Svet

Susedi i saradnici: Putin i Lukašenko

10. 4. 2023. / 17.47

Aleksandar Lukašenko: Traži garancije koje mu je obećao Putin

Predsednik Belorusije se, kaže, dogovorio sa predsednikom Rusije da će Rusija u slučaju agresije na Belorusiju zaštititi Belorusiju kao da je njena sopstvena teritorija. Od Lukašenka je tražio garanciju dogovorenog

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je u Minsku zatražio od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua garancije da će Moskva braniti njegovu zemlju ukoliko bude napadnuta.

Lukašenko je rekao da je o tome razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji se složio da su garancije neophodne i da ih je potrebno ozvaničiti, javlja Rojters.

"U razgovoru s Putinom je zvučalo da će Rusija u slučaju agresije na Belorusiju zaštititi Belorusiju kao da je njena sopstvena teritorija. To su bezbednosne garancije kakve su nam potrebne“, izjavio je Lukašenko.

Da li je to bila jedna od tema o kojoj su razgovarali pre pet dana u Putinovom stanu u Kremlju, Lukašenko nije precizirao.

O tom sastanku je tadsa izvestio telegram kanal Pul Prvog, blizak pres službi šefa beloruske države.

Lukašenko je boravio u radnoj poseti Rusiji 5. i 6. aprila. Sa Putinom se sastao u Kremlju 5. aprila, a sutradan su njih dvojica učestvovali na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države. Posle razgovora i radne večere u Kremlju, lideri su u Putinovom stanu u Kremlju nekoliko sati razgovarali o najzatvorenijim temama, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Nekoliko dana pre toga, Putin je u svom stanu razgovarao i sa predsednikom Kine Si Đi Pingom.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu