Kultura

Scena

Najstariji srpski film

Najstariji srpski igrani film Život i dela besmrtnog Vožda Karađorđa Ilije Stanojevića iz 1911. godine biće restauriran i prikazan iduće godine, povodom dva veka Prvog srpskog ustanka, najavio je danas ministar kulture i medija Srbije Branislav Lečić na konferenciji za novinare u Kinoteci.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović ocenio je kao istorijski događaj za našu, ali i svetsku kinematografiju, nedavni pronalazak tog filma, kao i kutije sa naslovom "srpski fond" u austrijskom nacionalnom arhivu.

Hapšenja zbog piraterije

Vlasnik video-kluba Taneks iz Rume uhapšen je zbog izdavanja nelegalnih, piratskih kopija najatraktivnijih filmova, među kojima je i novi holivudski hit Terminator III, saopštila je Antipiratska asocijacija Srbije (APA). U saopštenju se ne navodi ime vlasnika tog video-kluba iz Rume. Prema saopštenju, on je uhapšen u sklopu organizovane akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) na suzbijanju piraterije po video-klubovima širom zemlje. "Prilikom pretresa (video kluba Taneks) otkriveno je više od 460 piratskih kopija najnovijih i najatraktivnijih domacih i inostranih filmova, među kojima je i Terminator III, koji svoj redovan bioskopski život u Srbiji počinje 24. jula, a koji je pretpremijerno prikazan u Beogradu 17. jula", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora APA Dejan Petričević. Protiv vlasnika video kluba Taneks nadležnom tužilaštvu podneta je krivična prijava za neovlašćeno korišćenje autorskih prava za koje je propisana kazna zatvora od jedne do pet godina. Ukoliko se u postupku dokaže da se bavio piraterijom sa elementima organizovanosti u smislu Zakona o organizovanom kriminalu, vlasniku video kluba iz Rume preti kazna od tri do osam godina. U saopštenju APA, izdatom uz odborenje policije, ističe se da taj video klub, "po broju i asortimanu oduzetih piratskih kaseta, spada u grupu najvećih piratskih klubova u celoj republici". APA traži od tužilaštva da hitno pokrene krivični postupak protiv vlasnika video kluba Taneks iz Rume.

Iz istog broja

Konkurs Ministarstva kulture

Čiko, nemoj da mi pomažeš

Milutin Petrović

Udovica Ražnatović: Razlaganje silikona

Turban i sablja

Dragan Kremer

Kult turbo-folka

Korov sa Marakane

Svebor Midžić, Darinka Pop-Mitić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu