Kultura

Koncert

Ženski raj

Lila Downs, 30. V 2009, Sava centar, Beograd

Ukoliko niste pristalica tvrdnje prethodnog predsednika SAD (ne pomenulo ga) da "…u Latinskoj Americi žive Latini", a vaši roditelji "sekli" su se na Kap veselja i Mama Huanita/1 dan života, onda je Lila Dauns (Downs) na proputovanju između festivala u Skoplju i Ljubljani mogla prosvirati i (kroz) vaše srce. Netipična za meksičku muziku kakvu ovde više od pola veka znamo po PC Gojkoviću (…grad Halisko) i Slavku, ne političkom, Peroviću, dakle za srednjomeksičke marijače, gđa Lila (r. ‘68) je rodom sa krajnjeg juga, ponad Pacifika, iz surovo lepe i bundžijske savezne (ali posle nemira 2006. ponovo izolovane) savezne meksičke državice Uahaka.

Njen najnoviji, prošlogodišnji album Shake Away (Manhattan/Blue Note/Capitol) promovisan je ovom turnejom. S pletenicama ili bez njih, akademska kao na svom dubinskom, magijskom CD-u Tree of Life 2000. ili (uvek) angažovana kao na Border/La Linea 2001, razigrana kao smela kći svoje majke u Los Pollos, šaljiva u opštem mestu La Cucaracha, dirljiva u čuvenoj La Llorona, Lila Dauns opčinjavala je jednako novim/sopstvenim numerama, neočekivanim obradama (Yo Envidio el Viento, I Envy The Wind Lusinde Vilijams) i proživljenim interpretacijama klasika iz repertoara kraljice rančere Čavele Vargas na čijoj je proslavi 90. rođendana pevala ovog proleća.

Predvođen P. Koenom, sedmočlani prateći bend odlično je štrikao, od svih južnoameričkih sazvučja dobacivši ponekad i do klecmera. Ugodna iznenađenja bila su pozadinske projekcije, i trombonista Dejna Leong. No, kad su samo gitarista i basista pratili Lilu i njenu akustičnu gitaru, i glas koji se od Ime Sumak (peruanska preteća zvezda Svetske muzike) grleno survavao u Čavelinu pročišćujuću patetiku, Paloma negra bila je vrhunac u sat i četvrt zvaničnog programa. A bis je trio započeo još jednim biserom Hozea Alfreda Himeneza, majstora balada u kojima mrtvih ima već i pre refrena, Pa’ Todo el Ano, nimalo ne zaostajući za antologijskom verzijom Ma(rie) Dolores Pradera.

Albume Lile Dauns, i one za Narada/Virgin i najnoviji, u ovom deliću sveta distribuira Dallas Records. Salud por la vida!

Iz istog broja

TV manijak

Lito vilovito 2009.

Dragan Ilić

Pozorište

Dečaci iz naše ulice

Ivan Medenica

Knjige - Nagrada "Jutarnjeg lista" (2)

Dobre sablasti detinjstva

Teofil Pančić

Paviljon Srbije na 53. Venecijanskom bijenalu

Ćebad od ljudske kose

Sonja Ćirić

60 godina Jugoslovenske kinoteke

Muzej pokretnih slika

Dejan Kosanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu