Kultura

SCENA

Izbor sa Festivala jeftinog filma

U Velikoj sali Doma omladine, u petak 21. septembra u 20:00, u organizaciji projekta LOW-FI VIDEO biće predstavljen izbor filmova sa 4. jugoslovenskog festivala jeftinog filma (JFJF), koji je održan u Subotici od 8 – 12.avgusta 2001.

JFJF je festival kratkometražnog i niskobudžetnog filma orijentisan na podršku i promociju domaćih mladih autora, u okviru koga je u protekle četiri godine prikazano blizu 400 domaćih filmova.

Ove godine FILMSKI PROGRAM sačinjavalo je oko 70-ak novih domaćih kratkometraćnih filmova u konkurenciji za nagrade, dok su u okviru REVIJALNOG FILMSKOG PROGRAMA predstavljene selekcije programa inostranih gostujućih festivala (Sundance film festival, SAD, Dreamcatcher, Ukrajina, Video GONG iz Slovenije, program organizacije People’s Cinema, SAD ), te ekskluzivni program Monti Pajtona čije je prikazivanje omogućio Čarls Alverson, ovogodišnji gost festivala i počasni član žirija.

Publika će imati priliku da vidi izbor od 29 nagrađenih i nenagrađenih kratkih "jeftinih" ostvarenja u trajanju od oko 1.40.

Srpska priča u "Quorumu"

U kultnom hrvatskom časopisu za književnost "Quorum" u ovogodišnjem 2. broju, objavljen je temat Srpska kratka priča devedesetih koji je priredio Igor Marojević. U ovom izboru našlo se šest priča mlađih srpskih pripovedača: Saše Obradovića, Mirjane Novaković, Srđana V. Tešina, Slobodana Ilića, Igora Marojevića i Vuleta Žurića. Predviđeno je da do kraja sledeće godine u izdanju Naklade MD u Hrvatskoj bude objavljena antologija mlađe srpske (kratke) proze pisane 90-ih naovamo.

Novi "Severni bunker"

U osmom broju časopisa za odbranu i poslednje dane književnosti i kulture "Severni bunker" koji izlazi u Kikindi kao specijalno izdanje "Kikindskih novina" i Doma omladine priloge su objavili: Snežana Žabić (priče: Revolver i Forte), Aleš Čar (kolaž priča: Krv nije voda, prevela sa slovenačkog jezika Ana Ristović), Mila Gavrilović (Učiniti sve, kako bi se čitalo radi književnosti, intervju sa poljskim književnim kritičarima Darijušem Novackim i Kšištofom Unjilovskim), Bartoš M. Vrona (priča Diskretni čar proročanstva, prevela sa poljskog Mila Gavrilović), Damjana Mraović (kritika Tuga i dmol o knjizi Zorana Ćirića Starinska stvar), Mileta Prodanović (putopisi Trofeji, Lift u romantičkom stilu i Biro za neobična putovanja), Milenko Pajić (priče Legende ex improviso), Uglješa Šajtinac (dnevnik Iz bunkera), Sestre Bronte (kolaž textova Sestre Bronte), Ana Ristović (pesma Prvi led), Orčik Roland (pet pesama), Mihajlo Spasojević (kritika Pitanje srca o knjizi Nenada Jovanovića Plombe), Tone Škrjanec (poezija Šangajske pesme, preveo sa slovenačkog Goran Janković), Radenko Vadanjel (kolaž priča Astronomija) i Srđan Papić (priča Prevrnuo se čamdžija Zweig?). Predloge za čitanje sakupio je Mića Vujičić. U ovom broju koji je izašao na povećanom broju strana i novom dizajnu najvaljen je i temat Čemu još književnost? u kome će teorijske radove objaviti Jovica Aćin, Aleksandar Jerkov, Dubravka Đurić, Sreten Ugričić, Vladislava Gordić, Nenad Milošević, Saša Ilić i Slobodan Vladušić. Izlaženje osmog broja "Severnog bunkera" pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, obrazovanje i nauku.

Najtraženije knjige

1. Nigdina, Svetlana Velmar-Janković, Stubovi kulture

2. Čovek i dečak, Toni Parsons, Laguna

3. Čuvao sam Miloševića, Dragiša Blanuša, Glas javnosti

4. Spletkarenje sa sopstvenom dušom, Marija Jovanović, Ahilej

5. Sve i svja, Gurđijev Georgije, Brimo

6. Kako biti dobar, Nik Hornbi, Plato

7. Dnevnik srpske domaćice, Mirjana Bobić Mojsilović, Ruža

8. Bila jednom jedna zemlja, Dušan Kovačević, Stubovi kulture

9. Ilustrovana ex YU enciklopedija, Petar Janjatović, autorsko izdanje

10. Novi dan, De Melo, Lom

(izvor: Stubovi kulture)

Najslušanije ploče

1) KOSHEEN – Hide U

2) GORILLAZ – Gorillaz

3) MANU CHAO – Proxima Estacion Esperanza

4) MACY GRAY – The ID

5) JAMIROQUAI – A Funk Odyssey

6) CAFÉ DEL MAR 8

7) DIMITRI FROM PARIS – Rewind

8) TOMB RAIDER – OST

9) TRICKY – Blowback

10) BJORK – Vespertine

(Izvor: IPS Music Store)

Iz istog broja

Knjige

Europski abecedarij

Teofil Pančić

Intervju - Milan Kangrga, filozof

Šverceri vlastitog života

Radonja Leposavić, Snežana Ristić

Novi udžbenik istorije

Odlaganje emotivnog prtljaga

Slobodan Kostić

Borba protiv filmske piraterije

Gledati kao ostali svet

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu