Kultura

SCENA

Počeo BEMUS

U Beogradu se od 6. do 19. oktobra održavaju Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) u okviru kojih će na 25 koncerata nastupiti brojni jugoslovenski i inostrani umetnici. BEMUS će u Zadužbini Ilije M. Kolarca 6. oktobra u 20 sati otvoriti Beogradska filharmonija, koja će sa slovenačkim dirigentom Urošem Lajovicem izvesti Mocartovu simfoniju broj 41 "Jupiter" i Malerovu simfoniju broj jedan "Titan".

Među gostima 33. BEMUS-a biće Korintski trio iz SAD, flautistkinja Irena Grafenauer i njen duo iz Austrije, klarinetista Mate Bekavac iz Slovenije, pijanista Robin Bouman iz Velike Britanije, Kvartet Kodaj iz Mađarske, kvintet Kapela Nuova iz Švedske, kamerni hor Aksentus iz Francuske i francuski dirigent Loran Ekilbe.

Nastupiće i Sekstet Minhenske filharmonije, Bečki kamerni orkestar, čembalista Ričard Iger iz Velike Britanije, oboista Huan Manuel Lambreras iz Španije, francuski violinista Reno Kapison i nemački operski pevači Aleksandra Peterzamer i Rajner Goldberg. Koncerte na BEMUS-u održaće i pojac Pavle Aksentijević sa ansamblom Zapis, gudački ansambl "Arte", Gudači svetog Đorđa i pijanista Aleksandar Madžar, violinista Roman Simović i pijanista Ratimir Martinović, violinista Stefan Milenković, violončelista Adam Niman i pijanist Ani Aznavurijan, pijanistkinja Jasminka Stančul, hor Kolegijum muzikum, sopran Katarina Jovanović i orkestar Dušan Skovran. Najavljeni su nastupi dečijeg hora RTS-a Kolibri, tenora protođakona Radomira Perčevića, basa Miodraga Petrovića, violončeliste Miše Majskog, Festivalskog ansambla, violončeliste Dragana Đorđevića, pijanistkinje Jasne Tucović, violinistkinje Vesne Stanković, flautiste Ljubiše Jovanovića i trubača Laure Vukobratović. Nastupiće i hor monaha manastira Kovilj, ansambl Artemis, BEMUS će zatvoriti ponovo Beogradska filharmonija koja će nastupiti sa nemačkim dirigentom Johanesom Gorickim i Nebojšom Živkovićem na marimbi.

Nova sezona Muzeja pozorišne umetnosti

Na početku nove sezone, Muzej pozorišne umetnosti Srbije najavio je nekoliko zanimljivih projekata. Dramaturg i teatrolog Ksenija Radulović, novi direktor ove pozorišne institucije, za početak oktobra najavljuje predstavljanje upravo štampanog osmog kola kapitalne edicije "Dramska baština", dok su za drugu polovinu novembra predviđeni "Dani Mire Stupice" sa pratećom izložbom koju će u Narodnom pozorištu postaviti Ksenija Šukuljević-Marković, i kojima će na prikladan način biti obeležena šezdeseta godišnjica umetničkog rada naše slavne pozorišne i filmske glumice. Sledi izložba o velikom operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću autora Mirjane Odavić, a zatim i izlazak iz štampe dvobroja specijalizovanog pozorišnog časopisa Teatron. Ksenija Radulović je najavila i početak osnivanja dokumentacionog centra pri Muzeju koji će se baviti našom pozorišnom baštinom, a kao naročito zanimljiva deluje najava izložbe američke pozorišne fotografije koja se bavi američkim teatrom XIX veka. Kolekciju fotografija koja je pronađena u fondu muzeja za izložbu pripremiće Olga Marković. Osim ovih najava, novinu u radu Muzeja predstavlja i pokretanje internet sajta na kojem će zainteresovanima biti dostupne informacije relevantne za rad i aktivnosti Muzeja.

McCannErickson agencija godine

Na dodeli M&M Europe nagrada, advertising agencija McCann-Erickson je, treći put za redom, proglašena za evropsku "Agenciju godine". Časopis Media & Marketing Europe svake godine organizuje dodelu prestićnih M&M nagrada za najuspešnije advertising agencije.

Kriterijum za ove nagrade je procena uspešnosti i kreativnosti advertising kampanja kao i rezultati postignuti na svim trćištima gde su kampanje realizovane.

"Economist", sponzor ove ugledne nagrade, istakao je prilikom dodele ove nagrade da je: "Agencija McCann-Erickson još jedanput dokazala svoju snagu na evropskoj sceni".

"Ćiri se sloćio da je agencija našla odgovor na večitu dilemu: kako spojiti uspešan posao i kreativnost."

Agencija McCANN-ERICKSON Beograd, jedna od najpoznatijih u našoj zemlji, postoji od 1997. godine i deo je ove nagrađene, vodeće svetske mreće.

Iz istog broja

Film

Fusion Cinemania

Dinko Tucaković

Pozorište

Oslobođenje Skopja

Ivan Medenica

Intervju - Franci Blašković, roker

Mens sana in malvasia

Snežana Ristić, Radonja Leposavić

Jugoslovenski izdavači u Frankfurtu

Povratak u svet

Sonja Ćirić

Poduhvati - Deset godina protiv

Katalog kulture otpora

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu