Kultura

Scena

Festival stripa u Pančevu

Od 31. oktobra do 2. novembra Kulturni centar u Pančevu organizuje prvo izdanje internacionalnog festivala autorskog stripa, pod nazivom GRRR!.

"Reč GRRR postoji samo u realnosti stripa", stoji u kominikeu festivala, "i nastala je u nameri da crtani junak izrazi svoj gnev. Iako se zapravo ne upotrebljava ni u jednom živućem jeziku, GRRR poseduje prepoznatljivost, koja je razumljiva svim ljubiteljima stripa u svetu."

Pored čitavog niza dešavanja na nekoliko lokacija u gradu i izložbe posvećene savremenom stripu u Srbiji, Italiji i Holandiji, festival najavljuje dolazak nekoliko gostiju sa internacionalne strip scene, među kojima su Kris Lenier (Chris Lanier), strip crtač i animator iz San Franciska, Maike Hartjes (Maaike Hartjes) i Mark Hendriks – predstavnici novog holandskog stripa, kao i Eletra Stambulis (Elletra Stamboulis) i Đanluka Kostantini (Gianluca Costantini), oboje iz kulturne asocijacije Mirada, koja je u Raveni organizovala nekoliko zapaženih strip izložbi. Iz Italije dolazi i Andrea Placi (Andrea Plazzi), urednik, izdavač i novinar, koji je i jedan od priređivača izložbe posvećene (na eks-jugoslovenskim prostorima) legendarnom stripu o Alanu Fordu. "Magnus & Bunker: Alan Ford, klasični period" naziv je izložbe u pančevačkoj Maloj galeriji, koja će prvi put ovdašnjoj publici predstaviti originalne crteže nastale tokom (najviše cenjenog) ranog perioda ovog serijala, u vreme dok je strip crtao (sada već pokojni) Roberto Raviola, poznatiji kao Magnus. Posebna je zanimljivost da će sve originalne table biti na prodaju!

Pored nabrojanih, GRRR! najavljuje i izložbu postera Aleksandra Zografa (ART klub), kao i vrlo zanimljivu izložbu čiji je priređivač Zdravko Zupan – "Zlatno doba srpskog stripa, ili: Strip u Srbiji 1935–1941." (Galerija dvorište). Pored originalnih tabli nekih od najznačajnijih predstavnika predratnog beogradskog stripa, posetioci će moći da vide i strip izdanja iz ovog vremena, kao i fotografije autora i urednika – deo materijala biće izložen prvi put.

U programu festivala učestvuje i čitav niz domaćih strip autora, izdavača i autora strip fanzina, kao i Charles Alverson, nekada urednik legendarnog satiričnog časopisa "Help!", a danas stanovnik sela Parage u Bačkoj.

Nušićeva Retorika

Da je Alkibijad Nuša, zapamćen kao Branislav Nušić, osim što je maestralno secirao naše naravi i postupke, pisao i udžbenike retorike za pitomce Vojne akademije, malo je poznato. Mlada izdavačka kuća "Pi – Voda Ružić i ostali" nedavno je objavila Nušićev udžbenik Retorike u dva toma, koji je on napisao pre ravno sedamdeset godina. Naime, školske 1930/31. Nušić je studentima Vojne akademije predavao retoriku. U nedostatku valjanog udžbenika iz ove oblasti, Nušić je seo i napisao temeljan i siguran vodič kroz ovu oblast. Prvo izdanje Retorike objavio je Geca Kon 1933. godine, ubrzo je sledilo i drugo izdanje, a početkom devedesetih objavljeno je i treće, fototipsko izdanje, kojeg odavno nema u knjižarama. Dvotomno izdanje "Pi – Vode Ružića" četvrto je po redu. Prva od dve knjige je klasičan udžbenik retorike koji sadrži osnovne pojmove i istorijat nauke o besedništvu, dok je drugi tom svojevrsna hrestomatija, s primerima iz besedništva od antičkih do Nušićevih vremena koje je odabrao i priredio naš slavni komediograf. U njoj su zastupljene poznate političke, sudske, duhovne, vojničke pohvalne i prigodne besede od Bude i Hanibala, preko Marka Antonija, Jovana Zlatoustog, Savanarole, Bajazita, Napoleona, Bizmarka, Linkolna do Nikolaja Velimirovića, Justina Popovića i srpskih kraljeva Milana i Aleksandra. U predgovoru prvom izdanju Nušić je naveo razloge koji su ga naveli da napiše svoju Retoriku: "Ova knjiga može biti podjednako korisna kako onima koji se uče besedništvu u školi tako i svima onima koji u životu imaju prilike da kazuju javno reč. Narodni predstavnici, pravozastupnici, sveštenici, oficiri, nastavnici i učitelji, predstavnici raznih pokreta, predstavnici organizacija i profesija (trgovci, zanatlije, radnici), svi dakle koji, bilo po pozivu u životu ili po svojim socijalnim odnosima i akciji, imaju prilike da vode javnu reč, mogu se korisno poslužiti ovom knjigom. I upravo je taj široki interes, koji bi ona imala steći, jedan od presudnih razloga koji me je odlučio da je izdam."

Festival elektronske muzike

Na inicijativu Belgradeyard Sound Systemsa u Beogradu je 22. oktobra počeo prvi Festival elektronske muzike. Tokom pet dana festivala najavljeno je 17 izvođača na pet različitih lokacija o čijem kvalitetu dovoljno govore i burne reakcije kako domaćih slušalaca tako i inostranih izvođača i ljubitelja. Festival traje do 26. oktobra.

Iz istog broja

Koncert

Darkwood Dub

Dragan Kremer

Pozorište

Hamlet, Vilijem Šekspir

Ivan Medenica

TV manijak

Hugo na kolenima

Dragan Ilić

Intervju - Dejv Holand, džez kontrabasista

Život pretočen u muziku

Vojislav Pantić

Otvoren Beogradski sajam knjiga

Replika viđenog

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu