blatnjavom i neprozirnom svetu alternativne medicine u Srbiji.

Upravo je to detalj koji me najviše zanima u priči oko doktora Dabića. Pre osam godina sam diplomirao na Odseku za psihologiju sa temom "Sujeverje i autoritarnost". Važan deo istraživanja proveo sam u anketama i analizama koje su potvrdile da je kod Srba sujeverje zamenilo religioznost. To sujeverje koje je obojeno pravoslavnom ikonografijom i zadojeno autoritarnošću predstavlja savršen poligon za manipulaciju. Ljudima nudite srpstvo kao surogat vere i tako nastaju čuveni samoproklamovani vernici koji nemaju pojma o hrišćanstvu, ne idu u crkvu, sumnjaju u vaskrsenje – ali se osećaju pravoslavcima. Doktor Dabić je savršen nastavak Grupe 69, koja je parapsihološkim sredstvima branila Srbiju, pa su tu iscelitelji uz pomoć ružičastog krsta sa 12 krakova, pa Milić od Mačve, Teslina ploča, Tapi, pa beli magovi, Kleopatra i Vidovita Zorka. To je šaroliko društvo koje je svojom jurodivošću u našem društvu steklo pravo da srbuje do granice ludila, da slobodno širi najmračniju mržnju prema drugim i drugačijim, a koje je sa one strane zakona. Jedan od prvih zakona Đinđićeve vlade zabranio je rad ovih nadrilekara, tako da nam se Kleopatra obraća sa bosanske strane Drine. Naravno, ne treba se zavaravati, cela ova ekipa je radila, ili radi za odgovarajuće službe. Nema boljeg načina da započnete diskreditaciju nekog nego da ga vidovnjak oplete u svojim vizijama. Setite se samo astroloških saveta tokom demonstracija 96/97 kada su nam savetovali da ostanemo kod kuće, kako je izlazak na ulicu opasan.

Istovremeno, moglo vam se desiti da poslednjih godina na Novaku sretnete doktora Dragana Dabića ili čak da budete njegov pacijent. Pisac u njemu nije mogao da zaćuti, pa je objavljivao tekstove u specijalizovanim časopisima. Za ovakve karaktere književna tišina je jednaka smrti, a imidž Deda Mraza može da vas začudi. Setite se samo u koliko navrata ste u medijima videli ratne zločince decenijama posle zločina. Svi su dedice tihog glasa, poput onog ustaše u Beču koji tvrdi da je Jevreje samo slao u njihovu domovinu, da logori nisu postojali. Nema zemunica ni sigurnih "štekova" karakterističnih za Zemunski klan. Karadžić je bio maskiran u vašeg komšiju, frika sa poslednjeg sprata koji izgleda kao iscelitelj, javlja se u liftu i daje deci bombone.

Ako samo malo prođete internetom, videćete da je doktor Dabić predavanja držao i na Adi Ciganliji, u Smederevu i ko zna gde još. Srednje ime je biblijsko, David, jer je sam protiv svih, bez velikog obezbeđenja. Što se alternativne terapije tiče, ona je prvi put demonstrirana u Sarajevu, kažu da je Rašo terao fudbalere Želje da meditiraju, kako su bumbari koji lete "sa cvijeta na cvijet". Pola tima je na tim seansama po pravilu kuntalo.

Ono što je posledica privođenja doktora Dabića jeste priznanje SRS-a da sarađuje sa patriotskim nevladinim organizacijama, gle čuda, pa Obraz, ili Dveri, ili 1389.org, gle čuda, sarađuju sa radikalima. Nadam se da je takođe malo jasnije gde je granica između normalnog i patološkog, na ličnom i društvenom nivou, jer je Radovan, ne zaboravite, po zanimanju psihijatar. Čudo je ta bioenergija, ili tihovanje, što bi reko mali Radojica, ili to beše Dragan David Dabić, čiji smo pacijenti, želeli to ili ne, bili svi mi.

Iz istog broja

Knjige - Vladislav Bajac, Hamam Balkanija (Arhipelag, Beograd, 2008)

Pobednici, a pobeđeni

Zoran Paunović

Kultura i Kulturna leta u Srbiji

Cakana i cakani

Dragan Todorović

Animirani strip - "Technotise – Edit i ja" Alekse Gajića

Beograd budućnosti

Sonja Ćirić

Osvrt na karijeru - Pol Veler

Glas i gitara

Dragan Ambrozić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu