Kultura

TV MANIJAK

Totalno novi talas

Prema istraživanjima gledanosti, neprikosnoveni šampioni u Srbiji su domaće serije koje su postale okosnica programa RTS-a. Svakako ohrabruje činjenica da se publika zasitila rijaliti šou sadržaja koji su u borbi za pažnju neprekidno pomerali granice emitovane nekulture. Postoje mišljenja da će prema nekakvom zakonu liberalne tvekonomije rijaliti sam sebe ukinuti, bilo hiperprodukcijom, ili prostim zasićenjem auditorijuma. Ja lično nikada ne bih polagao preveliku nadu u ovu tv-samoregulaciju. Rešenje je beskrajno jednostavno i zove se – raznolikost tv-ponude. Upravo tu se krije i opasnost za domaće tv-serije koje počinju da pate od jednoličnosti. Svakodnevica nije baš ružičasta, pa publika ima potrebu da se opušta uz sadržaje koji joj pružaju utehu, nadu ili sliku boljeg sveta. Sudeći prema domaćim serijama, ona se krije u romantičnoj prošlosti, pa otuda istorijski motivi. Druga tema je naša porodica, koju je još odavno Siniša Pavić postavio u centar svog scenarističkog interesovanja. Bolji i lepši svet je takođe otkriven na srpskom selu, gde se traži izgubljena ljudskost, solidarnost, ona toplina koju je odnela tranzicija.

Saberemo li ove teme i motive, shvatićemo da su one bliske starijoj publici, našim roditeljima, ili bakama i dekama. Logično, pitam se, da li iko razmišlja o mlađoj publici, o budućem tv-auditorijumu. Od serije "Vratiće se rode" nismo imali priliku da gledamo domaću seriju koja se bavi mladima. Zato je veoma važno da vam skrenem pažnju na seriju "Totalno novi talas" (skraćeno TNT) koja se emituje na Happy televiziji. Velika je šteta što će ovaj projekat biti marginalizovan iz nekoliko razloga. Emituje se na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, ali potpuno u senci rijaliti programa "Parovi". Tako vam je to, urbana mladež mu dođe kao špica za one kafanjerose zarobljene u zlatnom kavezu sa italijanskim nameštajem. Termin emitovanja je 16h, kada ga realno nijedan tinejdžer neće gledati. A šteta je, jer serija vredi iz mnogo razloga. U osnovi radnje je kulturni centar u okviru gimnazije, gde vežbaju hip-hop i rok bendovi, a devojke igraju u plesnoj grupi. Akteri su dakle tinejdžeri, njihovi profesori i roditelji, danas i ovde, njihovi problemi i želja da se kreativno iskažu u različitim oblicima popularne kulture. Scenaristi serije su Branislav Nedić, Milorad Milinković i Marija Stojanović, a reditelj je Miloš Petričić. Osim Marka Živića, Mirke Vasiljević, Branke Pujić i Jovane Balašević u seriji se pojavljuje veliki broj mlađih glumaca i glumica koji opušteno i prirodno, dakle bez nametnutih dijaloga i forsiranog optimizma, uspevaju da nam dočaraju onaj specifičan osećaj koji imate na kraju srednje škole. Ma gde živeli i ma kakva kriza drmala, klinci će imati višak hormona, manjak strpljenja i novca, odrasli će da ih smaraju, ali duboko u sebi – ta deca možda još veruju da je svet pred njima i da imaju nekakvu šansu u životu. Serija TNT koristi pop ikonografiju (otud asocijacija na Novi talas), ali ne kao patetični žal, već univerzalni ciklus svake generacije tokom odrastanja, simbol bunta. Paradoksalno, ovih dana centar Novog talasa, klub Akademija će možda postati fensi klubić, ali baš zato je važno da svaka nova generacija pokrene svoj, svež i originalan. Likovi, škola, klubovi, profesori, svi su u seriji za nijansu lepši. Time se zaista vrši manipulacija, ali njena svrha je ohrabrenje, pozitivna diskriminacija i afirmacija savremene, urbane kulture koja ne mora biti autistična i gubitnička. Najbolji primer ovog ohrabrenja su domaće pop-kulturne zvezde koje gostuju u seriji, Kiki iz Pilota, Gru, Tanja Jovićević, a za potrebe serije je snimljena originalna muzika.

Priznajem da sam epizode gledao na preskok, ali nisam imao problema da pratim radnju, što me podseća na "Ljubav, navika, panika" gde je stilizacija bila veća, ali princip isti. Totalno novi talas je serija za klince koji ne izlaze po splavovima, to je serija namenjena publici EXIT festivala iz Srbije i regiona. Ta ekipa nikada ovde nije bila u većini, ali je zato ne treba zanemariti i ignorisati. Uz filmski hit Tilva Roš o skejterima iz Bora koji snimaju spotove i kače ih na Jutjub, TNT je drugi dobar znak da ima šanse za klince. "The Kids Are Allright!"

Iz istog broja

Knjige – Ruske teme

Ruski životi i ruske smrti

Ivan Milenković

Otpadnici i utemeljivači: Vek od rođenja Roberta Džonsona (1911–1938)

Sto godina na putu

Dragan Ambrozić

Pozorište – Gospoda Glembajevi

Rubovi pustinje duha

Dragana Bošković

Reagovanje – "Priznajem – ja sam kriv!" ("Vreme", br. 1048)

Odgovor urednika

Nebojša Spaić, glavni urednik NIN-a

Reagovanje – "Priznajem – ja sam kriv!" ("Vreme", br. 1048)

Forma i procedura

Ivan Medenica

Reagovanje – "Nimalo naivno klepetanje" ("Vreme", br. 1048)

Odgovor Pančiću

Velimir Visković

Izložba

Mreže sećanja

Jovan Čekić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu