Kultura

Scena

Gitar art festival

Kao predznak proleća i obećanje solidne godine zbivanja u kulturi, mada znamo da to nikad ne izdrži tako u Srbiji, po deveti put počeo je međunarodni Guitar Art Festival/GAF u Beogradu, sada već nepobitno jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u našoj prestonici. Od koncerta rumunskog trija Zamfiresku do 10. februara komešaće se ljubitelji, znalci, amateri, učenici svih uzrasta, takmičari (iznad 12 g. starosti), kompozitori, teoretičari, predavači, neki od najboljih svetskih izvođača na akustičnim gitarama, zvezde žičanih instrumenata, graditelji gitara… i biće jedni drugima publika, saradnici, žiri, društvo za provod itd. Jer, osim koncerata koji uobičajeno privlače širu publiku i medije, GAF je od onih festivala koji zapravo imaju još više sadržaja "iza bine": master klas(e), radionice, izložbe, promocije, žurke… a tu su i CD-ovi i zavidno dizajnirane publikacije.

Rastući i šireći se GAF sada ima svoje programe i u Zrenjaninu (Laureati) i Požarevcu, a u samom Beogradu na Muzičkoj akademiji i "Kolarac", galerijama, muzejima i klubovima (od podzemnih do elitnih hotela). Domaće i strane kulturne centre "okupiraju" učesnici iz Srbije i bivše Jugoslavije, i regiona i sveta, Brazilci koji žive u Berlinu i Škotlanđani koji su se odselili u Brazil… Na gitarama i sa sedam i sa osam žica, sviraće se Bah, Bokerini i Bize, i Mocart, Vivaldi, Šopen i Šubert, Rosini i Rimski-Korsakov, ali i Ginastera; od punokrvnih kompozitora na gitari: Torega, Sor, De Falja, Albenisz, Vilja-Lobos, Brouer… i naravno, Pjacola, puno. U tom obilju a u ovom prostoru preporučujemo vam da pratite GAF, za obaveštenja proveravajte www.gaf.co.yu a mi savetujemo da ne propustite:

Los Anđeles gitar kvartet (LAGQ) SAD (utorak, 05. februar, KNU) dugoročni, američki šarolik sastav, a upravo se kreće od svoje brazilske faze (Žobim, B. Pauel, Paskual) ka Bahu.

Duo Melis/Španija–Grčka (sreda, 06. februar, Ruski kulturni centar), jedan od najcenjenijih klasičarskih. Koto & Šakuhači kvintet/Japan (četvrtak, 07. februar, Narodno pozorište), koristi tradicionalne mnogožične instrumente svoje zemlje. Pol Galbrajt/Škotska (nedelja, 10. februar, KNU).

Rozenberg trio/Holandija (subota, 09. februar, Sava centar) kao izraziti predstavnik ciganskog džeza/gipsy swinga, više je nego privlačan predstavnik ovog najstarijeg roda autentično evropskog džeza koji ponovo nadire; to, uostalom, dobro znaju posetioci njihovog koncerta od pre dve godine na istom mestu.

Iz istog broja

TV manijak

Baba za dedu, deda za berzu

Dragan Ilić

Roman

Vrdalama sa Zelenjaka

Teofil Pančić

Pozorište

Nivoi slike

Olga Dimitrijević

CD - Goribor

Čudo iz Bora

Teofil Pančić

Film

O novoj izgubljenosti

Ivan Jević

Intervju – Ljubivoje Ršumović, pesnik

Dug detinjstvu

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu