Kultura

TV manijak

Livadski cvetak

Uskoro ćemo znati ko sve u Srbiji želi da postane milioner. Zahvaljujući BK televiziji, umesto licence za "Huga", koja se na kraju nije pokazala rentabilnom, dobili smo repliku čuvenog britanskog kviza. Stvarno, sve je k’o na satelitu, blješte reflektori, grme zvučni efekti, a voditelj sveže blajhan zadirkuje takmičare. Pitam se šta je falilo "Zlatnoj žici"? Očigledno je da ključna reč za medije glasi – grand, samo je fora već prodata. Pink je napravio džunglu u studiju, a BK naizgled promoviše znanje kao vrhunsku vrednost. Da li je konačno došlo vreme da se u ovoj zemlji od pameti mogu zaraditi iole pristojne pare. Šta je starije: spektakl ili kefalo i da li te dve stvari mogu da se spoje. Do sada ste najbolje mogli da profitirate ako ste slali kesice od kafe, pa vas neko dete izvuče i onda dobijete stan. Telefonske igre na sreću izgleda najviše vole zaposleni u Pošti, jer vole da zovu na vaš račun. Zašto je bio potreban strani kviz da nagrade postanu ozbiljne?

Košava je odlučila da, pored ajnca i kvazimilionera, organizuju i izbor za mis. Nije dovoljno biti samo lepa, jer te prvo slikaju skoro golu, a zatim ti na gajbu dođe devojčica s pitanjima. Te ko je Gutenberg, te ko je Ajnštajn, te nabroj pet pesama Momčila Bajagića, sve koske. Ne znam koliko minusa je ispadanje, ali oznojiše se lepotice. Tu nema cile-mile, prijatelj se javi telefonom, ili se pita publika i familija. Znaš-ne znaš. Lično smatram da im odeća pri odgovaranju smeta pa bi bila idealna prilika da se spoji pamet i lepota i da kandidatkinje odgovaraju u kupaćim kostimima a da ih ispituje Nole erotik-fantastik. Posle nek’ kupuju Englezi licencu od nas.

Televizija Pink krupnim koracima korača ka Cecinom koncertu na Marakani. Kako sam saznao, ona je ekskluzivni medijski organizator spektakla, što se po programu i te kako da primetiti. Ceca se ne skida s televizije, non-stop peva stare hitove, dizajnirana ko Lara Kroft. Čoveče, pa na ovoj televiziji sam gledao i kad se udavala i kad je bila trudna i kad je ostala udovica i sad kad treba da dostigne vrhunac karijere. Prvo, žao mi je Marakane, al’ šta da radim. Voditeljke "City cluba", Biljana i Aleksandra ozbiljno su se upitale kakav smo mi to narod kad ne shvatamo da je predstojeći koncert događaj od nacionalnog značaja. Znači, da uvedemo državni praznik, umetnici dodelimo titulu (Ko Bitlsima) i u organizaciji granskih sindikata odemo na koncert, koji će se neprekidno ponavljati dok svaki stanovnik ove zemlje ne bude prosvetljen. Ne možete pobeći u inostranstvo jer će Ceca i tamo da vam peva. Pre nekoliko godina, pomislio sam da njena slava dobija originalni tok koji vodi ka Sanremu, pre nego Marakani. No, izvorni duh je pobedio i Cvetak zanovetak se vratio na livadu.

Elem, na kraju "City cluba" saznao sam ko je obukao, a ko frizirao voditeljke, ali takođe sam saznao da se za Biljaninu figuru (čitaj, celulit) pobrinuo određeni salon lepote. Znači, počelo je s cvetnim aranžmanima, posle odeća i obuća, da bi na kraju sponzori ušli pod kožu. Da li će se pojaviti sponzor nečijih silikona (smatram da će Irina Kruška s kanala Yu info učiniti taj istorijski korak). Trend padanja u nesvest voditeljki informativnog programa televizije Pink traje i dalje. U jutarnjem terminu, druga vest, nešto oko Mladića, opet blagoerotski uzdasi i tras, odjavna špica. Trema, post, dijeta, uzbuđenje zbog koncerta – ne znam. Nadam se samo da je devojčica dobro.

Na kraju – uvek Ravna gora i večiti Vuk. Na B92 sam video fantastičan izveštaj s hepeninga. Iz šumice oblačići barutnog dima, zavet planini i neverovatna količina suvenira. U četnicima ne može čovek da nađe dve iste kape: koliko glava – toliko stilova. Video sam u tri minuta bar tri Dražina dvojnika i shvatio da je Ravna gora srpski Grejslend. Na kraju, ostadoh bez neverovatnog suvenira koji je ovogodišnji hit. Plastično čokanjče u obliku kašikare s eksplozivnom šljivovicom i samolepivom etiketom, pa ko da ne zapeva – "Bacajte bombe, četnici!"

Iz istog broja

Umetnička igra

VI festival koreografskih minijatura

Ivana Milanović Hrašovec

Knjige

Poslednji štićenik noći

Teofil Pančić

Koncert

Zucchero

Dragan Kremer

Pozorište

Kontuzov

Ivan Medenica

Počeo 55. filmski festival u Kanu

Probuđena nostalgija

Dinko Tucaković

Intervju - Džonatan Ričman

Muzika za ples

Saša Rakezić

Film

Spajdermen

Maja Uzelac

Strip na filmu

Marvelovski superheroji

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu