Kultura

TV manijak

Rat kvizova

Živimo u vanrednom stanju, a na televiziji se protekle nedelje neprekidno igralo i pevalo. Rat u Iraku se privodi kraju, Sadama još nisu uvatili, ali mu intenzivno ruše spomenike. Sve su ređi snimci hapšenja kriminalaca, a na TV B92 mogli smo da vidimo prilog o Legijinom luksuznom automobilu koji se prodaje putem interneta. Verovatno je u pitanju hakerski humor, možda je čak u pitanju i šifrovana poruka, ali auto je malo prešao, ajnšpric, metalik je boje, a cena je kažu povoljna. Policija bi verovatno više volela da vlasnika lično upozna na autopijaci i malo pregovara o ceni i papirima.

Što se pesme tiče – RTS je upriličio trodnevni spektakl pod nazivom – Beovizija. Kao na San Remu, prvi dan debitanti, drugi dan afirmisani izvođači, a treći dan – revija zvezda. Pobednik je Toše Proeski, Makedonac na privremenom radu u Srbiji, sa pesmom adekvatnog naslova – Čija si, koja govori o traganju za identitetom. Inače, makedonski pevači haraju, naročito na BK televiziji, pa imamo i Karolinu i izvesnog Martina – koji zvuči kao Oliver iz Kavadaraca. Zanimljiv je svojevrsni bojkot izvođača City recordsa, da li zbog nesuglasica sa organizatorima ili zbog činjenice da se pevalo uživo. Estrada se očigledno priprema za evropske integracije, vidljivi su minimalni pomaci od dosadnih balada sa etno prizvukom koji su poslednjih godina bili zaštitni znak ovdašnje "zabavne" muzike. U medijskom smislu, manifestacija je bila preglomazna, sa prenosom koji je na momente delovao nespretno. No, u pitanju je generalna proba – pa će greške biti ispravljene. Posebna priča jesu autori pesama – koji su izgubili osećaj za trendove u Evropi i savremene muzičke tokove. Beovizija izgleda kao i državna televizija – zaleđena u osamdesetim godinama kada su nas predstavljale Aske, Izolda i Vlado ili Vajta. Recept za uspeh pronašao je tek Rajko Dujmić (iz trećeg puta), kada je po sopstvenom priznanju – pesmu lišio svih orijentalnih kićenja i primenio recept sladunjave pop-poskočice.

Protekle nedelje Pink je lansirao novu emisiju "Niko kao ja", koju vodi Tijana Dapčević. Kviz "Ruski rulet" kupljen je kao licenca, a "Niko kao ja" je direktna krađa višegodišnjeg projekta "3K-dur". Identična postavka sa nešto manje takmičara i mnogo bogatijom scenografijom. Pravo na ime emisije i tradiciju Šarla Akrobate neću ni da pominjem. Kao i u slučaju "Ruskog ruleta", terminom se gađa "Milioner" na BK televiziji. Rat je toliko oštar, da ćete prebacivanjem kanala utvrditi da se blokovi reklama emituju u isto vreme, ne bi li se održala pažnja gledališta i izborio procenat gledanosti. Uz pomenuti bojkot Beovizije, izgleda da će nadmetanje BK i Pinka početi da liči na nadgornjavanje Grand i Don kafe. Glumci su se i ovde uključili u trku – gospodin Mensur se opredelio za Pink.

No, na stranu svi pomenuti pesmuljci – pravi hit je lansiran 8. Aprila na Svetski dan Roma, kada smo na TV B92 videli spot Crni smo mi, romskog repera Muhe. Brejkdens, luna park, šarena ekipa, eksplicitan i direktan tekst koji objašnjava suštinu rasne diskriminacije. Umesto okruglih stolova i savetovanja – ritam i poezija ekipe koja zna o čemu je reč.

Za to vreme lovci iz Zemuna su organizovali takmičenje u kuvanju lovačkog paprikaša. U jutarnjem programu RTS-a videli smo da se tajna krije u dinstanju luka i ljutim papričicama. Degustirali su pripadnici (i pripadnice) policije, vojske, ali i civilni šetači. Čini mi se da je i gospodin Krga omastio brk. Na kraju manifestacije podeljene su diplome, a prikazan je i trofej iz Bugarske, ogromni vepar kojeg je odstrelio rahmetli Todor Živkov.

Dakle, što bi rekli marketinški eksperti sa Zelenog venca – jelo se, pilo se, prosulo se, majka grdi ćerku, ćerka nije kriva! Tako nam u jednoj reklami za izbeljivač rublja prikazuju svadbu, kolce i svatove u belim košuljama koje bi mogle da budu još belje. Ukoliko nastavimo dalje ovom logikom, fokusiraće nas na znojave fleke pod pazuhom svatova, pa na probleme sa varenjem, povraćanjem ili mamurlukom, ili pak na telešop varijantu kada se daruju pokloni mladencima, a spiker se zahvaljuje uz muziku. Na sreću, ne moramo biti savršeno beli – postoje nijanse, što bi rekao Muha…

Iz istog broja

Pozorište

Izgled stvari, Nil LaBjut

Katarina Vešović

Novi ruski ikonoklas - Igor Jarkevič

Na ramenu tolstojevskog

Teofil Pančić

Spor oko dela Mire Marković

Sudski dekatlon

Slobodan Kostić

Sudbina umetničkih dela

Kolekcije i kolekcionari

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu