Kultura

TV manijak

Šema kombinacije

Jedan od najzanimljivijih snimaka na Jutjubu poslednjih nedelja napravljen je tokom suđenja Dušku Šariću, bratu mnogo poznatijeg Darka Šarića za kojim tragaju brojne svetske policije. Tokom jednog njihovog razgovora telefonom, pominje se nekih 225 kilograma kokaina, veza u Milanu, poslovni gubici na terenu i ostale teškoće u ovoj, inače prosperitetnoj privrednoj grani. Ono što je frapantno, što me pogodilo, kao TV manijaka, jeste neverovatna činjenica – do koje mere je naš javni govor ispunjen izrazima i pojmovima iz sveta narko-biznisa. Dakle, Srbi se drogiraju TV programom, ali gledajući satima, nesvesno se edukuju za sasvim kvalifikovane narko-dilere.

Prvi izraz koji je dospeo u medije jeste – kombinacija. U varijetetu su tu izrazi: šema i varijanta. Još od osamdesetih (a ja se ograđujem po pitanju ranijih izraza u slengu), ovo su bili izrazi kojima se opisivala nabavka marihuane ili hašiša (šita). "Imati šemu" ili "muše", ili "kombinaciju", ili "varijantu", značilo je imati kontakt sa nekim uličnim dilerom. Danas se u informativnim programima svih emitera, naročito u živim emisijama, ovim opisuje svaki vid poslovnog odnosa uključujući i partijske ili koalicione kombinacije.

Iz ovog miljea je dospeo i izraz "odraditi", koji je u svom prvobitnom obliku imao značenje neke ilegalne radnje, najčešće krađe ili ilegalne trgovine. "Odraditi gajbu" ili "odraditi kombinaciju" svakako nije moglo da znači bavljenje nekim legalnim biznisom. Danas je isti izraz postao oznaka "završenog posla", gde se težište prebacilo na završnicu, dok je priroda biznisa nebitna. Ne postavljamo suvišna pitanja.

"Ispoštovati rokove" – danas možete čuti čak i od ministra, na primer Mrkonjića. Pošto je danas jedini merljiv način pokazivanja poštovanja – materijalni, plaćanje u roku smatra se znakom poštovanja. Ovo je naročito bilo karakteristično za heroinske ovisnike koji su večito dugovali svojim dobavljačima. Narko-biznis u svojoj suštini predstavlja rad sa ljudima slabe volje, pa je u izvesnom smislu preteča kamatne politike današnjih banaka. Danas se kašnjenje u plaćanju rate naziva – "docnja", a dug telefonskim putem uteruju razne privatne agencije. Zvuči poznato, baš kao u Licu sa ožiljkom.

U svakodnevni jezik takođe su ušli izrazi "overiti", što je prvobitno bio prepev za overdose, a kasnije i za egzekuciju nakon streljanja, svojevrsna potvrda ubistva. Sledi "ugrađivanje" gde je gradnja cene, prvenstveno heroina, zasnovana na mešanju droge sa šećerom ili nekom opasnijom supstancom (krajcovano kilo). Ugrađivanje je tako od fizičkog razblaživanja gde se dobija veća količina robe svedeno na puko podizanje cene zbog posredovanja. Sistem javnih nabavki ili tendera otvorio je mogućnost ugrađivanja do neslućenih razmera, baš kao i marže prodavaca.

"Biti dobar" je značilo biti high to jest blažen pod dejstvom nekog opijata. Danas je ovo osećanje gotovo potpuno rezervisano za novčanu nadoknadu, zaradu, profit, po pravilu van uobičajenih finansijskih tokova. Lova = droga.

Krešendo se pojavio potpuno neočekivano, u oblasti oglašavanja i to van rejona alkoholnih pića ili piva. Naprotiv, u reklamama za uslugu mobilnog operatera pojavio se izraz "Štek"! Neko je debelo promašio metu, jer ovaj izraz za mnoge od nas nema ničeg pozitivnog u svom značenju. OK, možda će reći da sam mator, ali štek je nešto drugo od obične štednje. Štek je tajno mesto gde držite nešto što roditelji ne treba da znaju, jer bi, normalno, zabranili. To mogu biti cigarete, lake droge, petarde, a danas me strah da pomislim šta li sve klinci štekuju. Štek je i sigurna gajba, gde vas ne traži murija, jer se, sama reč kaže, "štekujete". Štekara je takođe i psihološki sklop ličnosti, neko ko deli tajne svojih drugara, ali se nikome ne poverava. Plaši se blama. Kada u reklami sin kaže ocu da je nešto kupio, zahvaljujući "šteku", ja bih kao roditelj pomislio da moj mali valja dop po kraju. Ni ćale ni keva u spotu nisu skapirali otkud ta lova "iz šteka". Sve u svemu, zastrašujuće je koliko smo izraza naučili iz oblasti narko-biznisa, a pošto slede izbori, političari će osetiti da gube svoju najjaču somu, svoj opijat – vlast. Nudiće vam sve nabrojano i ko zna šta još, trudeći se da sa vama "završe šemu". Recite ne drogama!

Iz istog broja

Koncert

Jesen u prahu

Dragan Kremer

In memoriam – Žan Anri Gaston Žiro "Mebijus" (1938–2012)

Mebijus je mrtav, živeo Mebijus

Zoran Đukanović

Umesto nekrologa – Branko Miljuš (1936–2012)

Put poverenja u svet

Branko Kukić

Novi album Brusa Springstina

Suton nad Amerikom

Muharem Bazdulj

100 godina od smrti Karla Maja

O kaubojima, Indijancima, Srbima i Albancima

Ivan Ivanji

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu