Kultura

Koncert – Pekinška patka, 21. V 2010, Bašta SKCa, Beograd

foto: stanislav milojković

Pačija škola

Čak i da je istina sve što Čonkić u novom milenijumu naklapa, šta pa danas u Srbiji znači "bio sam panker"? Neki od najboljih među njima postali su kvalitetni pisci bez obzira (ili uprkos?) tom opankavanju, a neki – prevarni poslanici DSS-a

Među vodećim srpskim hobijima od (izgubljenog) kosovskog boja naovamo, falsifikovanje istorije i u pop-kulturi nabujalo je naročito posle raspada Jugoslavije i kolektivnog gubitka pamćenja devedesetih. U, uslovno, rok muzici noviji slučajevi su navodno po svetu uspešni ili kod nas značajni, redom Zlatko Manojlović i Srđan Marjanović, ali čak su i oni amateri u poređenju s izmišljotinama zavrtelim (u prevodu: spinovanim) oko Pekinške patke, novosadskog sastava koji je za kratkog, ne sasvim dosadnog života (1978–1981) objavio 2 albuma i 3 singla, te održao/izdržao niz zanimljivih nastupa/incidenata. Naime, još onda u davnom realnom vremenu, svi osim zagriženih obožavalaca ovog benda – pa tako i većina ovdašnjih slušalaca panka – znali su da je Pekinška patka slaba, veštačka, neubedljiva u tome što je odabrala da radi, nigde ni za prineti ljubljanskim Pankrtima i riječkom Parafu.

Tada je na pitanju izvornosti/pravovernosti Pekinška patka padala, najčešće kao ‘parodija panka’. Nije se puno moglo prigovoriti (mladom) srednjoškolskom profesoru elektrotehnike Nebojši Čonkiću Čonti (r. ‘54), intelekt smo u pank ‘pustili’ tekstovima/ideologijom Grege Tomca, ne-muzičara a tekstopisca za dipl. Peru Lovšina/Pankrte. Štaviše, Čontino ‘otkačenje’ od dotle sindikalnog mu života donekle je čak bilo i dopadljivo, dok on to nije preozbiljno shvatio. Danas je – u žestokoj konkurenciji – već Baron Minhauzen domaće scene, nove naraštaje ubeđujući da je Pekinška patka (bila) prva, pravoslavna (sic!), pržila… dok je u stvarnosti upravo on sam bio najveća ‘rupa’ u celom zamešateljstvu. Prof. Čonta ima (nije teško biti fin) veoma skroman glas, otprilike takav i sluh, nije ništa bolji ni kao kompozitor, dočim je kao tekstopisac par puta poskočio nekim iskricama; van toga, strogo namenski-programski stihovi ostajali su mu unutar pubertetsko-spomenarskog poezijanja. Njemu omiljen melodični pank – jes’, kad bi on mogao pravilno da otpeva još poneku melodiju.

PA PA, PANKERI: Nedovoljno za pravi pank, ali čak i da je istina sve što Čonkić u novom milenijumu naklapa, šta pa danas u Srbiji znači bio sam panker? Neki od najboljih postali su kvalitetni pisci bez obzira (ili uprkos?) tom opankavanju, a neki – prevarni poslanici DSS-a, npr. (ako i to nisu ‘prodali’ nedavno). Dakle, dosađivanje s ‘autentičnošću’ ovog ili onog pank(er)a jednako je smisleno kao i raspravljati da l’ Klepton (može da) svira dobar bluz, iako nije siroti, napaćeni Crnac (pardon – pripadnik Afro-američke manjine koja je dala aktuelnog Predsednika SAD). Suština je u kvalitetu autorstva i izvođenja, pa Bili Ajdol (Billy Idol) = modni pank, a Čonta i Pekinška patka = imitacija panka.

Kada je celokupna zvanična diskografija Pekinške patke obnovljena/prepakovana na dokumentaristički CD Pekinška patka (2006, Croatia Records – Multimedia Records), Čonta je – iz Kanade, gde živi od ‘94. i predaje na koledžu – počeo da dolazi u promotivne posete, a beslovesni mlađi i nostalgični stariji novinari da mu podilaze epitetima ‘legendarni bend’, ‘kultni sastav’ i sl. novinarske patke. Brzometni nastup na EXIT-u 2008. doprineo je tome ali nesložna postava (ona sa prvih par singlova i debi-albuma Plitka poezija, 1980. Jugoton, u plitkoj, radijskoj produkciji Slobodana Konjovića/Studio B) nije nastavila, štaviše isplivao je sukob oko autorstva/zabrane izvođenja između Čonte i gitariste Srete Kovačevića. Najzad konsolidujući kvartet sa mlađim tandemom (ex-Pečat) Zoran Bulatović Bale (gitara; kasnije Luna, Laboratorija, Griva…) i Marinko Vukomanović Mare (bas), Čonta ih je poveo u Beograd i Zagreb da obeleže 30 godina od Patkinog trećeg/poslednjeg singla Bila je tako lijepa. Ta obrada šansone Elle Etait Si Jolie (Alain Barriere) via stara verzija Dragana Stojnića bila je labuđi pjev Pekinške patke, dotle obeležene krutom ritam-sekcijom i starinskim aranžmanskim dosetkama zaostalim iz tezgaroških hard-sastava.

Što bi Čonta ponovio/naglašavao, ‘iskreni’ novotalasni momci ambiciozno su

povukli Pekinšku patku u jedino njihovo izdanje van Titove odjavne godine, drugi LP Strah od monotonije (‘81, Jugoton, ista produkcija). Tamna strana Novog talasa u pokušaju, tačnije imitacija znatno zahtevnijih britanskih uzora uvalila je Pekinšku patku u tragikomičnu zamku: pretenciozni koncept, Čontini nedorasli stihovi i nacepkano pevanje, pešački aranžmani, čak i jadna stilizacija za omot učinili su ovo ostvarenje jednim od najvećih promašaja svog doba. Iako se Čonta & Co. okilaviše praveći famu oko (opravdanog) Straha.., istina se otkriva činjenicom da ga se jedva dotiču na koncertima.

POVRATAK: U ovog maja monsunskom Beogradu, povratnički nastup Pekinške patke (posle 29 godina!) u nažalost retko koncertno oživljavanoj bašti Studentskog kulturnog centra/SKC bio je odlično posećen: s ulaznicama po ceni cca 10 EUR natiskalo se znatno više i od 1500 posetilaca, pretežno pankera raznih naraštaja a i u ostavci, iz Patkine postojbine Novog Sada takođe. Gužva je kulminirala i šutkama težih slučajeva tj. raskrupnjalih obožavalaca. Za razliku od danas poznatijeg profesora (koji imitira demokratiju), Čonta na ključna mesta ne postavlja svoje učenike i prijatelje, pa je i bilo nešto od naslovnog Pekinška patka prži ponovo. Jedan od najnadarenijih i najzanimljivijih gitarista domaćeg Novog talasa, Z.B. Bale (kasnije briljirao u Luni) čak je i presvirao teškometalskim brzacima i ukrasima, a jezički (doslovno) konkurisao (za) Kiss. Da je kvartetu u belom bubnjao gotovo jedini na toj Patkinoj stolici, Laslo Pihler-Laci, to bi mu valjda bila najbolja svirka u životu, no (kako je saopšteno) zbog bolesti ga je u poslednjem času zamenio tihi veteran Robert Radić (Kovačevićev Kontraritam; La Strada, Obojeni program, Love Hunters, Veliki Prezir…).

Ako to nije uvreda reći pankerima, sad svakako bolje sviraju, a ovaj povratak nije opravdan samo brojem posetilaca nego i njihovim dobrim provodom. Nadahnuti momenti Bolje da nosim kratku kosu, lična Biti ružan, pametan i mlad, i danas su kopljima iznad deklarativnih kao Poderimo rok, Ja sam panker u sakou starom, pa i eventualno znakovita Bela šljiva. Čonta je vodeći koncert i dalje usiljen, do mere da izaziva neprijatnost gotovo kao Vladimir Đurić Đura, rokada disko/folk i umetanje Titovog govora jednako nategnute. Srećom trajalo je svega 50-ak minuta + bisevi, s ponavljanjem pesama. Jedine nove numere su (gle čuda) obrade/prepevi, a Pekinška patka najavljuje ne samo još koncerata nego i novi album sa (gle originalnosti) obradama šlagera. Bruka se nastavlja gde onomad stade.

Iz istog broja

TV manijak

TV obdanica

Dragan Ilić

55. Sterijino pozorje

Telo nam ništa, um takođe ništa

Sonja Ćirić

CD – Keckec i Acid Folk Orchestra

Šest NS momaka, a i šire

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu