Kultura

TV manijak

Odevna kombinacija

Beogradski izborni maraton bliži se kraju. Koliko ste puta čuli u vestima rečenicu: U ovom trenutku izgleda da smo bliži novim izborima, nego formiranju Vlade. Već za pola sata, stvari bi se dramatično promenile – našli smo se pred novom vladom. Virtuelnom, naravno. Na kraju se stvar svela na policiju i BIJU, što takođe ide zajedno, jer ko drži policiju u Srbiji, taj, brate, i Bije, a kad se baš naljuti – oće i da ubije.

Na kraju finale kao u dokumentarnom filmu Mladena Matičevića, koji je pre nekoliko nedelja prikazan na RTS-u, poslednji kilometri Beogradskog maratona. Amater u samoubilačkoj misiji, na začelju kolone. Čovek je pred sebe postavio gotovo nemoguć zadatak – da sa 120 kilograma istrči maraton. Svi su ga zezali bio je poslednji, blokirao je saobraćaj na ulicama, dobacivali su mu prolaznici i vozači, ali je uspeo!

Političko finale u Srbiji završilo se u Skupštini na maratonskoj sednici. Predsedava Borka Vučić, ali ima i gore – smeniće je Toma Nikolić, uz podršku DSS-a. Posle deset sati, govornici su promukli, počinje brljavljenje, Violeta iz "Boljeg života" već zevka, a ja imam neverovatan utisak da gledam Parlamentarni 5. oktobar. Ovakve "istorijske sednice" nikada nisu važne po svojim odlukama i neposrednim posledicama već po pravcu u kojem okreću društvo u Srbiji. Sloba i Stambolić, komunisti u Centru "Sava", noć posle 9. marta i priča o dedi i unuku, i sada ponovo Srbija na raskršću.

Za razliku od 5. oktobra 2000, kada je jedan režim nestao, jedna televizijska slika zamenjena drugačijom, danas smo uspeli da stvarnost i televiziju nabijemo do te mere različitim sadržajima da na kanalu RTS1 imamo Skupštinu, na RTS2 "Jednu pesmu jednu želju, za meraklije što ih boli za politiku, a na B92 – "VIP Velikog brata" gde Goga Sekulić slavi Đurđevdan. Pitam se, samo, je l’ to stvarno može sve istovremeno, ili će sve da eksplodira i ode u materinu.

Koji će onda direktni prenos imati veće posledice na nas. "Veliki brat" sa poznatim ukućanima otkriva samu suštinu funkcionisanja ovdašnje estrade. Egocentrizam i narcizam ovde su napumpani do ludila, samo se za razliku od "VB"-a sa običnim ukućanima, ovde, umesto seksa, pre očekuje tuča. Poznati se ovde biju, zar niste shvatili, samo se još ne zna ko će koga. Kakva zemlja takva i estrada – zarozana, malko ocvala, dekintirana i neverovatno puna sebe. U Skupštini još nema tigrasto/zebrastih jambolija, ali se u subotu, kao kod Goge Sekulić, slavio Đurđevdan i u DS-u i u DSS-u. Jedina žrtva skupštinskog nadmudrivanja bio je Božidar Đelić – jer je maestralno prepušten pljuvačini. Da citiram Aleksandra Vučića, koji je ostvario dečije topli odnos sa Borkom, "Gospođo Vučić naše i vaše vreme tek dolazi!" Biće i od babe devojka.

Ova domaća papazjanija može se u najčistijem obliku videti u emisiji televizije Pink "Biljana za Vas". Bildžana je uspela da napravi emisiju gde se svakih miut i po, kao na ringišpilu, smenjuju modni saveti, bilderi koji pokazuju vežbe, poznati koji opisuju kako su smuvali suprugu/supruga, onda svrati Spajdermen, pa neke žene kuvaju makrobiotička jela, a posle neka cica pokazuje kremu za samopotamnjivanje. To je "Siti" ubrzan do paradoksa, čitav univerzum nepotrebnih informacija, prepričani svet kvaziglamura.

Možda ćete pomisliti kako ovakva emisija nema baš nikakve veze sudbinom Srbije, samo Biljana će od sada svima da nam priča kako je u belom svetu. Ona će kao nekada umesto nas gledati nove filmove, pa će nam ih prepričavati, pa će da lista modne časopise, pa ćemo da gledamo kremu za samopotamnjivanje Nataše Jovanović. Moja omiljena fraza iz Biljanine emisije je – odevna kombinacija! Zvezde Granda imaju – stajling, a mi imamo –odevne kombinacije.

Na kraju, u istoriju beogradskog programa i domaće televizije ušao je intervju sa čovekom koji je pokušao samoubistvo. Proteklih nedelja u Beogradu je svakoga dana neko pokušao da se ubije. Bračni problemi, deca, besparica, prolećna psihička kriza – ili neizdrživ pritisak na korak od potpunog beznađa, tek mnogi misle da život više nema smisla. Kada su nesrećnika pitali da li je promenio mišljenje, on je rekao da nije. Praktično je uživo najavio drugi krug samoubilačkog ruleta. Izgleda da smo u ovom trenutku na korak od novih izbora.

Iz istog broja

TV manijak

Čija je ovo pesma

Dragan Ilić

Evrovizija 2007

S one strane duge

Jelena Grujić

Pozorište

Četvrti konj

Ivan Medenica

Kapitalna izdanja – "Istorija pisma sa poukama za umetničku praksu"

Ćirilica i pouke

Sonja Ćirić

Knjige – Sumporna kiselina

Zločin gledanja

Teofil Pančić

"North City Jazz&Blues Festival", Kosovska Mitrovica (27-30. april)

Festival sa dušom

Ljiljana Sađil, džez pevačica i koordinator festivala u Kosovskoj MitroviciAntrfile: Dejan Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu