Kultura

TV manijak

Hugo na kolenima

E, pa ni Hugu nije gorela do zore. Pošto je BK televiziji preoteo prenose italijanskog fudbala (sve sa komentatorom), Pink se ustremio na dečiju populaciju. Konkurencija dosad neprikosnovenom Hugu postao je mačak- detektiv Izi, iz grada Mjaujorka. Moderator druženja je, naravno, Manda odeven u tajnog agenta. Taj Mjaujork podseća na Beograd po ulicama koje su prepune rupa, a ima i crkvu što lici na Svetosavski hram. Popularnost među decom je ogromna, pa ne vidim razlog da se ova tv-igrica ne proda drugim televizijama, barem onima u okruženju. Pitam se samo da li će ime agenta ostati isto ili će se prilagoditi lokalnim tržištima. Setite se samo, Duško Dugouško je još u doba JRT-a bio Zekoslav Mrkva (u Crnoj Gori, navodno, Ušati Dušan), Rz Brzotrz zvao se At Strašnomlat, a sve su to bile internacionalne zvezde. Tako se ista figurica male lisice u kinder jajima zove Vrtko Vrtev, Džoni Bušoni ili Rahman Burgija, zavisno od toga da li ih skuplja mali Makedonac, Jugosloven ili Albanac. U svakom slučaju, posao sa decom ide odlično, sve dok su voljna da okreću one telefonske brojeve što počinju sa 041.

Prema informacijama iz jutarnjeg programa TV Pinka, deca vole da šalju i SMS poruke mobilnim telefonima. Zato im se (kao i odraslima) nudi nova zanimacija koja se zove – ljubavni susret. Promoter SMS akcija je Mina Lazarević – popularna Čupka, koja objašnjava kako se prijavljujemo za ljubavni susret, dajemo godine i tražimo spisak interesenata za susret putem telefona. Dakle, nakitiš da imaš 25 godina, da si visok, markantan, pun para, sklon avanturi i upoznaješ cice, i sve ide lepo dok ne poželite da se sretnete uživo. Do tada ste nabili telefonske račune, ali njih u ovim igrama niko ne pominje.

Ja lično bih lagao da sam onaj sa reklame za ruski flaster. Video sam televizijski spot i bilborde gde su tri osobe izlepljene flasterima. Levo, intelektualac, cvikeraš, malo pogrbljen, saranio mladost u knjige – stislo ga u ramenima. Pored njega devojka, vidi se ozbiljna veza, ali i nju nešto ušćaklo, više ka vratu, a možda je i ovaj njen frustrirani ćoro mlati. Skroz desno, treći krak ovog ljubavnog trougla, dečko lepo razvijen, kratko ošišan, samo izgleda popio u sačekuši tri komada u levo rame pa se skrpio flasterima. Sve će to fino da zaraste i biće lepa uspomena, bolja od tetovaže. On nešto šmekuje devojku, vidi se da želi samo prolaznu avanturu. Za sada, lepojka bira sigurnost, a ne pustolovinu. Znači, i dalje vredi biti odlikaš!

Kad smo kod žestokih momaka, đeneral Ojdanić se proslavio nastupom u Hagu, skromno se žaleći na ishranu. U našoj vojsci se znao red, tablice obroka, kalorije, marende i suvi dnevni obroci. Đeneral je ljubitelj jagnjetine, a holandska kuhinja se ne može pohvaliti pikanterijama te vrste. Zato mučenik mora u kantinu (opet vojnička navika), a tamo se, naravno, jedu napolitanke uz pivo. Garant nema ni vojničkog pasulja, a sada bi valjalo i ono vojničko jelo što mu se ne zna ni sastav ni receptura – a popularno se zove DRNČ zbog neatraktivnog izgleda i ukusa. Naša zemlja bi u tom smislu mogla da pošalje nekog iskusnog kuvara da im tamo sprema klopu, u okvirima skromnog budžeta – jedne prosečne srpske porodice.

Za kraj, ne mogu da vas ne podsetim na Bitlse, čijeg jubileja su se setila Braća Karić. Pretplatnik Cukić u psihodeličnom je sakou vodio gala program, gde su se evocirale uspomene, sviruckale pesme za dušu razneženih biznismena i njihovih pratilja. Karići su, što je indikativno, svirali prepeve najvećih hitova, svi su se za stolovima klatili ko u "Muzičkom toboganu", samo nije bilo Minje Subote da proglasi pobednike. Koliko znam, Majkl Džekson je vlasnik prava za većinu pesama Bitlsa, pa sam pomislio – da i on ne sedi negde maskiran. Primećujemo približavanje muzičkog stila BK i guvernera NBJ, jer se polako smanjuje jaz između narodnjaka i rokera (što je ovde izuzetno sumnjiva kategorija). Mesto susreta i pomirenja biće, po tradiciji, hotelska svirka.

Iz istog broja

Koncert

Darkwood Dub

Dragan Kremer

Pozorište

Hamlet, Vilijem Šekspir

Ivan Medenica

Intervju - Dejv Holand, džez kontrabasista

Život pretočen u muziku

Vojislav Pantić

Otvoren Beogradski sajam knjiga

Replika viđenog

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu