Politika

U pratnji ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i pripadnika MUP Srbije predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Duvaništu, nedaleko od Smedereva prikazu neregistrovanog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koje su od 8. maja građani predali policijskim stanicama

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić/nr

14. 5. 2023. / 10.35

Aleksandar Vučić u Smederevu: Izbori će biti najkasnije u septembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Smederevu da će na velikom skupu 26. maja saopštiti datum vanrednih izbora, da će sići sa čela SNS-a, da ne da ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića kao i da su politički lideri koji su pozivali na demonstracije "politički lešinari"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao se danas u Smederevu na prikazu neregistrovanog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koje su građani predali policijskim stanicama u Srbiji.

Vučić je iskoristio priliku da pred novinarima iskaže svoje viđenje poslednjih događaja u zemlji, pa je tako najavio mogućnost raspisivanja izbora najkasnije u septembru. Pritom je naglasio da opozicija neće moći da bira koji će se izbori održati, tako da je moguće spajanja vanrednih parlametarnih, beogradskih i lokalnih izbora. Vučić je otkrio i da će posle skupa 26. maja dati ostavku na mestu predsednika Srpske napredne stranke.

On se je u Smederevu u društvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića naglasio i da mu "ne pada na pamet da ga smeni, jer odlično radi svoj posao", prenosi FoNet, te da opozicija misli da ako skupi ljude na ulici neko treba da prihavata "nebulozne zahteve za smenu Gašića čiji je posao da deluje represivno".

"Za izbore ste? Obavestiću narod 26. majai idemo na izbore, to znači izbori najkasnije do septembra", dodao je Vučić.

Uz opasku da su na protestima "Srbija protiv nasilja" uz običan narod bili u kolonama zajedno "kriminalci, zločinci i politički lešinari", oni koji su za Putina i oni koji su za Zelenskog, Vučić je naglasio i da ima obavezu da poštuje svaki skup, te da je prea podacima MUP-a na Gazeli u petak bilo tačno 11.576 građana. Pritom je iskoristio današnji povod da mobiliše svoje pristalice za "masovni skup" u Beogradu naglasivši da je do njega ostalo još 12 dana.

"Od zahteva da imamo manje nasilje, mi preduzimamo mere. To su veoma ozbiljne mere… Što se tiče političkih zahteva, mislim da ih niko ne zna i mislim da nije moguće da se razgovara na ulici. Hoćete da razgovaramo o rijalitijima, može. Ali, ako se ukine rijaliti, onda će da se ukine svugde. Ili će svugde da bude bez nasilja, ali o tome mora da se razgovara“, izjavio je Vučić u Smederevu, prenosi Nova.

Kada je reč o fotošopiranju broju prisutnih na protestima, što je objavljeno na društvenim mrežama i izjavi predsednice Vlade Ane Brnabić Vučić je odgovorio: "Te večeri smo bili Ana, ministar finansijai potpredsednik Vlade Siniša Mali i ja, ja sam pio čaj, nije ni važno. Pričali smo o svemu u jednoj beogradskom kafiću, restoranu i u tom trenutku vidim da se broj ljudina slikama ne slažee sa podacima koje samja dobio. Mi imamo precizne softvere koliko je ljudi prošlo Gazelom ili pored Vlade, nema tu tajni više nikakvih. Mi smo ustanovili da je reč o krađi, da su te fotografije falsifikat. Ana stavi na fotografiji nas troje, ja to ne znam ni da uradim i zašto je onda usledila najveća hajka protiv nas? Pričate mi o borbi protiv nasilja, pa ovo je borba protiv nasiljea. I šta znači zahtev da se smeni Bata Gašić koji odlično radi svoj posao? Što je policija kriva? Evo nećemo da smenimo Batu Gašića, na pamet nam ne pada ga smenimo", rekao je Vučić, prenosi N1.

"Ali možemo da vam izađemo u susret, da smenimo celu Vladu i onda idemo na izbore. Nema problema, obaveštavam narod 26. maja, idemo na izbore. Izbori najkasnije u septembru i nema filozofije", rekao je on.

Vučić je u mestu Duvanište, nedaleko od Smedereva, izjavio da su građani do sada predali oko 13.500 komada različitog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Vučić je rekao da je predato oko 2.000 minsko-eksplozivnih sredstava, od čega oko 1.750 ručnih granta, bombi i zolji.

"Beograd prednjači kad je reč o brojkama, ali proporcionalno broju stanovnika prednjače Mitrovica i Šabac", rekao je Vučić.

I.Đ./FoNet/Nova.rs/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu