Kultura

TV MANIJAK, UKLJ/ ISKLJ

Romantika i politika

Na početku beše – sapunica. Taman što je Srbija odgledala poslednju epizodu serijala "Zagrli me čvrsto" (kunem se da je Novi Beograd bio pust), na TV Košavi slučajno sam potrefio deo meksičke sapunice koja se bavi spregom romantike i politike. Likovi su političari, a jedan od njih je kandidat za predsednika i daje svoj predizborni intervju. Platformu bazira na uključivanju svih snaga društva u reformske procese, borbu protiv meksičkog kriminala – naročito trgovine drogom. Neprijatno novinarsko pitanje odnosilo se na saopštenje Kongresa SAD u vezi s lošim rezultatima u borbi protiv narko biznismena, ali naš kandidat sasvim u srpskom maniru smatra to unutrašnjim pitanjem Meksika. Lep, latino četrdesetogodišnjak, prodornih crnih očiju – savršen kandidat za predsednika Srbije. Moram samo da obratim pažnju na moguće afere koje će mu smeštati politički protivnici.

Kod nas, objaviše izbore i pojaviše se kandidati. Gospodin Labus krenuo je otvoreno, odlučno i bez ružnih reči o konkurenciji. Rejting mu nije loš, predstavljanje u Medija centru, skromno i bez velike pompe. Čudi me samo činjenica da njegovi simpatizeri imaju potrebu da istaknu kako njega ne zanima samo ekonomija. Dakle, konkurencija će se truditi da ga predstavi kao fah idiota koga zanimaju samo pare.

Drugi bitan kandidat (ukoliko izuzmemo gospodina Koštunicu koji još važe svoju odluku) svakako je gospodin Velja Ilić. Paradoksalno je da je gosn. Ilić (po pripodi stvari konzervativniji od Labusa) svoju kampanju nehotice započeo putem interneta i neobjavljenog intervjua Studiju B. Tu on, iznerviran izjavama gospodina Čovića, detaljno opisuje koga bi natakao i gde veoma eksplicitnim rečnikom. Sajber Velja protutnjao je sajber Beogradom izazvavši, s jedne strane, potpuni odijum ali ne mogu da ne spomenem i kikotave komentare po kancelarijama – koje je svojevremeno pobedonosno izazivao vojvoda Šešelj svojim lascivnim nastupima. Dakle, meksičkom modelu (romantika plus politika) kod nas se pridodaje i pornografija, i to s interneta – savremeno nema šta.

S velikim nestrpljenjem očekujem predstavljanje nezavisnih kandidata (jedan je već najavljen iz sindikata seljaka) kao i kandidata opozicije kojeg zbog šarolikosti ne bi sklopio ni doktor Frankenštajn. Marin Grubor za sada još uvek ćuti.

RTS je dobio neverovatan rejting prenoseći uživo rad Anketnog odbora formiranog nakon afere "Prisluškivanje" (neki je zovu i afera "Pavković"). E sad, stvarno RTS liči na američki film o Makartijevoj eri, samo u boji. Totalna noć đenerala u skupštini, samo nije noć i nisu bili u uniformama. Komisija postavlja pitanja, Pavković i saradnici odgovaraju, daju pojašnjenja i stručne ocene – omiljeni izraz mi je sistem subordinacije jer budi vojnička sećanja. Upeklo u sali, šišti knjaz miloš – k’o na onim manevrima kad ga je Pavković dolivao Koštunici. Biće još zanimljivije ako bude svedočio kabinet, opet uz kiselu – da se pobiju laži u startu. Na primer, kako utvrditi "na čemu"je bio gospodin Nalić kritične večeri? Iako nema DSS-a i opozicije, iako odbor samo napipava šta se u stvari desilo, moram priznati da sam nekako slično zamišljao Srbiju posle promena. Non-stop komisija u zasedanju i pred javnošću i svedocima – sva pitanja koja smo želeli da im postavimo. Samo, tako bi trebalo ispitati i ovdašnje biznismene, medijske mogule, sudije, policajce i ko zna koga sve još. Kazna je trenutno u drugom planu; čini mi se da je važniji prvi korak – rasvetljavanje i razotkrivanje. Pošto se to nije desilo, posao je preuzela žuta štampa fabrikujući afere i skandale koji su sliku učinili još mutnijom.

Za to vreme, Milošević se kreveljio Karleuši i Liliću pokušavajući da im parapsihološki pošalje svoje poruke. Gospodin Karleuša je delovao profesionalno (što bi se reklo – super je pevnuo) – ne bi ni Jelena bolje. Nisu mu klecnula kolena k’o Pavkoviću kad je išao da predaje raporte kod vrhovnog komandanta. Gospodin Lilić je obezbedio super opravdanje i nekako prošao bez posledica – zavadio je tužilaštvo i sudije proceduralnim pitanjima, ništa nije pevnuo i vraća se u Beograd. Zanimljiv turistički aranžman – a svedok će radi promene identiteta ponovo pustiti brkove.

Iz istog broja

Muzej stripa

Vatromet ideja

Saša Rakezić

Srpska proza devedesetih

Želja za rečitom budnošću

Srđan V. Tešin

"On i ona" Mire Marković

Basne s kanabea

Slobodan Kostić

Suton Budva Grad teatra

Slavlje bez pokrića

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu