Kultura

SCENA

Žiri kanskog festivala

U žiriju 55. filmskog festivala u Kanu (od 15. do 26. maja) biće šest režisera i tri glumice: holivudska zvezda Šeron Stoun, azijska zvezda akcionih filmova Mišel Jeo i indonežanska glumica Kristina Hakim. Predsednik žirija Kanskog festivala je američki režiser Dejvid Linč. Članovi žirija su i režiseri Klod Miler i Režis Varnjij iz Francuske, Volter Saleš iz Brazila, Bile August iz Danske i Raul Ruis iz Čilea. Spisak filmova koji će se nadmetati za Zlatnu palmu biće objavljen 24. aprila.

Sajam knjige u Domu sindikata

Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije ponovo organizuje Salon knjige. Poput božićnog i ovaj sajam knjiga biće održan u holu Doma sindikata. Po rečima Živadina Mitrovića, na manifestaciji koja traje do 2. maja učestvovaće mnogi izdavači. On najavljuje Narodnu knjigu, Zepter World Books, Filip Višnjić, Paideiu. I ovoga puta predviđene su promocije knjiga i gostovanja pisaca. Salon knjige otvorio je pisac Dragoslav Mihajlović.

Crni kvadrat na prodaju

Čuveni Crni kvadrat Kazimira Maljeviča (1878–1935) nije izložen, kako se očekivalo, na moskovskoj aukciji trgovačke kuće Gelos, jer je to delo po odluci Ministarstva kulture Ruske Federacije deo nacionalnog blaga zemlje. Autoportret Maljeviča prodat je za 600.000 dolara, a Portret žene za 90.000 dolara, prenosi agencija RIA-Novosti.

Slike Maljeviča, kao i 183 izložena eksponata, pripadale su Inkombanci, koja je rasformirana.

Vršilac dužnosti upravnika ove korporacije Aleksandar Jesin nije isključio mogućnost da će Crni kvadrat biti prodat nekom od ruskih muzeja, na primer čuvenom Ermitažu.

Umrla Soja Jovanović

Poznata pozorišna i filmska rediteljka Soja Jovanović umrla je u ponedeljak u Beogradu. Soja Jovanović rođena je 1922. u Beogradu, a studirala je na Dramskom odseku Muzičke akademije. Režirala je predstave u Beogradskom dramskom pozorištu i u Pozorištu na Terazijama. Soja Jovanović bila je i prva zena filmski reditelj u Jugoslaviji, a snimila je filmove Sumnjivo lice, Pop Ćira i pop Spira, Put oko sveta.

Iz istog broja

Koncert

Ferus Mustafov

Dragan Kremer

Knjige

O gluposti

Teofil Pančić

Intervju - Zoran Predin

Na pola puta

N. Grujičić, S. Kostić

Festival britanskog filma

Autorsko utrnuće

Aleksandar Radivojević

Pozorišna razmena

Beg iz palanačkih atara

Ivan Medenica

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu