Izbori 2022.

Čovek od predsednikovog poverenja: Aleksandar Šapić

Foto: Marija Janković

26. 1. 2022. / 10.44

Aleksandar Šapić: Vučićev kandidat za gradonačelnika Beograda

Aleksandar Šapić je potvrdio na je prvi na listi naprednjaka za beogradske izbore. Još 2018. je u intervjuu za "Vreme" rekao da nema „jedan posto šanse“ da sa SNS-om napravi bilo kakav dogovor „jer sve ono za šta se mi zalažemo, suprotno je od onoga kako se oni ponašaju“

Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je da prvi na listi za beogradske izbore 3. aprila bude potpredsednik SNS-a i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

“Da tačno je. Glavni odbor bi trebalo da se održi 11. februara, kada bi trebalo da potvrdimo obe liste, republičku i gradsku”, potvrdio je Šapić gostujući na televiziji Pink.

Rekao je da se “Beogradom bavi duže od decenije”, da je ovo za njega "čast, ali i obaveza“, te da je "čovek sa dve noge ne zemlji“.

U intervjuu za "Vreme“ 1. februara 2018. Šapić je rekao da "ne postoji ni jedan posto šanse da sa SNS-om možemo da napravimo bilo kakav dogovor oko zajedničkog upravljanja Beogradom. Mogu da budem ‘sveti Petar’, ne gradonačelnik, tu dogovora više nema. A dogovora nema jer sve ono za šta se mi zalažemo, suprotno je od onoga kako se oni ponašaju".

Tri godine kasnije je pokazao do koje mere je sa obe noge na zemlji i promenio mišljenje za 180 stepeni. U maju 2021. godine Glavni odbor SNS-a je odobrio jednoglasno da Srpski patriotski savez pristupi toj stranci. Šapić jeizabran za potpredsednika na izbornoj skupštini naprednjaka 27. novembra.

Šapić nije postao "Sveti Petar“, ali je u javnim nastupima ubrzo zatim počeo da veliča Aleksandra Vučića, da se ispoveda kako ranije nije shvatao koliki je on "vizionar“ i da nije kapirao do koje mere je Beograd na vodi fantastičan poduhvat.

Tim za Beograd vladajuće partije izgledaće značajno drugačije nego do sada, a jedna od ključnih promena je što, prema saznanjima Nove, aktuelni zamenik gradonačelnika Goran Vesić neće biti u Šapićevom timu.

Na sednici, koja je održana u ponedeljak, odlučeno je i da SNS samostalno nastupi na parlamentarnim i beogradskim izborima, jer su poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazala da stranke vlasti mogu da računaju na veći broj glasova ukoliko nastupe na odvojenim listama.

Srpska napredna stranka donela je i odluku da ime njihovog lidera Aleksandara Vučića bude u nazivu lista i za parlamentarne i beogradske izbore, a kako saznaje Nova, Vučić je opet jednom poručio da je to poslednji put da će se njegovo ime koristiti u nazivu neke liste ove partije.

"On je najavio da će se povući sa mesta predsednika i da samim tim stranka neće moći da koristi njegovo ime", rekao je sagovornik lista i dodao da je Vučić naveo i da je njihov izborni cilj da ostvare ubedljivu pobedu na nivou Srbije i da imaju aposlutnu većinu nakon beogradskih izbora, koja će im omogućiti da njihova lista samostalno formira vlast u Beogradu.

Opoziciona koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke još uvek se nije dogovorila ni oko zajedničkog predsedničkog kandidata, ni oko kandidata za gradonačelnika Beograda.

M.N./FoNet/Nova S/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu