Beograd

Foto: Tanjug

7. 4. 2023. / 13.42

Aleksandar Šapić: Beograđani, niste razumeli, GSP će biti jeftiniji

Pojeftinjenja idu skoro i do pedeset procenata, što mislim da će ljude opredeliti da plaćaju prevoz – rekao je danas gradonačelnik, pojašnjavajući građanima ono o čemu je juče pričao a oni ga, izgleda nisu razumeli. Opozicija smatra da predlog novog sistema javnog prevoza u gradu urađen bez analize i studije izvodljivosti, te da će Gradu doneti gubitke

Beograđani juče izgleda da nisu dobro razumeli gradonačelnika Aleksandra Šapića, pa je morao danas da im opet objašnjava kako će od maja i funkcionisati gradski prevoz.

Naime, vremenska karta od 90 dinara se ne ukida, samo se ukida njena cena, pa će ubuduće koštati samo 50 dinara!

Podsetimo, juče je o vremenskoj karti rekao sledeće: "U sadašnjem sistemu postoji karta koja važi 90 minuta i košta 89 dinara. Ova karta se ukida. Postojaće celodnevna karta za ceo grad i cena će biti 200 dinara.“

Za svaki slučaj, da opet ne bi bilo nerazumevanja, najavio je: “Ljudima ćemo ove informacije poslati na adrese da ne bi bilo plasiranja dezinformacija i opstrukcija“.

A do tada, danas je rekao:

"Grad će ubuduće biti podeljen na dve zone i postojaće dve tarife. Vremenska karta za 90 minuta koštala je 90 dinara, a sada će biti 50, dok će dnevna karta za obe zone iznositi 200 dinara. Sedmodnevna karta, takođe za obe zone, koštaće hiljadu dinara koliko je ranije koštala trodnevna. Sledeća velika stvar jeste cena mesečnih karata, koje su se kretale u zavisnosti od zone od 2.990 do 4.990 dinara. Sada će zona A ili zona B biti 2.500 dinara, a obe zone 3.500 dinara. Pojeftinjenja, dakle, idu skoro i do pedeset procenata, što mislim da će ljude opredeliti da plaćaju prevoz.“

Zatim: "predlog je da godišnje karte koštaju 25 hiljada za jednu zonu, odnosno 35 hiljada za obe zone, dok je nekada bilo 54 hiljade. Pored osnovaca, pravo na besplatan prevoz imaće i srednjoškolci, a stariji sugrađani više neće na godišnjem nivou plaćati 417 dinara za novu kartu već će im karta biti doživotna. Sve druge povlašćene kategorije ostaju i cena će biti hiljadu dinara. Uvešće se i sistemi plaćanja posredstvom SMS-a i aplikacije, ali i na prodajnim mestima“, precizirao je Šapić.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović kaže da, za razliku od dosadašnjeg privatnog partnera Kentkarta, koji je od naplate karata uzimao oko 4.5 milion evra godišnje, novoformirano javno preduzeće Beokom koštati Beograđane iz budžeta više od sedam miliona evra.

Smatra i da je Šapićevo rešenje po kome će kontrolu obavljati komunalna policija a ne kontrolori loše, zato što "to otvara pitanje ko će se baviti komunalnim redom, bukom ili divljom gradnjom, ako svi komunalci – njih oko 400, budu angažovani u gradskom prevozu“.

Nikola Jovanović podseća da je "grad Beograd nakon prvog ugovora sa Kentkartom postao vlasnik validatora, a sada vidimo da ih vraćamo – koja je logika? Pritom, validatori su gradu davali značajne podatke o broju i toku putnika u svakom momentu. Takođe, kako ćemo kontrolisati privatne prevoznike i ostvarene polaske ako ukinemo sistem sa validatorima? To su značajna izdvajanja za grad. I sa postojećim sistemom je bilo propusta i pojedinih zloupotreba, a ukidanjem monitoringa vozila u realnom vremenu ćemo ostati bez bilo kakve kontrole od strane SJP“.

Đorđe Miketić, poslanik, koji je u stranci Zajedno izabran za kandidata za gradonačelnika na budućim beogradskim izborima, smatra da je "osnovni problem u ovim odlukama to što su urađene bez ikakvog plana, analize i studije izvodljivosti. Niko ne zna šta će biti posledice ovih odluka jer su one nepromišljene i hirovite. Beograd ima stručnjake i institucije koje su ovo mogle lepo pripremiti, ali očito Šapića ne zanima mišljenje ljudi od struke niti poštovanje procedura. Kako je prošao na nasipu, tako će proći i sa svim odlukama koje donosi sam, u kabinetu sa drugim siledžijama“.

Ana Gođevac, potpredsednica GrO Beograd Stranke slobode i pravde i odbornica u Skupštini grada Beograda.smatra da "nije jasno zašto Šapić sada poskupljuje dnevnu kartu za prevoz koja stiže na nivo cene metroa u nekim evropskim gradovima.

S.Ć./FoNet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu