Kultura

Gostovanje Stedelijk muzeja

Turbulencija umetnosti i društva

Izložba umetničkih dela iz Stedelijk muzeja u Muzeju savremene umetnosti jeste najcelovitije predstavljanje umetnosti druge polovine XX veka koje je do sada organizovano u Beogradu

Izložba umetničkih dela iz amsterdamskog Muzeja Stedelijk, koja se održava od 18. septembra do 18. decembra 2004, prvo je predstavljanje kolekcije jednog od najvećih muzeja moderne umetnosti u nekoj od država Jugoistočne Evrope. Amsterdamski muzej specijalizovan je za prikupljanje i izlaganje dela moderne i savremene umetnosti, i od svog osnivanja 1895. godine ova institucija bila je istovremeno i muzej i galerija savremene umetnosti, koliko institucija za čuvanje i istorizovanje vrhunskih umetničkih dela toliko i prostor za pravovremeno izlaganje aktuelne umetničke prakse. Na isti način, ovaj muzej, kao i beogradski Muzej savremene umetnosti, funkcioniše i danas; i upravo način formiranja kolekcije Muzeja Stedelijk svedoči o čitavoj tradiciji pravovremenog otkupa i prezentovanja radova koji ilustruju stalne promene umetničkih ideja i postupaka tokom proteklog veka i danas. Izbor radova šezdeset umetnika iz kolekcije Muzeja Stedelijk napravljen je ekskluzivno za izložbu u beogradskom Muzeju savremene umetnosti i svedoči upravo o ovako aktivnoj politici izlaganja i sakupljanja.

Izložba iz kolekcije Muzeja Stedelijk je istorijskog karaktera i ima za cilj da prikaže koliko je druga polovina dvadesetog veka bila turbulentna za preispitivanje složenog odnosa umetnosti i društva, institucionalizacije i emancipacije, ekonomske vrednosti i simboličkog značenja. Izbor radova načinjen je na osnovu uvida u samu kolekciju, a pre svega u one umetničke pojave koje su u njoj najsveobuhvatnije zastupljene, pri čemu se posebno vodilo računa o zastupljenosti najznačajnijih holandskih umetnika druge polovine dvadesetog veka. Takođe se vodilo računa da u izbor budu uključeni oni umetnici koji su imali značajniji uticaj i na jugoslovensku modernu i savremenu umetnost, i uopšte mnogi umetnici čija imena predstavljaju ključne tačke u istoriji umetnosti druge polovine XX veka u Zapadnoj Evropi i Americi. Kako bi se pokazalo da je Muzej Stedelijk institucija koja obraća izuzetnu pažnju i na aktuelnu umetnost, akcenat je stavljen na radove iz prethodne dve decenije. Ova izložba tako postaje najcelovitije predstavljanje umetnosti druge polovine XX veka koje je do sada organizovano u Beogradu i tako ima potencijal da bude od velikog edukativnog i kulturnog značaja za našu sredinu, kao i za čitav region Jugoistočne Evrope.

Iz istog broja

Film - Kajmak i marmelada, B.Đurić Đura

Lament nad razlikama

Ivan Jević

Muzika - Red Hot Chili Peppers

Kada bendovi postanu veliki

Slobodan Vujanović

TV manijak

Dža ili bu

Ilić Dragan

38. Bitef

Severnjački duel

Ivan Medenica

Hert Imanse, kustos Stedelijk muzeja

Malo toga će preživeti

Snežana RistićRadonja Leposavić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu