Kultura

Beogradski festival igre

NA OTVARANJU: Ballet Jazz Montreal

Novi standardi

Jubilarni deseti Beogradski festival igre obeležiće i Pekinški plesni teatar, koji ovom prilikom gostuje prvi put u regionu

Još od prvog izdanja Beogradskog festivala igre, zahvaljujući izvedbama najpriznatijih koreografa i kompanija, naročito u uslovima kada to u ovoj sredini i kulturi umetničke igre niko nije ni sanjati mogao, dešavala se prava revolucija. U protekloj deceniji Festival je pred domaće umetnike i publiku postavio posve nove standarde savremene plesne i pozorišne estetike. Značaj ovako osmišljenog kulturnog noviteta nije ostao neprimećen. Festival je dobio mnoge nagrade: nagradu Fonda "Jelena Šantić", UNESCO ga je proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu; dobitnik je priznanja Zvezda Beograda od Agencije za Evropske integracije, a nemački časopis "BalletTanz" proglasio je 2012. godine Beogradski festival igre kao "najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta" i "plesnog trendsetera".

Od 5. do 19. aprila po deseti put odigraće se ovaj "naš" spektakl savremene igre, naša fešta renomiranih svetskih baletskih umetnika. Otvaranje Festivala rezervisano je za čuvenu kanadsku trupu Balet Jazz Montreal, koja ove godine slavi 40. rođendan. Od repertoara za prvo gostovanje na našoj sceni može se očekivati snažan plesni izraz kroz kulturu blisku hip hopu, uličnom i džez plesu. Danski plesni teatar takođe prvi put nastupa u Srbiji, sa komadom Ljubavne pesme koreografa Tima Raštona. Uz muziku džez klasika ono što se u scenskom smislu može reći za ovu predstavu to je da odiše senzualnošću i čežnjom za ljubavlju.

U Pančevu i Beogradu igraće se Brod ludaka, nama već poznatog izraelskog koreografa Niva Šenfilda. Reč je o politički i društveno angažovanom plesnom komadu koji sagledava aktuelni trenutak, uticaj medija na običnog čoveka i svu besmislenost tumaranja u grupi… Jedan od najpoznatijih evropskih koreografa Anželin Preljokaž publici može biti poznat zahvaljujući jednom starom nezaboravnom otvaranju Bitefa kada je gostovao sa komadom Romeo i Julija. Sada je prvi put na Beogradskom festivalu igre sa najnovijom predstavom Ono što zovem Zaborav. Reč je o komadu nastalom prema istoimenom romanu Lorena Movinjea koji je inspiraciju našao u kratkoj vesti o istinitom događaju u Lionu 2009. godine.

Belgijska trupa Peeping Tom poznata je publici festivala od pre tri godine, a sada dolazi sa novim komadom Izdaje se!. "Minuti u kojima treba uživati u potpunoj apsurdnosti, humoru i zaprepašćujućim slikama koje pokreću maštu." Jedna od najstarijih i najboljih evropskih baletskih kompanija, koju odnedavno predvodi legendarni igrač Manuel Legri, Državni balet bečke Opere, gostuje prvi put u Srbiji. Za dva naslova, koje potpisuju poznati koreografi Patrik de Bana i Dejvid Dovson, nastup u Centru Sava biće apsolutna premijera, nakon pretpremijernog izvođenja na sceni matične kuće.

Ono što smo svih ovih godina nestrpljivo čekali, najzad će se dogoditi i to baš u godini jubileja. Balet beogradskog Narodnog pozorišta prvi put će nastupiti u okviru Beogradskog festivala igre sa postavkama Jiržija Kilijana, Mari-Klod Pjetragale i koreografskog dvojca – Pol Lajtfut i Sol Leon. U godini jubileja, takođe, još jedno gostovanje je od ogromnog značaja. Prvi put u regionu nastupiće Pekinški plesni teatar donoseći kreativan osvrt na ekonomsku i ekološku krizu početkom XXI veka i pokušavajući da pruži definiciju duhovne snage u potrazi za individualnim ili zajedničkim izlaskom iz tame. Ogoljena bina, izazovna površina i masivan muzički okvir. Ljudi koji se sapliću, kotrljaju, padaju, puze i ruše na nesigurnom terenu. Izmaglica je predstava koja se tri puta vraćala na scenu londonskog "Sadlers Velsa".

Na zahtev publike, posle velikog uspeha na jednom od prethodnih festivala, dve večeri zaredom na programu će biti predstava švajcarske kompanije Alias. Rimejk naslova Težina sunđera otkriva jedan uvrnut svet, čuda koja su moguća, igrače koji "odistinski" preplivavaju scenu pod punom ronilačkom opremom… MaggoDanza iz Italije stiže sa novim čitanjem muzike Pergolezija, Vivaldija i Stravinskog, i posve mladim a superiornim igračima.

Čuveni Vim Vandekejbus, flamanski igrač i koreograf fizičkog teatra, sa svojom trupom Ultima Vez dolazi na Beogradski festival igre sa novim naslovom – Booty Looting u kome se bavi fenomenom fotografije. Studija zabave koreografa koji je pre dve godine oduševio beogradsku publiku, mladog Aleksandera Ekmana, donosi najbolju zabavu za kraj festivala i vraća na našu scenu Kulberg balet, koji je tokom festivala postao jedan od favorita domaće publike.

Iz istog broja

TV manijak

Pomozimo Tijani

Dragan Ilić

Izložba – »Mankala – misaona igra«, Muzej afričke umetnosti

Igra koja nedostaje

Sonja Ćirić

Lični stav

U mehuru od sapunice

Aleksandar Milosavljević

Povodom dva filma o Hičkoku

Reditelj i njegove žene

Tatjana Ristić

Roman

Igra strasti i tabua

Teofil Pančić

Filozofija

Politizacija ontologije

Ivan Milenković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu