Kultura

TV manijak

Saša protiv Saše

Ove jeseni će se na televizijama pevati na sav glas. Pink i B92 u jesenju sezonu ulaze sa spektaklima u kojima će se kandidati natpevavati u želji da postanu balkanske estradne zvezde.

"Zvezde Granda" emituju se po četvrti put, a osim takmičara i voditelja, jedina spona sa prethodnim sezonama je fatalni Saša Popović, sa lančetom, belim sakoom i bujicom lapsus najava. Međutim, magija "Zvezda Granda" je u toj neverovatnoj transformaciji i transmutaciji duha, gde od tinejdžera generacije u Srbiji, na klackalici između folka i popa, dobijate "zvezde". Šta se, u stvari desi, s tom decom koju stilisti ofarbaju i obuku, decom čija imena počnete da pamtite i za koje vremenom počnete da navijate.

Odgovor ćemo možda dobiti u rivalskom programu na TV B92 – "Operacija trijumf".

Bilo bi plitkoumno tvrditi da će ova druga deca biti lepša, pametnija ili muzikalnija. Videćete, već prvog dana će postati kristalno jasno da u muzičkom smislu imamo tabule raze od kojih će Saša Popović na Pinku i Saša Dragić (direktor suparničke škole) na TV B92 pokušati da naprave zvezde i zvezdice.

Pokušao sam da se stavim u kožu mladog šlager pevača, znači imam glas, nisam baš rugoba, pa gde da se upišem?

U prilog Saleta Popovića Slatkog Greha govori kilometraža i iskustvo, jer čovek može da mi, što se kaže, uradi pos’o. Postajem zvezda srpskog formata, slogan takmičenja je "pevaj narode", glasa dotični narod, i na kraju izabere najbolje. Dakle, bez obzira na kompozitore i muzičke magove i muvare, saborne žirije i novinare tabloida – bira narod. U tom smislu, postajem zvezda po meri naroda, ako tokom nadmetanja, osim pevanja, pokažem određene osobine karaktera i nacionalnog identiteta. Ukoliko uspem, garantuje mi se album, promocija i evropska turneja po klubovima gde žive, rade i plaćaju naši ljudi daleko od rodnog kraja. Postajem proizvod – Made in Serbia – drugim rečima, minimalan rizik- maksimalna dobit.

"Operacija trijumf", odnosno Akademija za zvezde, na TV B92 bazira se na popularnosti Velikog Brata. Direktor je Saša Dragić, tako da ovo nadmetanje počinje da liči na kung-fu film gde kineski seljačići odlaze u budističke hramove u potrazi za Učiteljem, čiju će tehniku borbe i duhovni put slediti do fanatizma. Samo, "Operacija trijumf" nudi svetsku karijeru i potencijalno tržište bivše SFRJ. Dvadeset pet miliona potencijalnih fanova – u tim kategorijama ovde mogu da računaju samo Čola, Brega i Severina. U ovom takmičenju publika takođe daje podršku, ali postoji i žiri (Tonči Huljić, Ismeta Krvavac i Marina Tucaković). Jasno je da postoje folk/pop preklapanja – nema žanrovske čistoće – ali i takmičari su sa prostora bivše Jugoslavije. U muzičkom smislu – očekujem revitalizaciju "domaće pop muzike", što je zbirni naziv za popularnu muziku na jezicima naroda i narodnosti SFRJ. Biće to, dakle, rivajvl osamdesetih koje su bitne zbog novog talasa, ali i svih onih bisera iz "Hita meseca". Kao šlager pevač bih, dakle, došao u dilemu da li da krenem utabanom stazom Granda, gde vladaju strogi i jednostavni zakoni tržišta, ili da u "Operaciji trijumf" napravim ime na širem prostoru, pa tek zatim naplatim tu popularnost. Ulažem više – da bih dobio više, uz rizik da osim simpatija, pokupim i endemske međunacionalne animozitete.

Priznajem, ipak, i pre audicije, da sam tokom svoje muzičke karijere uglavnom blistao u demo pank bendovima i tu se moje ambicije završavaju. Zato mi je kao gledaocu jasno da prava TV dramaturgija upravo nastaje sa činjenicom da uporedo gledamo "Zvezde Granda" i "Operaciju trijumf". To vam je eksperiment in vivo, sa muzičkim blizancima, jer među kandidatima nema razlike – gledaćemo kako po istom principu nastaju zvezde jedne i druge Estradne Akademije. Kramer protiv Kramera, "Hit meseca" i Đul-bašča, Saša protiv Saše, Guča i EXIT, a narod peva i glasa.

Na kraju, nije isključeno da će se u trku uključiti i RTS sa "Beovizijom" i izborom kandidata za "Evrosong". Logično je da će se postojeće zvezde osetiti ugroženim, pa će "Beovizija" biti prilika da pokažu ovoj deci ko su prave zvezde. Sve u svemu, u Srbiji će se ove sezone izgleda više pevati, a manje pucati, to je valjda neki napredak.

Iz istog broja

Intervju - Svetislav Basara, pisac

Laž i besmisao u Srbiji

Nebojša Grujičić

Oktobarski salon

Salon ozbiljnih tema

Sonja Ćirić

Knjige – "Čovek u mraku" Pola Ostera

I dok svet čudnoliki dalje hodi

Muharem Bazdulj

Bijenale arhitekture u Veneciji

Konfuzna vizija budućnosti

Milan Prodanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu