Kultura

Nova knjiga Milana Miloševića

Hronika još jedne izgubljene generacije

Iz štampe je upravo izašla knjiga Desna deca levih roditelja, zbirka tekstova koje je Milan Milošević ispisivao tokom 45 godina svoje novinarske karijere, a poslednjih 25 godina u "Vremenu". Iz ove knjige prenosimo predgovor Dragoljuba Žarkovića

Pred čitaocima je knjiga koju "Vreme" s ponosom predstavlja u godini u kojoj slavi četvrt veka svog postojanja, ali taj podatak iz inače trošnih biografija institucija, pokreta i udruženja bledi pred činjenicom da je knjiga "Desna deca levih roditelja – O još jednoj generaciji X, između ‘Vođe’, ‘Dange’ i ‘Stradije’" rezultat četrdesetpetogodišnjeg rada Milana Miloševića, i da tu nema govora ni o kakvoj trošnosti.

Moje iskustvo u (k)varljivoj novinarskoj profesiji tek je nešto kraće od iskustva Milana Miloševića, dakle dovoljno je da čitaocu jemčim da gotovo da nema pouzdanijeg svedoka vremena, ali ni pouzdanijeg čoveka, novinara i urednika.

On je, po meni, rodonačelnik forme koja je uspešan spoj novinarske imaginacije i ozbiljnih socioloških, demografskih i socijalnih istraživanja. On ne baca reči u vetar i ne manipuliše uskovitlanim, a tako kratkotrajnim osećanjima javnosti kojoj se obraća.

Ima u našem poslu tekstova koji su važni i zavodljivi u jednom danu, jednom nedeljno, ako toliko prežive, a onda ih pokriju "snegovi i šaš", pa se dogodi da ni autor ne zna baš najbolje, pošto prođe izvesno vreme, o čemu u njima beše reč.

Suočeni s tekstovima Milana Miloševića, čitaoci će uvek znati o čemu se radi, pa bilo da čitaju tekst od pre četrdeset pet godina ili tekst napisan prošle nedelje.

Ova zbirka tekstova dragocena je i kao udžbenik za sve one koji bi ozbiljno da se bave novinarstvom, ako takvih još uopšte ima. Knjiga brani čast profesije i svedoči kako se u životnom opredeljenju može biti dosledan i čestit i kad je sve, pa i taj život, protiv tebe.

Iz istog broja

Nova knjiga Miloša Vasića

Misterija Vasićeve »lepe žene«

Jovana Gligorijević

O monografiji Grobarski Trash Romantizam

Partizan najbliža večnost

Božo Koprivica

Roman – Nulti broj

Elegija nad grobom novinarstva

Teofil Pančić

U susret izložbi – Ruska avangarda u Beogradu

Smisao i uloga umetnosti

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu