Kultura

TV manijak

Ko bira, u šuplje svira

Prvo je bila izborna tutnjava. A onda u ponoć kazaljke su se spojile, na RTS-u su počele ponoćne vesti. Voditeljka je najavila izbornu tišinu ostavljajući nam kao u "Milioneru" nedoumicu kakav će biti nastavak Dnevnika. Deset minuta smo slušali pretnje i kletve RIK-a i RRA, kao i duuugu listu zabrana medijima. Onda džingl, u nastavku programa – aktivnosti Vlade Srbije, Bubalo i Lalović – trinaesta plata baš nekako legla, gorivo pojeftinilo, Srbijica procvetala. Sutradan je u 19.30 nastao još veći problem koji je rešen sa nekoliko priloga o nasilju u porodici. SOS telefoni, sigurne kuće, pomislio sam kako se imitira B92, ali odmah sam shvatio glupost takvog poređenja, neka je nasilje stiglo u Dnevnik kao tema, nema veze šta je inspiracija. Samo da ne čekamo opet do sledeće izborne tišine.

Onda grande festival, Izborna noć! Totalna srbovizija koju su najdetaljnije prenosili RTS, B92 i FOX, novitet na tržištu. Na Pinku je cepao domaći zicerfilm Tesna koža.

Prenos izborne noći po mnogo čemu je bio karakterističan jer je odslikao medijski pristup, ili trendove u domaćoj tv-produkciji. RTS se držao proverenog modela – jedan studio sa gostima (analitičarima), voditeljka koja prati i uključuje reportere i novinari po izbornim štabovima. Treći član tima obično je zadužen za grafički prikaz rezultata – to je novinar sa plazmom ili pred video-zidom koji fura fazon tvdigitrona. Kao vremenska prognoza, samo umesto oblačića – grbovi stranaka. RTS i Pink su demonstrirali i virtuelni studio gde voditelj korača među Matrix hologramskim političkim strankama. Prvi put se umesto "kolača" pojavio grafički prikaz u obliku broja sedišta u parlamentu. Čudno je što su isti fazon ukrale baš sve televizije, samo su boje sedišta varirale. Mislim, mogli bismo da nađemo i originalniji način prikazivanja uspeha na izborima, nešto kao bodovi u "Muzičkom toboganu" dok je šljakao Minja Subota – pa se sve računalo u bombonama i keksu. Stvari su se odigravale manje-više po ustaljenom scenariju, CeSID obično pokvari žurku jer nam već oko 22 h ispriča kraj filma. Onda voditeljima ostaje samo da licitiraju kako će izgledati postizborne koalicije, što je oblast koja ozbiljno zadire u atar astrocentra. Ako verujete, dok su se sabirali prvi rezultati, a Šami sa svojim timom računao precizne procente, pojavilo se neobično nadmetanje. Samo i isključivo u izbornoj noći u Srbiji je važno ko najbolje računa. Finalisti digitronci su, obično, pomenuti doktor Šami sa svojim timom, pa radikali čije rezultate saopštava Dragan Todorović, prosvetni radnik – nastavnik organizacije rada. U moje vreme se predmet zvao OTP (osnovi tehnike i proizvodnje) i obuhvatao je obaveznu praksu u preduzećima, a cilj je bio upoznavanje sa samoupravnim rmbačenjem i fatanjem krivina. Svojevrsna vizija budućnosti ukoliko ne budeš učio/la. CeSID ih obično pretekne, al’ ne dâ se stara škola, oni zaokružuju na treću decimalu.

Mogli ste dakle da pomislite kako cela zemlja treperi čekajući rezultate, ali nije bilo baš tako. Osim što su gledali domaći film, građani su veoma aktivno učestvovali u kontakt-programima astro-centra. Tarotolog sa plaštom, totalni car – uspeo je gledaoce da natera da mu se obraćaju lozinkom. Kada se uključite u program, ako želite proročanstvo, morate da se javite rečima: TAROT, pa ime grada iz kojeg zovete. To zvuči kao smena straže u JNA kada je lozinka po pravilu službe bila deo vojničke opreme, a odziv geografski pojam iz SFRJ. Česti, tačnije najčešći primeri (evo ko Janša otkrivam vojnu tajnu) bili su NOŽ–NEVESINJE, KAPA– KUTINA, ŠARAC–ŠTIP, a Lepa Brena je bila toliko popularna da je zamenila toponim i, prema rečima Gorana Mojsina Mokija, ušla u lozinku BOMBA–BRENA! E, bajo to se zove popularnost!

Znači, javite se astrologu, kažete TAROT–TABANOVCI (a to sam gledao) i pita majka oćel’ se udati ćera. Odgovor je kratak i jasan – Oće, za šest meseci, za molera Radeta, živi u zgradi preko puta. Đavo ili devojačka sreća izgleda se krije u detaljima.

U studiju TV FOX bilo je po meni najbolje zezanje. Zvezdana (čija koncentracija je pala kao prva žrtva Izborne noći) imala je goste svih profila – Beogradski sindikat, predstavnike stranaka, Branku Blek Rouz (izvin’te, ne znam prezime – kaže Zvezdana), Sonju Liht, jednom rečju – građane i birače. FOX je pokušao da izbore u Srbiji prati iz potpuno drugačije vizure od one koju smo videli na RTS-u ili B92. Primenjujući pravila velikih svetskih televizija na našu mlađahnu, nezrelu i bubuljičavu demokratiju, umesto opsednutosti političkim strankama, izbori su dan kada su u glavnoj ulozibirači. To je mali obrt koji televizije primenjuju dajući težinu glasu svakog građanina – suštini demokratije. Toga dana – jednako vredi glas svih Zvezdaninih gostiju, a političari lebde u bezvazdušnom prostoru.

Kao što ste ubrzo zatim mogli da vidite, uskoro su trupnuli nazad na zemlju i vratili smo se kombinatorici podele vlasti, a stolice sa grafikona ponovo izgledaju kao kolači.

Iz istog broja

Kont de Lotreamon (1846–1870)

Progonitelj svemogućeg

Miroslav Karaulac

Dela iz kolekcije Erste Bank grupe – MSU (20. 1. – 1. 3. 2007)

Ka novom kanonu

Tatjana Jovanović

Publikumov kalendar - Pola Šer u Beogradu

Među slovima

Sonja Ćirić

Festival i sporenja

Čiji je EXIT

Momir Turudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu