Kultura

SCENA

Ugovor o saradnji

Hrvatski ministar kulture Antun Vujić izjavio je za "Jutarnji list" da će ministri spoljnih poslova Hrvatske i SR Jugoslavije Tonino Picula i Goran Svilanović krajem aprila u Beogradu potpisati sporazum o kulturnoj saradnji.

"Mi se, nakon povratka vukovarskih zbirki, otvaramo za suradnju koja će uvijek imati specifikum po jezičnoj bliskosti, pa čak i po međusobnoj zainteresiranosti, što je razlikuje od kulturne suradnje s mnogim drugim zemljama", rekao je Vujić. Prema njegovim rečima, hrvatska vlada je pred izradom novih zakona koji će pogodovati gostovanjima umetnika i kulturnih stvaralaca.

Nagrada Vladimiru Tasiću

Treći dobitnik književne nagrade "Knez Pavle Karađorđević" je Vladimir Tasić za roman Oproštajni dar (Svetovi), saopšteno je juče u galeriji Progres. Jednoglasnu odluku žirija saopštio je Aleksandar Jovanović u ime članova Jovana Delića, Miodraga Jankovića, Bojana Jovića i Srdana Stanišića. Jovanović je rekao da je "Tasić izrazito (post)modernim načinom pisanja preneo senzibilitet intelektualno i umetnički aktivnih pokolenja rođenih šezdesetih godina, i njihove iskonske muke sadržane u kolektivnoj sudbini od koje se ne može pobeći ni kada se ode sasvim daleko od zavičaja". Nagradu je ustanovio knez Aleksandar, sin kneza Pavla, a sastoji se od novčanog iznosa u visini od oko 2000 eura, povelje, plakete – rad vajara Milutina Vidića i jednonedeljnog boravka u Parizu. Odluka o dobitniku saopštava se 15. aprila na rođendan kneza Pavla, a biće uručena tokom sledećeg meseca u Beogradu ili Parizu, prema dogovoru kneza Aleksandra i laureata.

Mustafov u Domu omladine

U okviru ciklusa koncerata "Aven Romalen" u organizaciji B92 i Ministarstva kulture Srbije, koji je uspešno otpočela prošlog meseca Esma Redžepova, u Beogradu će u subotu 20. aprila gostovati Ferus Mustafov (Makedonija), saksofonista, ali i virtuoz na drugim instrumentima, umetnik koji je revolucionarno promenio profil klasičnog ciganskog duvačkog orkestra. Ferusa Mustafova smatraju za vodećeg romskog izvođača "svadbene" muzike uopšte, a njegov životni put je tipičan za većinu muzičara, njegovih sunarodnika – poreklom je iz porodice muzičara (njegov otac Ilmil prvi je uveo saksofon u duvački orkestar), redom uspešnih lokalnih zvezda. Ipak, Ferus je otišao najdalje, objavljujući niz ploča za inostrane izdavače (najpoznatija je Macedonian Wedding, Soul Cooking, za Globestyle, 1998), ali i svirajući poslednjih petnaestak godina na svim prestižnim svetskim festivalima na kojima je postojao "world music" stage. Njegov nastup na jednom od najvećih evropskih rok festivala – Roskilde (Danska), 2000 – verovatno je najposećeniji nastup nekog ciganskog orkestra ikad, a svi redovni posetioci beogradskog Ring Ring festivala slažu se da su najveća gužva i najveće veselje na koncertu vladali za vreme Ferusovog neobuzdanog showa 1996. u Rexu, koji je u jednom trenutku morala da prekine milicija, jer se dorćolski komšiluk pridružio slavlju…

U umetničkom smislu, Ferus uvek donosi uzbudljivu džez improvizatorsku nadogradnju bogatih ritmova originalnog čočeka. Virtuozna međuigra saksofona sa harmonikom, trbušni ples, razmena instrumenata među muzičarima na pozornici – sve to spada u njegov redovan program. Bez obzira na to da li su teme pesama pomalo meditativne ili zalaze u "mačo" estetiku, Ferusova muzika je uvek u potrazi za emotivnim transom.

Mada mu mnogi romski muzičari prebacuju da je u svoju muziku ubacio previše turskih, bugarskih i džez elemenata, Ferus Mustafov nikad nije zaboravio odakle dolazi i toj zajednici se uvek vraća. Sasvim neobično za naše podneblje, Ferus Mustafov je izuzetno društveno angažovan muzičar, naročito istaknut u borbi protiv alkoholizma, koji je jedan od najčešćih i najtežih problema među Romima.

Festival alternativne kulture

Prvi regionalni festival alternativne kulture, u organizaciji Kulturnog fronta i Doma omladine, biće održan od 22. do 27. aprila u Domu omladine i Bitef teatru. Tokom šest dana predstaviće se umetnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Moldavije i Jugoslavije. U sklopu programa Refract Off svoje radove izvešće gosti iz Nemačke, Rusije, Holandije i Velike Britanije. Refract Out će biti održan u Zrenjaninu, i trajaće tri dana, a potom će deo programa biti preseljen iz Beograda u ovaj vojvođanski grad. Otvaranje festivala i konferencija za štampu biće održani u ponedeljak 22. 4. u 13 časova, a učestvovaće Ivan Hussey i Feđa Franklin – Celloman, London/UK, Dmitri Arypin – Black Sky White, Moskva/Rusija, Mario Kovač – Nova Grupa, Zagreb, Hrvatska i organizatori.

Nedelja britanskog filma

Nevladine organizacije South Eastern Europe Film i British Council od 18. do 21. aprila organizuju 5. festival britanskog filma. Festival otvara Krvava nedelja Pola Gringrasa, ovogodišnji dobitnik (ex aequo) Zlatnog medveda u Berlinu. Projekcija je zakazana za 18. april u 20.30 sati u beogradskom Centru "Sava". Ostali filmovi biće prikazani u dvorani Kulturnog centra Beograda, 19, 20. i 21. aprila u terminima od 18, 20.30 i 22.30 sati.

Na festivalu će gostovati Keri Foks, u čiju čast će biti održane dve specijalne projekcije filmova "Fani i Elvis" i "Intimnost". U okviru Festivala biće organizovana dvodnevna panel diskusija "Saradnja reditelja i kreativnog producenta u novom evropskom filmu" – 19. i 20. aprila od 10 do12 sati u Medija centru.

Iz istog broja

Koncert

Sezarija Evora

Dragan Kremer

Savremena igra

Topografija ekstrema

Ivana Milanović Hrašovec

Knjige

Izranjanje, Veselin Marković

Aleksandar Jerkov

Dramaturgija jednog štrajka

Podizanje nivoa adrenalina

Ivan Lalić

Doveden u pitanje SANU

Pastorče ministarstva

Vasa Pavković, istraživač u Institutu za srpski jezik

TV manijak

Rasprodaja mesa

Dragan Ilić

Miroslav Ilić u Hrvatskoj

Sve je gotovo, tuš

Nebojša Grujičić

Nova postavka Muzeja savremene umetnosti

Urnebesni kliker jugoslovenstva

Miško Šuvaković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu