Kultura

Scena

Gostovanje Eduarda Kadave

U organizaciji Beogradskog kruga i Multimedijalnog instituta iz Zagreba, u Beogradu gostuje američki filozof, teoretičar književnosti, profesor na Univerzitetu u Prinstonu, Eduardo Kadava. Profesor Kadava je doktorirao na temi: Emerson i institucija Američkog pisma. Objavio je knjige: Ko dolazi posle subjekta? (1991) (sa Piterom Konorom i Žan-Likom Nansijem): Emerson i klime istorije (1997): Reči svetlosti: teze o fotografiji istorije (2000): Pismo oka: Eseji Euđenija Donata (2003).

U ponedeljak, u Muzeju savremene umetnosti održana je promocija Kadavine knjige Reči svetlosti: teze o fotografiji istorije, koju je objavio Beogradski krug. Nakon promocije profesor Kadava je održao predavanje na temu Čitanje s dlana: Priručnik smrti Fazala Šeika. Nakon gostovanja u Beogradu, profesor Kadava će sa istim programom nastupiti u Multimedijalnom institutu u Zagrebu, koji je zapravo kopartner u realizaciji našeg projekta Demokratski seminari 2001/2002.

Prvi festival električnog filma

U Pogonu Doma omladine, u petak 11. oktobra u 20h biće prikazana selekcija low-fi filmova sa ovogodišnjeg 1. srbijanskog festivala električnog filma, koji je održan u Barutani u avgustu. Prvi SFEF je svojevrstan nastavak Jugoslovenskog festivala jeftinog filma, koji je do prošle godine promovisao domaću low-fi produkciju u Subotici.

Na SFEF-u je prikazano četrdesetak filmova od kojih se 16, ovenčanih nagradama i titulama poput "ajatolah električnog filma", "patrijarh električnog filma", "mahatma električnog filma" i sličnim, našlo u ovoj odabranoj selekciji koja će, kao i do sada, predstavljati LOW-FI VIDEO scenu u zemlji i inostranstvu.

Žiri u sastavu Dinko Tucaković, reditelj, Rastko Ćirić, animator i ilustrator, Miša Savić, kompozitor, Ivana Ćirica, novinar TV B92, Aleksandar Vasiljević, muzičar, i Milan Pavlović, ilustrator, dodelio je preko 20 nagrada podržavši tako ideju nezavisne, jeftine produkcije u domaćem kratkometražnom filmu.

Ovaj program već je premijerno prikazan u Negotinu, u Berlinu na festivalu Balkan Black Box, a najavljene su i projekcije u Kragujevcu i Padovi.

Bonus film večeri je američki film reditelja Bila Brauna Rozvel.

Iz istog broja

Američke muke sa Sadamom

Puč, atentat ili rat

Duška Anastasijević

Izložbe

Signposts,Lana Vasiljević

Slobodan Jovanović

Film

Fatalna žena

Maja Uzelac

TV manijak

Lepenke u kostimima

Dragan Ilić

Drugačiji triler - Otadžbina

Pepeo bez bašte

Teofil Pančić

Strip - "Mrak" Bojana Redžića

Ples linija

Zoran Penevski

Nenad Čanak preslušava Govedinu

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

Otvoren 43. Oktobarski salon

Narodna radinost i digitalna radost

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu