Kultura

TV manijak

Lito vilovito 2009.

Verovali ili ne, odlazak na more je postao u Srbiji – političko pitanje. Pošto su na vidiku samo lokalni izbori (nekako je u centru pažnje Zemun), građani Srbije imaju mogućnost da do mile volje prate predizbornu kampanju "Letovanje 2009". OK kome je do politike, može Zemun da posmatra kao malecku Srbiju sa gradskim, prigradskim i seoskim delovima. Tu su i radikali u odlasku, Šešeljevi govori koji tutnje sa avetinjski praznog šlepera, tu su i Tomini, Palmini, Čedini i Borisovi, koji se trude da Zemun radi, znači Zemun. Ovih dana se pojaviše i oni "zemunci" sa poternica – Japanac u Italiji i Gavra Crveni vetar (doduše privremeno na Dorćolu). Što se Legije tiče, pokazalo se da su predrasude o suprugama kriminalaca netačne, jer je sud utvrdio kako je Legijinica u brak unela znatan kapital, vredan barem pola kuće. No sve ove teme padaju u vodu pred letom koje dolazi i planovima za odlazak na more.

Činjenica da Srbija nema more, a ima turiste, dovodi naše građane barem jednom godišnje u privilegovan položaj u regionu. Za zimovanje nema problema, snega imamo, ali ako želimo da se osolimo na moru – dovoljno je da se pravimo kako planiramo letovanje i pustimo da nam se turistički radnici ulaguju. Evo vidite, godinama su nas Crnogorci voleli najviše tokom sezone. Gotovo preko noći se pojave bilbordi – Montenegro, a menjale su se samo pozdravne parole. Ljeto među prijateljima, Montenegro zove Tebe, Dobro Vam učinjelo, Najbliže more, More ljubavi, Slatko i slano, i konačno Divlja ljepota! Evo najavljeno je da su se prešjednici razumjeli, da razlike postoje, da će vode biti, a ekološke takse neće.

Nova destinacija je Croatia. To je ona bivša Dalmacija, samo sada pored magistrale ima i autocesta. Brže se stiže, a turiste iz Srbije ovog leta gađaju sentimentalnim porukama – da biramo srcem. Iskreno rečeno, iako sam ceo život letovao u Dalmaciji, očekivao sam da ova ljubav počne nekako drugačije. Posle ružnih vremena i ružnih sećanja, možda bi bolja poruka bila – niža cena, bolja usluga, drugo dete gratis, ili popust za babu što će da čuva decu. Ajmo polako, prvo da se malo držimo za ruke, pa poljubac na plaži dok sunce tone u more, pa srdele na gradele, pa vino, pršut i prošek, a poslevidećemo. Nemojte ovo da shvatite kao odbijanje, daleko bilo, ali nismo deca, treba stići do nečijeg srca, a još teže se vratiti u njega.

Pojaviše se i Slovenci, ali mi deluje kao da su to učinili u inat Hrvatima. Mi bismo tu kao turisti valjda trebalo da arbitriramo, ko je bolji, ili čiji je Piranski zaliv. Poruka – evropsko more, takođe ne znači baš ništa, jer je za mene more upravo simbol jedinstva sveta, simbol apsolutne slobode, pa ovo ograđivanje mora nikako nije dobar promotivni potez. Imam utisak da ako zaronim u Sloveniji, može da mi se desi da izronim u Hrvatskoj, pa šta ću onda kukavac.

Grčka se pojavljuje kao obavezna destinacija u svim turističkim agencijama. Jedino u slučaju Grčke i Bugarske – kampanja "Leto 2009" ima ekonomsku logiku. Uvek vam pored imena destinacije piše kol’ko dana i kol’ko para. Izgleda da samo sa Grcima i Bugarima imamo zdrav poslovni odnos, niko ne pominje bratimljenje po veri pravoslavnoj, već samo uslove, bus ili avion i eventualni popust zbog svetske krize.

Turska je potpuno neplanirano od najpopularnije destinacije postala problematična zahvaljujući sukobu avioprevoznika. Jat je zaratio sa turskim čarterima, po onoj staroj – evo leta, evo aranžmana, evo čartera – rat Turcima! Našim turistima, koje su Turci naučili šta znači "ol inkluziv" sada ostaje da presedaju u Stambolu, da se busom klackaju danima ili da doplaćuju za avion. Pošto JAT ima monopol, izgleda da će Vlada morati da dâ poslednju reč o tome gde će onoliki Srbi na more. Što se ostatka islamskog sveta tiče, za sada dobro stojimo i sa Tunisom i Marokom i Egiptom.

Dakle, dragi moji, uživajte u ovom laskanju, jer kome ne prija da ga smatraju lepšim, pametnijim i bogatijim nego što zaista jeste. Nas takođe bije glas da smo sirotinja, al kad odemo na more, nismo ko Švabe ili Česi, već trošimo, čašćavamo i ostavljamo bakšiš. Mi smo gosti za koje se ugostitelji otimaju, sve nam je jeftino, lepo se oblačimo, uglavnom umemo da plivamo i nismo bahati. Uživajmo, jer sve će to sa prvim jesenjim danima proći i mi ćemo opet umesto paunova biti ćurani.

Iz istog broja

Koncert

Ženski raj

Dragan Kremer

Pozorište

Dečaci iz naše ulice

Ivan Medenica

Knjige - Nagrada "Jutarnjeg lista" (2)

Dobre sablasti detinjstva

Teofil Pančić

Paviljon Srbije na 53. Venecijanskom bijenalu

Ćebad od ljudske kose

Sonja Ćirić

60 godina Jugoslovenske kinoteke

Muzej pokretnih slika

Dejan Kosanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu