Kultura

SCENA

Branko Milićević predsednik Saveza dramskih umetnika

Na Skupštini Saveza dramskih umetnika Srbije (SDUS), održanoj u Narodnom pozorištu u Beogradu, za novog predsednika izabran je glumac i dramski pisac Branko Milićević Kockica. On je izabran većinom glasova (60 od prisutnih 70) i kao jedini kandidat, pošto su kandidature povukle glumice Ljiljana Blagojević i dosadašnja predsednica SDUS-a Danica Maksimović.

Milićević je za članove Predsedništva u narednom dvogodišnjem mandatu odredio Svetlanu Bojković, Jelisavetu Sablić, Nadu Blam, Ljiljanu Đoković, Predraga Ejdusa, Radoslava Milenkovića, Željka Hubača i Borisa Isakovića.

Stan’s kafe u Bitefu

Trominutna predstava It’s your film, britanskog eksperimentalnog teatra Stan’s kafe, koja je predviđena samo za po jednog gledaoca, gostovala je u Beogradu 28. i 29. maja u Bitef teatru u Beogradu. Stan’s kafe izvodio je predstavu It’s your film najviše 60 puta, odnosno po deset puta u jednom satu. Ta predstava-instalacija, u režiji Amande Heding, zasnovana je na jeziku filma. Izvode je dva glumca, uz pomoć video i slajd projekcija, koristeći tehniku pozorišta iz XIX veka. U protekle tri godine izvedena je više od 2500 puta u Evropi. Premijera je bila 1998. godine u galeriji Bond u Birmingemu, gde je grupa umetnika i osnovala 1991. godine Stan’s kafe, u nameri da kreira novo pozorište inteligencije, lepote i humora. Umetnički vođa tog teatra je reditelj i pisac Džejms Jarker, koji predaje na univerzitetima u Lankasteru, Voriku i Mančesteru. Gostovanje Stan’s kafea pomogao je Britanski savet.

Šta je istorija

Novo kolo biblioteke Talas Umetničkog društva "Gradac" donosi dva naslova. Prvi je delo Teda Luelena Uvod u političku antropologiju, u kome ovaj profesor antropologije na Ričmondskom univerzitetu u SAD na udžbenički način daje pregled teorija o odnosu pojedinca i vlasti, kako u primitivnim zajednicama tako i u visokorazvijenim društvima. Druga knjiga je Šta je istorija?, delo Edvarda Haleta Kara, poznatog engleskog istoričara i autora monumentalne Istorije Sovjetske Rusije. E. H. Kar se u ovoj knjizi bavi teorijom istorijske nauke s osvrtom na probleme naučne, etičke, sociološke i vrednosne prirode s kojima se istoričar sreće u svom radu. Obe knjige "Gradca" su štiva inspirativna i aktuelna i u odnosu na ovdašnje tekuće teme i dileme.

Iz istog broja

Koncert

Bajaga

Dragan Kremer

Koncerti

Ring Ring

Vojislav Pantić

(Para)književnost i bratstvo ratnika

Martin na Zagreb, Martin sa Zagreba

Teofil Pančić

TV manijak

Čista istorija

Dragan Ilić

Dodeljena Zlatna palma

Nepoznata zadovoljstva

Miroljub Vučković

Dolazi koncertna atrakcija - Manu Chao na Tašu

Furiozne pop minijature

Slobodan Vujanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu