Kultura

SCENA

Odgovornost za pisce

Poznati pisac i istaknuti nezavisni intelektualac Predrag Matvejević u svom tekstu u "Jutarnjem listu" ukazao je na potrebu osnivanja posebnog suda kojim bi se utvrdila odgovornost pisaca za ono što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije. "Bilo bi dobro kad bi postojao poseban sud, viši od Haga, da osudi pred javnošću sve one koji su krivi za ovo što se dogodilo, i da im prije svega navede imena", kaže Matvejević. On pominje: "Onog koji je pripremao i poučavao ‘vožda’ (Dobricu Ćosića i njegove skutonoše), onog koji je podržavao ‘vrhovnika’ i upregao svoje tupo pero u opravdavanje agresije na Bosnu (Ivana Aralicu), onog tko je držao mikrofon pod bradom guslaru i veličao njegove podvige dok je tukao po Sarajevu (Momu Kapora). Bobanovog i Tutinog pobočnika Anđelka Vuletića, Milu Pešordu, koji je čak i svoje kolege koji su ostali u Sarajevu pod četničkim bombama zvao ‘posrbicama’.

Matiju Bećkovića, Đogu i Nogu, i sve ostale koji su bili uz zločin."

Bal Canis

Kulturno-umetničko društvo Balkanika, sa sedištem u Ljubljani, priprema jedan od najvećih projekata u okviru časopisne štampe na ovim prostorima – časopis za kulturu življenja "Bal Canis". Glavni i odgovorni urednik časopisa je Aleš Čar, a uredništvo časopisa "Bal Canis" čine ugledna imena iz oblasti kulture, medija, intelektualnih i naučnih potencijala iz svih šest država bivše Jugoslavije, a ovim projektom ponovo se uspostavlja dijalog u kulturnom prostoru koji nije ograničen međama jednog jezika, jedne kulture ili jednog sveta. Svi tekstovi biće objavljeni u originalu, na slovenačkom, srpskom, bosanskom, hrvatskom i makedonskom jeziku. "Bal Canis" treba posmatrati kao jedini magazin koji govori više jezika i koji otvara novo poglavlje u kulturi komunikacije, u komunikaciji između kultura u kulturi življenja. Časopis će biti dostupan u knjižarama i kioscima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Prvi broj časopisa pojaviće se krajem oktobra. U prvom broju "Bal Canisa" biće objavljeni tekstovi: Ante Tomića, Davida Albaharija, Svena Cveka, Ahmeda Burića, Mitje Candera, Slobodana Ilića, Srđana V. Tešina, Filipa Stojanovskog, Mitje Velikonje, Vladislave Vojnović, Marije Knežević, Igora Banjca, Kruna Lokotara, Nermine Omerbegović i drugih. Od rubrika izdvajamo: anketu sa srpskim pesnikinjama o erotici i reagovanja književnika iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine povodom nasilničkog napada na pesnika i urednika časopisa "Severni bunker" Jovana Gvera.

Predavanja Dejvida Vilsa

Jedan od najuglednijih akademskih filozofa u SAD profesor Dejvid R. Vils (David R. Wills) boravio je u organizaciji Beogradskog kruga u Beogradu i Podgorici, gde je održao seriju zapaženih predavanja. Na Fakultetu likovnih umetnosti, Viles je govorio o Deridinoj estetici/etici, dok je u Muzeju savremene umetnosti održao predavnje na temu "Stomak naprave – o Grineveju i protezi".

Vils je šef katedre za jezik, literaturu i kulturu na University of Albany u Njujorku. Profesor Vils je predavao na sledećim univerzitetima u Americi: Louisiana State University, City University of New York, Université de Provence (Aix-Marseille I). Član je brojnih stručnih udruženja među kojima se mogu navesti: "Udruženje za savremene jezike" (Modern Languages Association), "Društvo za istraživanje filma" (Society for Cinema Studies) i "Međunarodno udruženje za istraživanje filozofije i književnosti" (International Association for the Study of Philosophy and Literature).

Iz istog broja

Pozorište

Mileva Ajnštajn

Ivan Medenica

Knjige

Hobo, Zoran Ćirić

Teofil Pančić

Njujorški filmski festival

Napad na amaterizam

Maja Herman-Sekulić

Portret beogradskog kolekcionara

Nemir i strast

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu