Politika

Srbi sa kosova da pruže još jači otpor: Aleksandar Vučić na prikazu borbenih sredstava.

Foto: Tanjug

22. 4. 2023. / 19.25

Aleksandar Vučić: Hoće okupacione gaulajtere u srpskim opštinama

O „gaulajteru“ Kurtiju, potpunoj okupaciji severa Kosova – tj. vanrednim lokalnim izborima u četiri većinski srpske opštine na KiM koje Srbi bojkotuju, sramnim Evropejcima, hrabrim Srbima i Srbiji koja nije šaka zobi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici pod nazivom "Granit 2023" na aerodromu u Batajnici obrušio na vlasti u Prištini i Evropsku uniju zbog toga što će se u nedelju, uprkos snažnom protivljenju Srbije i Srpske liste, održati vanredni lokalni izbori u četiri većinski srpske opštine na Kosovu, a niko ne haje što Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana.

Demonstraciji vojne moći Srbije i njenog vrhovnog komandanta su prisustvovali premijer Mađarske Viktor Orban,  mađarski ministar odbrane, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, kao i članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić. A tu su bili i predstavnici Srpske liste sa Kosova na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednikom Milanom Radoičićem.

Sram ih, bre, bilo!

Reagujući na izjavu portparola EU Petera Stana da je razočaran neizlaskom Srba sa severa Kosova na izbore, Vučić je rekao da se "iznenadio i zaprepastio“ kada je to čuo.

"Srbi su“, rekao je predsednik Srbije, "do sada učestvovali u četiri-pet izbornih ciklusa, a nije trebalo ni u jednom dok se ne formira Zajednica srpskih opština.“

A što do sada nije formirana nije kriva samo Priština, nego i Evropska unija koj nije sprovela u delo Briselski sporazum čiji je garant. A "njima“, tim zapadnjacima, njima su opet krivi Srbi što ne izlaze na izbore.

"Pa sram vas, bre, bilo!“, rekao je Vučić po treći put u nekoliko dana obraćajući se predstavnicima EU. A ti, koji se tako sramno odnose prema nedužnom srpskom življu na Kosovu, to su isti oni "koji se mešaju kod nas da damo petu nacionalnu frekvenciju.“

Neće da može

Promoter Narodnog pokreta za državu, Vučić, pozvao je Srbe sa severa Kosova da pruže "još jači otpor“ – kome god – i da se ujedine, a "nije Srbija šaka zobi pa da je pojedu vrane", to jest, neka se oni, Srbi sa Kosova, suprotstavlju, a Srbija će biti uz njih.

"Hoće okupacione gaulajtere u opštinama na severu, da upravlja lično Kurti. Neće da može“, pripretio je vrhovni komandat srpsi u prisustvu Rakića i Radoičića.

Okupirani ćemo čekati bolja vremena

Srbi će posle izbora na severu Kosova biti u teškoj situaciji, "ali to je volja tog naroda, koji je gotovo jednoglasno doneo odluku da ne učestvuje na izborima“, nije im ta volja diktirana iz Beograda.

"Naš narod će sutra mirno i odgovorno i sa prezirom gledati one koje dovoze iz južne Mitrovice da glasaju na severu“, posle čega sledi  "potpuna okupacija severa Kosova“, kazao je vrhovni komandant,

Ali, nastavio je, Srbi i Srbija će biti mirni i "čekati da dođu neka bolja vremena" i poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Osmani o kriminalnom establišmentu koji podržava Beograd

Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u subotu uoči vanrednih lokalnih izbora u čeetiri opštin sa srpskom većinom obratila građanima severa Kosova, poručivši da su "izbori kamen temeljac svake demokratije i da je 23. april važan trenutak za njih i za budućnost njihovih opština.“

"Vaše učešće na izborima znači bolji život za sve vas. Zato iskoristite ovo pravo u ovom važnom trenutku za demokratiju. Vaš glas je najmoćnije sredstvo za odlučivanje o budućnosti vaše opštine ", navodi se u pismu Osmani, a prenosi je RTK2.

Osmani je dodala da razume da su mnogi Srbi bili meta pretnji i zastrašivanja koje je poslednjih nedelja upućivao "kriminalni establišment koji podržava Beograd kako bi ih primorao da odustanu od glasanja i moći da oblikuju budućnost svojih opština".

Međutim, ona želi da ih uveri da sve kosovske institucije čine sve da ovi izbori budu slobodni i pošteni, te da je njihova, Srba na severu Kosova, bezbednost zagarantovana". Pozvala je Osmani građane Kosova srpske nacionalnosti "da odbiju one koji im dolaze sa pretnjama i ucenama“ i podstakla ih da im, tim tamo što im prete, "izlaskom na lokalne izbore  pošalju snažnu poruku.“

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu