Kultura

 

Scena

 

Embahade

Objavljen je trinaesti tom kritičkog izdanja Dela Miloša Crnjanskog, knjiga piščevih memoara – Embahade. Izdavači su Zadužbina Miloša Crnjanskog i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Knjigu je priredila dr Nada Mirkov Bogdanović.

Embahade su dosad najoobimnija knjiga ove edicije, 1150 strana. Osim kritički priređenog teksta, u njoj je objavljen i dodatak sa verzijama ovog dela i tekstovima iz rukopisne zaostavštine Crnjanskog, koji više nego dvostruko prevazilazi osnovni deo knjige. "Prema sačuvanim izvorima, koji se prvi put objavljuju u celini, Crnjanski je svoje memoare pisao, menjao i dopunjavao gotovo tri decenije, od sredine četrdesetih do sedamdesetih godina prošlog veka", kaže dr Nada Mirkov, napominjući da je osnovni tekst priređen na osnovu tekstova objavljenih u periodici, zato što je i Crnjanski štampao Embahade u odlomcima koje nikad nije uspeo da objedini i objavi kao celovito delo.

"Ja sam te knjige počeo da pišem prema svojim beleškama – davno; i nosio sam ih, godinama, sa sobom – putem koji nas je sve vodio: oko Pariza, u Berlin i Rim, pa onda u London, da stignemo u Moskvu i posle u svoju zemlju. Slučajno je da te moje knjige govore o našoj diplomatiji. U stvari to su moje beleške o nesreći našeg naroda, a nisu ni dnevnik, ni istorijat, ni studija, ni pamflet.

Nego prosto uspomene jednog očevica, pisca." (odlomak iz dela)

S. Ć.

Iz istog broja

Roman – Sjetva soli

Majonez i posledice

Teofil Pančić

Izložbe

Otvaranje umetnika

Tanja Jovanović

Film i književnost

Laka i teška duša

Radoman Kanjevac

TV manijak

Kinder jaje zadatak daje

Dragan Ilić

Koncert – Kriština Branko

Lišće prekriva Lisabon

Dragan Kremer

Rođendan jedne knjige

Prava mera seksa

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu