Vesti

Svečani doček u Beogradu: Premijeri Crne Gore i Srbije

Foto: Tanjug

29. 6. 2022. / 20.16

Abazović u Beogradu: Novi ciklus bratskih odnosa

Abazović je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Razgovaralo se mnogo, i svašta se i dogovorilo. Za sada je pet prema nula za Crnu Goru u posetama. Vučić i Brnabić su dobili pozivnice iz Podgorice - valjda ispoštuju

U zvaničnoj poseti Beogradu premijer Crne Gore Dritan Abazović susreo se danas sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem. Razgovaralo se o mnogim temama, a svi sagovornici su istakli da je ovo resetovanje starih nesuglasica i početak poboljšavanja odnosa Podgorice i Beograda. Za Abazovića ovo je prva regionalna poseta od kada je stupio na dužnost prvog čoveka crnogorske vlade.

Abazović je peti predsednik crnogorske Vlade koji je zvanično posetio Beograd. Njegov prethodnik, Zdravko Krivokapić takođe je bio u srpskoj prestonici prošle godine, ali nije ni blizu svesrdno dočekan kao danas Abazović – njegov odbor za doček činio je Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u farmerkama.

Osnovne poruke sa svih sastanaka bile su da je ovo novi početak odnosa između dve države, a Abazović je objasnio da su spremni da na odgovoran način pristupe otvorenim pitanjima i da ih “zatvaraju”.

Sastanak sa Vučićem protekao je u znaku političkih i ekonomskih bilateralnih pitanja. Abazović je tražio da se reši pitanje poslanika Crne Gore, koji se susreću sa određenim resrikcijama prilikom ulaska u Srbiju. Ana Brnabić se malo zbnulila, uz obrazloženje da nije znala za ovaj problem, pa je Vučić zamolio ministra policije Aleksandra Vulina da se to više ne dešava. Na kraju je Abazović objavio da od 1. Jula takvih problema više neće biti.

Na prvom sastanku održanom sa Anom Brnabić govorilo se uglavnom o pitanjima platnog prometa, hrani, energentima i infrastrukturi, ali i inicijativi Otvoreni Balkan i odbijanju Srbije da izruči Svetozara Marovića. Brnabić je na pitanje novinara rekla da će Crna Gora uskoro dobiti zvaničan odgovor po pitanju izručenja. Takođe pozvala je ponovo Abazovića da se pridruži otvorenom Balkanu.

Platni promet između Srbije i Crne Gore ne postoji već dvanaest godina, a kao korespondenti koriste se strane banke, pa je Brnabić istakla da će već danas razgovarati sa ministrom finansija i guvernerkom Narodne banke o rešavanju ovog problema.

Što se tiče hrane, slušaju se ranije reči predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da ako bude dovoljno u Srbiji, biće i u regionu, te Crna Gora ne mora da se brine. Za energente su istakli da postoji ogroman potencijal za saradnju, dok se razgovaralo i o građenju deonica na auto-putu Bar Boljare.

Dogovoreno je i da se uskoro ponovo razmene ambasadori u Beogradu i Podgorici, kojih nema od kada je srpski ambasador Vladimir Božović proglašen personom non grata i proteran iz Crne Gore.

Ivica Dačić oglasio se nakon sastanka sa Dritanom Abazovićem rečima da “Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju ukupnih odnosa dve zemlje, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja”, i dodao da se nada da će i skupštine dve zemlje bliže sarađivati u budućnosti.

Dritan Abazović se sutra sastaje sa patrijarhom Porfirijem, a razgovaraće se i o Temeljnom ugovoru između države Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nakon ove Abazovićeve posete Srbiji odno je 5 na prema 0. Ni jedan srpski zvaničnik sa najvišeg nivoa nije posetio Crnu Goru od proglašenje njene samostalnosti. Ana Brnabić je dobila pozivnicu, kaže da bi joj bilo drago, ali ne zna da li može to da uradi u tehničkom mandatu.

F.M./ Vijesti/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu