Mozaik

Novi Sad EPK

MIGRACIJE NA ZASTAVAMA: Izložba Galerije na otvorenom

fotografije: nsepk, marko pudić

Zastave na Subinom platou

Prva novosadska galerija na otvorenom, i prva u zemlji u kojoj će se izlagati zastave, deo je Evropske prestonice kulture, a zauvek će biti i deo ovog grada

Neprikosnoveni Kralj iluzije, jedan od najvećih muzičkih producenata, pionir elektronske muzike u staroj Jugoslaviji i u Latinskoj Americi, jeste čuveni Novosađanin Mitar Subotić Suba, Rex Ilusivi.

Na mestu odakle je krenuo u svet, na Limanu, na ulazu u najveći i jedan od najmlađih parkova u Novom Sadu, poslednjih deset godina nalazi se Subin plato. Od ove godine, u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture, na Subinom platou nalazi se prva galerija na otvorenom u ovom gradu. U njoj će biti izlagane zastave, umetnička dela u formi zastave. Biće to prva galerija ove vrste u Srbiji.

Galerija na otvorenom je legatski projekat Evropske prestonice kulture, koji ostaje gradu i nakon godine titule.

Ideja o umetničkoj galeriji na otvorenom nastala je pre nekoliko godina, a Subin plato kao njena lokacija se prirodno nametnuo.

“Čini mi se da jeste u interesu Fondacije ‘Mitar Subotić Suba’ da se uredi taj plato koji nosi njegovo ime i koji je do sada imao vrlo skromno obeležje sa spomen-pločom. Sada će dobiti dodatni, evropski, savremeni koncept kroz projekat koji će predstavljati galeriju u prirodi, na otvorenom / umetničku instalaciju – zastave na jarbolima koje će obeležavati kulturna događanja u Novom Sadu”, rekla je Ruža Subotić, upravnica Fondacije “Mitar Subotić Suba”, i dodala da se “nada da će Galerija na otvorenom i nakon godine titule biti projekat posvećen kulturi grada, na čemu treba raditi postojano i predano”.

Sad se na Subinom platou, u Galeriji na otvorenom, vijori 49 zastava izložbe “MigrArt” koja predstavlja radove savremenih umetnika, dizajnera i ilustratora iz nekoliko Evropskih prestonica kulture: Bodoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva. Izložba je deo aktulenog programskog luka “Seobe”, kojim se u okviru Evropske prestonice kulture gotovo dva meseca preispituje tema pozitivnog uticaja migracija, i u kome je realizovano već 15 izložbi o migracijama.

Do kraja Evropske godine kulture, u Galeriji na otvorenom biće postavljene još tri izložbe.

Projekat Galerije na otvorenom deo je pobedničkog dokumenta iz 2016. godine sa kojim se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a sprovodi ga Galerija “Bel art” koja je umetnički koncept ovog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od strane poznatog novosadskog arhitekte Save Forkapića 2005. godine. U toj galeriji navode da u Novom Sadu već postoji bogato iskustvo i tradicija internacionalnih izložbi umetničkih zastava.

Vesna Latinović, direktorka Galerije “Bel art” navodi da su se tokom dugogodišnje prakse “već uverili u manifestacionu sugestivnost zastave kao umetničkog medija” i da su zato “projektovali stalnu galeriju na otvorenom koja bi bila bitna tačka urbane kulture, jednog specifičnog estetskog pristupa gradskom prostoru, ali i mesto u kome je moguće ostvarivati personalni odnos prema otvorenim umetničkim delima kakve su zastave po svojoj vizuelnoj, ali i duhovnoj konstituciji. Evropska prestonica kulture je izuzetna prilika da se iskoriste međunarodno iskustvo i kontakti Galerije ‘Bel art’ u realizaciji izložbi umetničkih zastava kao svojevrsnog brenda grada Novog Sada. Još je značajnija činjenica da Galerija na otvorenom nastaje u okviru najznačajnijeg evropskog projekta kulture ‘Novi Sad – Evropska prestonica kulture’ i ostaje kao trajno mesto i prilika za umetničku kreativnost.”

Osim prve novosadske galerije na otvorenom, na Subinom platou biće postavljena skulptura u znak sećanja na Mitra Subotića Subu. Skulptura će biti izabrana na konkursu, kao zajednička inicijativa Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Fondacije “Mitar Subotić Suba”.

Ruža Subotić priča da je Suba “voleo svoj grad, i svugde u svetu gde je boravio isticao je značaj svog obrazovanja na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, kao i prednosti tada vrlo otvorenog i dobro opremljenog muzičkog studija Radio Novog Sada koji je mladima pružao šansu da stvaraju, snimaju i produciraju novu, elektronsku muziku. O tome svedoče i njegovi muzički projekti iz 1983. i 1987. godine i drugi. Drago mi je što ga njegov rodni grad nije zaboravio. Skulptura će dopuniti Plato, Subino spomen-obeležje, i nalaziće se na početku parka. Očekujemo da se konkurs na osnovu koga će se izabrati skulptura raspiše što pre kako bi se sve to realizovalo u tekućoj godini, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture.”

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, smatra da je Galerija na otvorenom primer “stvarnosti koja je uvažila snove i rešenja koja su primenila ideje, postali su odlika Evropske prestonice kulture i ovom slučaju. Poštujući i Subino delo i želju njegovih poštovalaca, Subin plato dobija ne privremeno, kroz stihiju nastalo, već trajno delo koje je uvažilo svu urbanističko-arhitektonsku, ali i umetničku prošlost ovog prostora, postajući načelo i za druga nova mesta koja treba da ostanu na ponos, ne samo Novog Sada već i Srbije.”

Iz Galerije “Bel art” dodaju da će skulptura posvećena Subi i Galerija na otvorenom, koja sada započinje novi život savremenog stvaralaštva u Novom Sadu, biti paralelne umetničke ravni, koje će predstavljati specifičan doživljaj.

“Činjenica je da blizina spomenika velikanu naše muzičke umetnosti može i treba da bude podsticajna svakom stvaraocu. Dakle, radi se o paralelnim umetničkim ravnima koje ni u kom slučaju ne mogu da štete jedna drugoj, već naprotiv da združenim dejstvom prolaznicima i namernicima pruže jedinstven doživljaj i specifično iskustvo”, kaže Vesna Latinović.

O Subi

Mitar Subotić Suba komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Od Novog Sada, pa sve do Brazila, u svojoj karijeri sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, najveći plod njihovog rada je album Angel’s Breath, zatim sa Marinom Perazić, Masimom Savićem, grupom Haustor, La Strada, kao i sa brazilskim umetnicima među kojima su Bebel Gilberto, Cibelle, Joao Parahyba i drugi.

Iz istog broja

Esej

Facta, non verba

Nebojša Broćić

Razglednica

Francuski san gostioničarevog sina

Robert Čoban

NBA: Trka za MVP titulu

Nikola Jokić, opet

Aleksandar Aleksić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu