Kultura

Novi albumi: Vivek Shraya – Baby, You’re Projecting (Mint Records)

Slomljeno srce uvek odnosi pobedu

I’m a brown girl
And you’re a white man
You love me good
But you don’t understand
How you’ll always look
That much better
For loving someone of colour
But I will always look
A little like
I betrayed my culture

(Vivek Shraya, Colonizer)



Daleko je Kanada… no, svejedno, neke stvari izgleda da su svuda slične. Biti usamljen kao tinejdžer, mali odbačeni čudak – zar nismo svi to jednom prošli, mi deca sa kolodvora ludih za umetnošću i rokenrolom? Biti drugačije seksualne orijentacije, hm, to malčice zaista dodaje na pukoj komplikovanosti odrastanja već samog po sebi. Ali biti još i obojeni dečak ili devojčica, uz sve prethodno navedeno, e to, vidite, čini gotovo nepremostivu prepreku između vas, porodice, vršnjaka i društva uopšte, nezainteresovanog u onom boljem, nasilnički nastrojenog i željnog da vas prevaspita batinama, ruganjem i iživljavanjem u onom mnogo češćem slučaju. Uključimo li tu i eventualni transrodni element – eto kompletnog pakla na Zemlji za svakog zlosrećnog dobitnika ovakve izvanrednosti na lutriji života.

Vivek Šreja (1981) definitivno spada u te posebne ličnosti. Indijskog porekla, pretpostavljamo veoma tradicionalnog vaspitanja, biseksualan, ovaj multitalentovani momak još 2016. godine obnarodovao je da se oseća kao žena i da će ubuduće koristiti ličnu zamenicu “ona” kada govori o sebi. Mnogo važnije je, međutim, napomenuti da je Vivek Šreja ugledna kanadska muzičarka, pisac i vizuelna umetnica, koja trenutno radi kao asistent u programu kreativnog pisanja na Univerzitetu u Kalgariju. Šreja je takođe ambiciozno posvećena adaptaciji svog komada Kako propasti kao pop zvezda uz podršku televizije CBS, a njen album Baby, You’re Projecting izašao je i doslovno pre neki dan. Devet napisanih knjiga i skoro isto toliko muzičkih izdanja, plus upečatljivi projekti iz oblasti filmskog stvaralaštva – sve to čini se kao sjajan bilans za jednu apsolutno neprilagođenu osobu, po svim malograđanskim merilima.

Behind your back are evil intentions
Only fake friends out for destruction
Maybe sleep with one eye open tonight
Cause you never know what’s coming
Behind your back

(Vivek Shraya, Hate Club)



Aktuelno ostvarenje Baby, You’re Projecting svojevrsni je album o raskidu, proizašao iz jedne zanimljive perspektive. Koliko god da se kompleksni uzori poput Blue Džoni Mičel ili Adelinog 30 momentalno nameću kao poređenje – na mejnstrim sceni ipak duvaju mnogo nežniji vetrovi od onih u dubokoj alternativi. Obraćajući se svom muškarcu, Vivek Šreja naglas, premda sa mnogo humora, obelodanjuje izvesne rasističke poglede na poželjnost, čak i unutar same gej zajednice. Stihovi za pesmu Colonizer nedvosmisleno potvrđuju građanstvo drugog reda za svaku ženu upadljive boje kože, seksualnih preferencija i generalno tešku za potčinjavanje. Otuda je naša junakinja još 2010. u svom filmu Seeking Single White Male bez ustručavanja prikazala proces lične transformacije u prihvatljiviju belu verziju sebe za poznanstvo sa drugim muškarcima i moguću ljubavnu vezu. Posvetljivanje njene originalno smeđe kose i prepokrivanje tamne boje očiju plavim kontaktnim sočivima, bez sumnje rečitije svedoči o večnom bluesu onih prezrenih na svetu i satrvenih mizoginijom, homofobijom i šovinizmom nego išta.

Kombinujući svoju ispovednu poeziju sa finom elektronikom, Vivek Šreja nudi vam miks Grejs Džons, Džordža Majkla, Boja Džordža i Bitlsa, dovoljan da se bodro podignete na noge u kakvoj diskoteci novootkrivenog optimizma. I to nije sve. Jer, ne radi se o imitaciji gromada popularne kulture, niti jeftinoj obradi njihovog autentičnog zvuka i dela. Ama, ne! Vivek Šreja izmišlja svet za sebe, u kome je patnja gradivni materijal svetle budućnosti, a slomljeno srce uvek najzad odnese pobedu. Za sve prepadnute od života, evo predivnog gubitnika čiji svaki ljubavni fijasko vredi suvog zlata.

Vivek Šreja je posebna – sa svojih četrdeset-i-nešto ona svoj boravak u umetnosti smatra veoma oslobađajućim. I to naročito u upravo ovim godinama. Po tome je ova obojena trans-žena neka vrsta andergraund Madone za novu generaciju autorki, što otkrivaju svoju pravu izražajnu zrelost u dobu kada se većina žena počinje da oseća pomalo starim, neprivlačnim i kao da su unapred izgubile trku sa novim naraštajem pretendentkinja na one iste snove i uloge koje su i same bezuspešno priželjkivale. Šreja se ne zamara uzaludnim sumnjanjem u sebe. Njena poruka za sve dušmane zato je Good Luck (You’re Fucked). Potpisujemo smesta.

Iz istog broja

Novi albumi: Feist – Multitudes (Polydor)

Povučena u sebe

Dragan Ambrozić

Pozorište

Sudar stila i strukture

Marina Milivojević Mađarev

Beldoks – pregled srpskih filmova

Lovci na zmajeve, demone i ostalu stvarnost

Đorđe Bajić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu