Politika

Foto: Screenshot RTS

14. 6. 2023. / 21.08

Aleksandar Vučić: Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li imati mir ili ne

Gostujući večeras na RTS-u, predsednik Srbije je rekao da su trojica kosovskih policajaca uhapšena na 1,8 kilometara od administrativne linije, a da je naša vojska bila 20 kilometara udaljena od mesta hapšenja. Naglasio je da sve to zna i Kfor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom i sa ambasadorima Nemačke, Francuske i Italije, Anke Konrad, Pjerom Košarom i Lukom Gorijem, saopšteno je večeras iz kabineta šefa države.

Susret je najavljen pošto su danas srpski policajci na teritoriji centralne Srbije uhapsili trojicu kosovskih policajaca, za koje Priština tvrdi da su oteti na teritoriji Kosova.

U Beogradu navode da su kosovski policajci sa dugim cevima i drugom opremom ušli u opštinu Raška, a Priština navodi da je reč o pripadnicima pogranične jedinice i da su srpske snage ušle na teritoriju Kosova i kidnapovali ih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za RTS da je pređen Rubikon i da će biti težak povratak u normalu kada je reč o situaciji na Kosovu.

"Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li imati mir ili ne, jer postoji čovek na Balkanu, premijer Kosova Aljbin Kurti, koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cenu“, rekao je Vučić.

"Ni vojska, ni policija Srbije nisu ušli na teritoriju Kosova, a trojica kosovskih policajaca su uhapšeni na 1,8 kilometara od administrativne linije na potezu Orahovo-Gnjilica, naša vojska bila je 20 kilometara udaljena od mesta hapšenja kosovskih specijalaca“, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglasio je da Kfor zna gde je bila srpska vojska i da će sve podatke izneti sutra ambasadorima EU, Francuske, Nemačke i Italije.

"Mi smo spremni da pružimo sve dokaze“, rekao je Vučić.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova upozorilo je svoje sugrađane danas nakon hapšenja kosovskih policajaca da prate "napetu bezbednosnu situaciju" i da ne putuju kroz Srbiju, posle današnjeg hapšenja trojice pripadnika kosovske policije.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu