Kultura

TV manijak

Moj Treći Beograd

Pod utiskom predizborne kampanje i obraćanja kandidata, zatvorio sam oči i maštao o novom gradu iz bajke, Trećem Beogradu.

Ovih dana proslavljen je dan Novog Beograda, deca su pisala sastave o Novaku (gradu, a ne teniseru), a ja sam imao priliku da čujem nagrađene na priredbi u Centru Sava.

Dečak iz nižih i devojčica iz viših razreda. Tema – Moj Novi Beograd, kao, nekada je bio spavaonica, danas je košnica, oni iz Beograda što su pljuvali Novaka danas ovde rade, a mnogi i ostaju da žive, devojčica zanesena šeta i ne razume strance koji nas smatraju varvarima i divljacima. Ponosna deca, nema šta.

Ako smo imali taj Beograd (oni što žive tamo zovu ga Pravi Beograd), pa Novak, sada je vreme za taj fantazmagorični, futuristički Beograd. O njemu će biti moj pismeni sastav.

Moj Treći Beograd prostire se od obale Dunava ka Zrenjaninu i Padinjaku.

Nekada su ovaj kraj sa nipodaštavanjem zvali Ča-Ča-Ča, zbog Ovče, Borče i Borče Grede odakle je čuveni Travolta. Reč Kotež je nastala od Kotidž što na engleskom znači koliba, a odatle je čuveni Ajs Nigrutin, baraba iz Koteža, koji je zamalo pobedio u "Velikom bratu".

Još je kandidat Đilas 2008. godine, ploveći na čamcu sa kartom u rukama poput Magelana, rekao da će napraviti most koji će spojiti Zemun sa Borčom. Danas je Treći Beograd moderan grad gde je cena kvadrata prešla dve i po hiljade evra i nema slobodnih stanova. Tamo gde je bio Padinjak, danas je moderni srednjoškolski centar, a u Borči su izgrađeni novi zoovrt i Opera.

Nešto niže, na Ušću, kandidat Popović je omogućio umetnicima i skvoterima iz cele Jugoistočne Evrope da otvore svoje klubove, ateljee, galerije i kafiće. I danas se pominje njegova vizionarska poseta klubu Magacin tokom izložbe "Greatest Hits". Dok nam se obraćao iza njega je bio omot albuma Svi marš na ples!, dizajn Mirka Ilića. Posle se slikao na deponiji – Treći Beograd kao pank prestonica.

Beograd (onaj prvi) sišao je na reke i danas iz starog Beograda brodovima Gradskog brodskog saobraćaja (privatnim i državnim ) uz jedinstven sistem naplate za samo nekoliko minuta možete doploviti do posla ili otploviti kući.

Celokupan Treći Beograd, koji se vezuje za obilaznicu oko Beograda, izgrađen je od ekoloških materijala uz primenu tendera, što je bila inicijativa kandidatkinje Srbljanović iz kampanje 2008.

Zakonom o imenu grada, strogo je zabranjena pejorativna upotreba bilo kojeg od imena Starog, Novog i/ ili Trećeg Beograda. U toku je skupštinska procedura kojom bi se utvrdio status Autonomne radikalne regije Zemun (sa Magistratom). Građani Zemuna na referendumu će se izjasniti da li žele da budu integralni deo Tro-Beograda ili se imaju smatrati posebnom celinom.

Usvojena je inicijativa kandidata Vučića kojom bi se vršila redistribucija majki sa decom iz prigradskih opština – na Tašmajdan. Zato je u Trećem Beogradu na inicijativu radikala podignut najveći luna-park u ovom delu Evrope.

Tokom razvoja mog Trećeg Beograda vodilo se računa o teoriji kandidata DSS-a – o izjednačavanju statusa centra i periferije, tako da Treći Beograd nema centar i periferiju, jer je istovremeno Centar periferije. Time je centripetalni princip uveden u prostorno planiranje. U geografskom centru Trećeg Beograda nalazi se Tačka obeležena tačkom i ko želi da je u centru može tamo da džedži koliko želi.

Iako je bilo zamišljeno da Treći (tako ga od milja zovemo) bude Novo Dedinje gde će živeti glumci i pevači, shvaćeno je da Novi Beograd ima viška spratova, pa su dizalicama skidani spratovi na Novaku i tako su pravljene četvorospratnice – reciklirane po meri čoveka i obojene u žive boje. Zovemo ih "zarubice" jer su zarubile Novi Beograd i nikle na mestu gde je dr Zarubica navodno pravio ekstazi. Mogao bih još satima da vam pišem o mom Trećem Beogradu, pobratimu nekoliko pariskih arondismana, gde ledene muškatle vise sa balkona.

Nekada su Surduk i Belegiš bili poznati samo kao legla larvi komaraca, ali danas više nije tako. Treći Beograd nema problem sa komarcima, jer sva isparenja iz Pančeva vetar nanosi nad naš grad i komaraca nema ni za lek.

Treći Beograd je na početku imao alternativno ime – po predlogu kandidata druga Žarka iz SPS-a. Socijalisti smatraju da im je Novi Beograd otet, pa su želeli da se novo naselje zove Dunavski venac. Prema njihovom predlogu, više nikada nećemo imati septičke jame koje su se posle obilnijih kiša izlivale i smrdele kilometrima unaokolo. U znak sećanja na to prošlo doba, mi deca Trećeg Beograda svake godine za njegov rođendan puštamo golubove.

Takav je grad iz mojih snova – moj predizborni Treći Beograd!

Iz istog broja

Knjige

Sluh za provokaciju

Aleksandar Dobrijević

Film

Porodica je rečenica

Ivan Jević

Roman

Susret u Zemlinu

Teofil Pančić

Intervju – Nikola Bertolino, pisac

Ostaci košmara

Sonja Ćirić

Evropska pozorišna nagrada, Solun

Ko kaže da ovo nije pozorište?

Ivan Medenica

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu