Kultura

TV manijak

Misterije Orgazma

Zahvaljujući ekstremnim vrućinama prethodne nedelje je širi tv-auditorijum mogao da prati program u kasnim noćnim satima. Kako bi to rekao Željko Mitrović, prajm tajm se pomerio na sitne noćne sate. Onako pregrejani čekali smo da nam jutro donese kakvo-takvo osveženje, ali priznajem da nisam očekivao tako zanimljiv posleponoćni tv-svet, nešto poput bića sa mračnog dna okeana.

Prvo što se može primetiti je nedostatak političkih tema, jer kao da posle ponoći počinje ona famozna predizborna ćutnja i narod više ne zanimaju dnevnopolitičke teme. Treba definisati noćno političke teme koje bi odgovarale domaćim televizijama. Moram da primetim da je i na ovom polju TV Palma dala, kako reče Tata Brada (alijas Miodrag Vujović), mali ali nemerljiv doprinos noćnom programu. Ozlojeđen odlukama RRA, Tata Brada je ponovo morao da uzme hemijsku u ruku i održi svoje tv-propovedi u kojima se obrušio na Predsednika, Premijera, RRA jer nisu formirali Vrhovni sud. Taj Vrhovni sud je poslednja pravna uzdanica TV Palme, koja je, treba i to reći, tokom svog labuđeg plesa prekrila signal televizije Enter. Tata Brada Enter sendmen! Dakle, pre nego što je nestala, Palma nam je otkrila da je noćni termin fantastičan za formu tv-propovedi jer domaćim političarima ostavlja gotovo apsolutnu slobodu. Deca spavaju pa ne morate da birate reči, publika je takoreći željna ekstremnih sadržaja, pa će vaše verbalne kafanske akrobacije upijati kao alkohol. Noć stvara prisnu, zavereničku atmosferu, možete i da šapućete, da se ispovedite pred kamerom i gledaocima kao pred popom. Moj predlog je da se ovakve emisije zbirno zovu – Jedan čovek, jedna žena, jedna priča

U ovom terminu su čak i emisije o policiji drugačije. Na TV Vojvodini sam gledao reportažu o Kamenici, gde su 2002. stigle i žene-policajke. To je gotovo kao da su žene ušle na Hilandar, pa smo videli kako se po PS-u pravi frizura, kako rokaju iz pištolja i rečeno pandurskim jezikom "savladavaju složeni proces obučavanja za najteže zadatke".

Ipak, ključna razlika između muškaraca i žena (u policiji) nije ni genetska ni psihološka, već – gastronomska! Šef restorana decidirano tvrdi da za razliku od kolega, koji vole kremiće, namaze i mesište, policajke disciplinovano konzumiraju variva, salate, voće i povrće – rečju, zeleniš. Zdravije se hrane razbijajući stereotip o našem policajcu koji do penzije pusti stomačinu, stekne čir i preskače obroke. Uobroči se, milicijo!

Kad je noć vrela, onda vas lože da odete na more kako znate i umete. Ovogodišnja reklama za CG primorje nudi samo jednu pogodnost – fizičko rastojanje. Slogan za Montenegro (Bajaga remix 2007) glasi: Blizu, bliže – najbliže more. OK, stvarno je najbliže, uz to ne morate da govorite strane jezike (da ne trošite mozak), ali su sve maske očigledno pale – CG ide na sigurno. Nema više prevara poput – More ljubavi, Ljeta među prijateljima, Slatko i slano (?) – pušti ljepotu, no gledaj đe je bliže.

Na kraju – ono što objedinjuje Tata Bradu (razotkrivanje i intimni ton), razgolićivanje (more), a bogami i žene u uniformi jesu erotski tv-programi – bog te šta ih je!

TV Most fura šou Sanje Tigrice (tatoo tigar na dupetu) gde samo čujete uzdisanje a Sanja se satima skida i priča na hendsfri. Ako ne umete da čitate sa usana, morate da pozovete i onda valjda Tigrica dobije i ton, dok se prevrće na nekoj stilskoj garnituri. Kad Tigrica odmara, onda se skidaju njene najbolje drugarice, samo sam im sad zaboravio imena, a nisam primetio tetovaže, mladeže, ožiljke od operacije ili neke druge osobene znake.

TV Palma plus takođe prikazuje noćni erotski program gde se skidaju devojke u domaćem ambijentu, a sve imaju naša narodna imena – Rada, Jelena, Duca itd. Kao na izboru za Miss, ona stenje i ječi pa odrecituje svoju poruku tipa – Ja se zovem Duca, pozovi me ako ti se kucka! Celo društvo se ipak ružno zove Napaljene kučkice, što je u direktnom raskoraku sa poezijom – koju toplo pozdravljam.

Treći noćni erotski signal stiže, verovali ili ne, sa TV Politike. Tamo nema foliranja, piče SMS poruke bez cenzure i hard kor akcija bez foliranja. Pošto su stranci kupili novine, TV Politika je očigledno odlučila da zadovolji tržište i ispuni rupu koja je nastala otkako nema TV Palme u sitne sate. Tako u ovom trenutku imamo novinsku kuću – najveću na Balkanu, koja tradicijom i imenom želi da ulije poverenje i postane tvorac javnog mijenja i istoimenu tv-stanicu koja emituje porniće. Kud ćeš bolji dokaz da je Vilhelm Rajh bio u pravu kada je govorio o dubokoj vezi politike i sexa. Kad kažem novine, mislim Politika, a kad noću kažem Politika – mislim…

Iz istog broja

North Sea Jazz festival, 13–15 jul, Roterdam

Džez sa Severnog mora

Ljiljana Sađil

Izložba u gostima

Imidž udobnog

Sonja Ćirić

Palićki festival, 14. put

Bioskop pod upeklom zvezdom

Teofil Pančić

Čekajući prevod – Hari Poter i smrtne svetinje

Oproštaj sa Harijem

Dejan Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu